10 Kasım günü 2021 yılında çarşamba gününe denk geliyor. Dolayısıyla okullar ve resmi kurumlar tatil olmayacak. Belirtilmesi gerekir ki hafta içine denk gelse idi bile 10 Kasım resmi tatil günleri arasında yer almaz.
Bu İçerikte Neler Var?
10 Kasım Tatil Mi? Hangi Güne Denk Geliyor?
10 Kasım tarihi Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu olan Mustafa Kemal Atatürk’ün ölüm yıldönümü olduğu için resmiyette bir tatil söz konusu değildir. Yalnızca belirli yerlerde (okul, Anıtkabir vs.) anma törenleri yapılmaktadır. Fakat 10 Kasım tatil değildir.
10 Kasım bu sene çarşamba gününe denk gelmektedir. Atatürk’ü anma etkinliklerine katılabilirsiniz.
10 Kasım’ın Önemi
Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu ve ilk Cumhurbaşkanı olan ulu önder Atatürk’ün ölüm yıldönümü sebebiyle anma günüdür. Gazi Mustafa Kemal Atatürk, 10 Kasım 1938 yılında İstanbul Dolmabahçe Sarayı’nda saat 9’u 5 geçe ebediyete uğurlanmıştır. Bu sebeple her yıl tüm yurtta ve dış temsilciliklerde bayraklar yarıya indirilir ve anma etkinlikleri düzenlenir.
10 Kasım’da Neler Yapılır?
Her yıl 10 Kasım günü ülke genelindeki tüm okullarda çeşitli anma etkinlikleri düzenlenmektedir. İlk ve orta derece okullarda öğrenciler şiirler okur ve Atatürk’ün hayatı ile ilgili konuşmalar yapılır.
Devlet erkânı bu günde anıt mezar Anıtkabir’i ziyaret eder ve Atatürk’ün kabrine çelenk bırakırlar. Ayrıca yurttaşlar da Atamız’ın vefat ettiği yer olan Dolmabahçe Sarayı’nda Atatürk’ün yatağını ve kaldığı odayı görmek için uzun kuyruklar oluştururlar. Devamında yatağına karanfiller bırakılır.
10 Kasım günü saat 9’u 5 geçe tüm yurtta sirenler çalmaya başlar. İnsanlar trafikte dahi olsalar araçlarını durdurup saygı duruşunda bulunur ya da kornaları ile sirenlere eşlik ederler.
Atatürk’ün Vefatından Önce Son Söylediği Şey
Hacettepe Üniversitesi Tarih Bölümü öğretim üyesi olan Dr. Ali Güler, Atatürk’ün hayatı ile ilgili 20 yıldır araştırmalar yapmakta olan bir bilim insanıdır. Dr. Ali Güler’in aktardığına göre Atatürk 8 Kasım günü saat 18.30’da yatağında sağına döndü, birisi ile konuşuyormuşçasına “Aleykümselam” dedi ve bir daha çıkamayacağı komaya girdi. Bundan 38 saat 5 dakika sonra 10 Kasım günü saat 09.05’te hayatını kaybetti.
Ulu Önder Atatürk’ün Vefatı
1938 yılı başlarında iştahsızlık ve halsizlik hissetmeye başlayan Mustafa Kemal Atatürk’ün vücudunun bazı yerlerinde kaşıntılar oluyor ve burun kanamaları önlenemez hale geliyordu. Oluşan kaşıntıların Çankaya Köşkü’ndeki karıncalardan kaynaklandığı iddia edildi ve köşk baştan sona ilaçlandı.
Bu süreç boyunca da özel bir kür tedavisi için Atatürk, Yalova Termal’e gönderildi. 22 Ocak 1938 günü Termal Otel’de Atatürk’ü muayene eden Dr. Nihat Reşat Belger, Atatürk’ün rahatsızlığına siroz teşhisi koydu. Doktorun ehemmiyetle perhiz yapmasını tavsiye ettiği Atatürk, bir süre daha Termal Otel’de kalarak tedavisine devam etti. Fakat 1 Şubat 1938 tarihinde doktorlarının tüm itirazlarına rağmen tedavisini tamamlamadan Bursa’ya doğru yola çıktı.
İlerleyen günlerde hastalığının ilerlemesi üzerine dönemin Başbakanı Celal Bayar, Avrupa’dan doktor getirtilmesini tavsiye etti. Bu öneriyi reddeden Atatürk, Türk doktorların geniş kapsamlı bir muayene gerçekleştirmelerini kabul etti. 6 Mart 1938 günü beş doktor tarafından Çankaya Köşkü’nde muayeneden geçirilen Atatürk’e yeniden siroz teşhisi koldu.
19 Mayıs’ın yıldönümünde Ankara Stadı’nda vatandaşlarla buluşan Atatürk, 26 Mayıs günü son defa Ankara’dan ayrıldı ve İstanbul’a doğru yola çıktı. 5 Eylül 1938 günü vasiyetini kendi el yazısı ile yazan Atatürk, tüm malvarlığını bazı şartlar dahilinde genel başkanı olduğu Cumhuriyet Halk Partisi’ne bıraktı. 29 Ekim 1938 günü Cumhuriyet’imizin 15. Yıldönümü kutlamalarına çok istemesine rağmen sağlık durumu sebebi ile katılamadı. 8 Kasım gecesi ağır bir komaya giren Ulu Önder, 10 Kasım 1938 Perşembe sabahı saat 9’u 5 geçe İstanbul Dolmabahçe Sarayı’nda hayatını kaybetti.