Aramızda deniz sevmeyen var mı, hatta şöyle soralım, şu anda bulunduğu yerden denize ışınlanmayı tercih etmeyecek biri var mı aramızda? İşte sizi huzurlu ve kültür dolu bir güne ışınlayacak Türkiye’nin en güzel dalış noktaları!
Bu İçerikte Neler Var?
Fethiye – Akvaryum Koyu
El değmemiş alanlardan olan ve son yıllarda özellikle koruma altına alınan Akvaryum Koyu’nda yapacağınız dalış sizi farklı güzelliklerle tanıştıracaktır. Yıl boyunca, dünyanın birçok yerinden gelen dalış meraklılarını ağırlayan bu koyda dalabileceğiniz pek çok derinlik bulunuyor. Yeni başlayanlardansanız 18-20 metrelik dalışı tercih etmelisiniz. Müren, ahtapot, denizatı gibi birçok canlıyı ve şahane su altı görünümünü bu derinlikte Akvaryum Koyu’nda deneyebilirsiniz.
Çeşme – Fener Adası
Her seviyeden dalgıcın tatil rotaları arasında Çeşme kesinlikle yer alır. Fener Adası’nın derinliklerini ziyaretçilerine sunan bu rota, balık sürülerini görmenize imkan tanıyor. Mercanların yakından izlenebileceği bu bölgede, görmeniz gereken eski fok mağaraları da yer alıyor. Rüzgarlı dalış alanında sağlıklı bir dalış için daha dingin havanın beklenmesi tavsiye edilir.
İstanbul – Sivriada
Su altı dalış denilince akla il gelen bölgeler Akdeniz ve Ege’dir, hatta Marmara Denizi’nde bu etkinliğin gerçekleştirilebileceğini daha önce duymayanlar da olabilir ancak İstanbul Adalar bölgesinde bulunan Sivriada, 67 Taşı olarak anılan alanda yapılan dalışlar ile oldukça popüler bir nokta halini almıştır. Akıntı seviyesinin düşük olması ile İstanbul gibi bir metropole yakınlığı ile Sivriada’nın tercih edilebilirliğini artıyor. Burası, aynı zamanda Amfora isimli antik eserlere ait kalıntıları keşfedebileceğiniz eşsiz bir dalış bölgesidir.
Muğla – Gökova
Gökova’nın diğer dalış noktalarından ayrılan en önemli özelliği el değmemiş bir yapıya sahip oluşunun yanı sıra Kocadağ’ın eteklerinde yer almasıdır. Su altı kaşiflerine özel dalış noktaları arasında mavinin en güzel tonuna sahip olduğu söylenen ve bu şekilde tavsiye edilen Gökova, duvar dalışı için de ideal bir bölgedir. Dalış duvarı yaptığınızda, bölgede yer alan onlarca farklı türden deniz canlısının, mercan resiflerinin ve deniz böceklerinin yanı sıra 8-10 kilo arasında değişen ton balıklarını yakından görme fırsatı yakalıyorsunuz.
Bodrum – Delikli Mağara
Tatilde Bodrum’un kalabalığından kaçmak için dalış yapmak mükemmel bir fikir. Bodrum’un sahip olduğu eşsiz güzellikleri su altından keşfetmek istiyorsanız, ufak bir dalış bile sizi heyecanlandırıyorsa Bodrum’daki Delikli Mağaza Koyu’nu tercih edebilirsiniz. 15 metrede başlayan mağaranın masalsı görüntüsü size terapi gibi gelecek.
Bodrum – Küçük Reef
Bütün dalıcılar en az bir defa Bodrum Küçük Reef’e dalış yapmıştır. Burası, sualtı fauna ve florası açısından oldukça zengindir. Bodrum Küçük Reef’te, akya, baraküda, karagöz sürüleri ve dip zemine yakın olan Axinella türü süngerler, geniş açıda kadraj çekimi yapan su altı fotoğrafçılarına çok istenen ve beğenilen görüntüleri sağlar. Popülasyon zenginliği ve kirliliğe henüz maruz kalmamış olması nedeniyle ülkemizin en iyi dalış noktalarından biridir.
Kalkan – Sakarya Batığı
Batık seviyorsanız eğer işte size Kalkan. 15 metrede başlayan “Duchess of York” adında bir İngiliz yük gemisinin batığı mevcut, batık doğal bir batık olup 1893 yılında batan saç ahşap gövdeli İngiliz yük gemisidir. Bu gemi batığı 50 metreye kadar devam ediyor. Böylelikle hangi seviyede olursanız olun mutlaka görebilirsiniz. Sualtı bitkilerinin zenginliği de cabası. Dalışa yeni başlayan bir dalgıç da olabilirsiniz, sertifikalı deneyimli bir dalgıç da, Sakarya Batığı size her iki türlü de hitap edecektir. Teknenin batığı 15 metrelerden başlar ve 50 metrelere kadar uzanır. Acemi dalgıçlar teknenin pruvasını görebilirken deneyimli dalgıçlar 40 metrelerde bulunan pupa bölgesini gezebilirler.
Saroz – Minnoş Adası
Minnoş adası deniz seviyesinden yüksek bir ada olduğu için adanın altında bulunan duvar yapısı burayı görme şansı bulan dalıcılara zengin bir çeşitlilik sunmaktadır. Dip yapısı genellikle kumluktur, ayrıca bölge mercan oluşumları ile de bilinmektedir. Kıyıya yakın kayalık bölgelerde genellikle turuncu sert mercan oluşumları göz alıcıdır. Bölgede sarpa balıklarını, deniz tavşanlarını ve birçok deniz böceğini görebilirsiniz ancak kayalıkların arasına gizlenen Müren balıklarına dikkat edin.