Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına vize uygulamayan ülkelere akraba ziyaretinde bulunmak için gerçekleştirilmesi gereken çok fazla prosedür yoktur. Bunlar en az 6 ay kulllanım süresine sahip pasaporta sahip olmak, akraba ziyaretine geldiğinizi ve akrabanızdan aldığınız davet mektubunu beyan etmek, Biletall uçak bileti bağlantısından almış olduğunuz dönüş uçak biletinizi ibraz etmek yeterli olacaktır.
Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına vize uygulayan ülkelere akraba ziyaretine gitmeniz gerekiyor ise gerçekleştirmeniz gereken prosedürler oldukça fazladır. Bu prosedürleri sizin için derledik:
Bu İçerikte Neler Var?
Dilekçe
Vize başvurusunu yapacak kişinin çalıştığı şirket ya da kurum yetkilisi tarafından yazılmış (şirketin antetli kağıdına yazılmış olmalı) ve gidilecek ülkenin konsolosluğuna hitaben, kaşeli, ıslak imzalı bir dilekçe hazırlanmış olmalıdır. Bununla birlikte vizeye başvuran şahsın mesleği, görev ayrıntıları, maaşı, seyahatin tarihi ve nasıl finanse edileceği belirtilmiş olmalıdır.
Eğer başvuru sahibi işveren ise sahip olduğu firmanın antetli kağıdına bu bilgileri kendi adına girebilir. Eğer devlet memuru ise çalıştığı resmi kurumun antetli kağıdına ıslak imzalı ve mühürlü olarak yazılmalıdır. Ayrıca eğer kişi gittiği ülkeden başka bir ülkeye geçecekse oradaki seyahatinin amacını, içeriğini de dilekçesinde bulundurmalıdır.
Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği ve Nüfus Cüzdanı Fotokopisi
Vize başvurusunda bulunacak kişinin ismine düzenlenmiş, son 1 ay içinde alınmış, ailesiyle birlikte ikamet ettiği adresi eksiksiz olarak içeren vukuatlı nüfus örneği ile nüfus cüzdanınızın arkalı önlü fotokopisi ibraz edilmelidir.
Pasaport
En geç 10 yıl önce alınmış ve kullanım süresi en az 180 gün kalmış olmalı. Bununla birlikte pasaportunuzda en az iki temiz sayfa bulunmalı. Deforme olmuş sayfalar kabul edilmemektedir.
Vize Başvuru Formu
Başvuruyu yapan şahıs tarafından şahsen ve eksiksiz olarak doldurulmuş bir vize talep formu, sizden istenen bütün bilgilerle birlikte ıslak imzalı olarak teslim edilmelidir. Bu forma büyükelçiliklerden ya da gideceğiniz ülkenin konsolosluk web sitesinden temin edebilirsiniz. Eğer yanınızda 18 yaşından küçük çocuğunuzu da getirecekseniz onun adına formu siz doldurmalı ve imzalamalısınız.
Biometrik Fotoğraf
Vizeye başvururken formunuzda kullanılacak iki adet biometrik fotoğraf hazır edilmelidir. Bu fotoğrafların boyutu 3.5 x 4.5 cm ölçülerinde olmalı ve en fazla 3 ay önce çekilmiş olmalıdır. 3 aydan eksi fotoğraflar kabul edilmez. Fotoğrafın arka fonu beyaz olmalı ve kişinin pasaportundakinden farklı bir fotoğraf olmalıdır.
Sağlık Sigortası
Seyahat amaçlı yapılan başvurularda başvuru sahibinin gideceği ülkede kalacağı süreyi kapsayan ve en az 30.000 euro teminatlı bir seyahat sağlık sigortası yaptırılmış olmalıdır.
Ekonomik Durumu Gösteren Belgeler
Gideceğiniz ülkeye göre farklılık göstermekle birlikte ziyaretçi vize başvurusunda çalıştığınız şirketten ya da kurumdan son 3 ayda aldığınız maaşı gösteren bordro, kurum tarafından kaşelenip ıslak imzalanarak hazırlanmış olmalıdır. Bununla birlikte şahsın son 3 aydaki hesap hareketlerini gösteren hesap özeti banka tarafından kaşelenip imzalanarak hazırlanmalı, aynı zamanda hesapta en az 3000 tl bakiye bulunmalıdır. Eğer başvuru sahibinin üzerine kayıtlı varsa araba ruhsatı, taşınmaz tapusu, kart ekstresi ve kira geliri beyannamesi de dosyaya eklenmelidir.
Başvuru Sahibinin Kurumuna Ait Belgeler
Çalışılan kurumun bir yıl önceki vergi levhasının fotokopisi, çalışılan kurumun faaliyet belgesi, çalışılan kurumun imza sirküleri ve firmanın ticaret sicil gazetesindeki bilgilerinin fotokopileri de başvuruya eklenmelidir. Kişi çalıştığına SGK işe başlama belgesi, SGK hizmet dökümü ve çalışılan kurumdan alınacak kaşeli izin belgesi eklenmelidir.
Bütün bunlarla birlikte eğer kişi emekliyse emekliliğini belgeleyecek herhangi bir belge (kart, kurum yazısı, maaş cüzdanı); memur ise kurumdan alınmış izin belgesi, öğrenci ise yeni alınmış bir öğrenci belgesi (okulun antetli kağıdına ve ıslak imzalı, mühürlü); çiftçi ise ziraat sicil kaydı (ziraat odasından temin edilebilir) ve eğer varsa ektiği arazinin tapusunun fotokopisi temin edilmelidir. Eğer kişi 18’inden küçük ise ebeveynlerinin noterden onaylanmış muvafakat belgesi; eğer yabancı uyruklu ise en az 180 gün daha geçerliliği olan oturma izni belgesi temin edilmelidir.