30 Ağustos Zafer Bayramı’nda Rotamız Dumlupınar

Türk tarihindeki en kutlu savaşlardan birisi olan Başkomutan Meydan Muharebesi, Türk halkına özgürlük ve bağımsızlık getirmiştir. Büyük Taarruz olarak da bilinen bu muharebeye hazırlanmak neredeyse 1 yıl sürmüştür. İşgalci güçlere karşı net bir zafer alan Türk ordusu vatanın düşmandan kurtulmasını sağlamıştır. Başkomutan Meydan Muharebesi aynı zamanda Türkiye Cumhuriyeti Meclisinin de ilelebet payidar kalacağını kanıtlanmıştır.

30 Ağustos’ta Dumlupınar’da Mutlaka Görülmesi Gereken Yerler

Türk milletinin bağımsızlık ve özgürlüğünü sembol eden 30 Ağustos’u Dumlupınar’da yaşamak isteyebilirsiniz. Her yıl Türkiye’nin dört bir yanından gelen ziyaretçiler 26 Ağustos günü ilk olarak Afyon merkezden Kocatepe’ye yürüyüş gerçekleştirirler. 4 gün boyunca bağımsızlık kutlamaları geçekleşen Kocatepe bölgesinde kutlamalar 30 Ağustos’a kadar devam etmektedir. Dumlupınar’a kadar gelmişken bazı yerlere uğramanızı tavsiye ediyoruz. Dumlupınar’da mutlaka görülmesi gereken yerler:

Büyük Aslıhanlar Üç Tepeler Şehitliği

Dumlupınar’da görmenizi istediğimiz ilk yer Büyük Aslıhanlar Üç Tepeler Şehitliğidir. Şehitlik, Başkomutan Meydan Muharebesi sırasında şehit düşen Diyarbakırlı Üsteğmen Mehmet oğlu Ahmet, Elazığlı Binbaşı Hacı Ömer oğlu Yusuf Ziya, Şanlıurfalı Teğmen Halil ve 42 asker adına oluşturulmuştur.  1995 yılında ziyarete açılan şehitliğin bir hayli ilgi gördüğünü söyleyebiliriz.

Dumlupınar İlk Hedef Anıtı

Türk milletine bağımsızlık ve özgürlüğü getiren Başkomutan Meydan Muharebesi tüm dünyanın kaderini değiştirmiştir. Afyon’da başlayıp Dumlupınar’da sona eren savaşta Tük ordusu tüm maharetini ve kahramanlığını göstermiş, bağımsızlığın önünü açmıştır. Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk, Dumlupınar’ın düşman işgalinden kurtulması ile beraber askerlerine “Ordular İlk Hedefiniz Akdeniz’dir İleri” emrini vermiştir. İşte bu talimatın verildiği yere dikilen bu anıtın Dumlupınar’da çok ziyaret edildiğini söyleyebiliriz.

Dumlupınar Kurtuluş Savaşı Müzesi

Kurtuluş Savaşı’nın kazanıldığı topraklar olan Dumlupınar’ı millet ayrımı olmaksızın her vatandaşın görmesini istiyoruz. 1997 yılında ziyarete açılan bu müzede Kurtuluş Savaşı döneminden kalma fotoğraflar, silahlar, kılıçlar, belgeler ve çeşitli araç ve gereçler sergilenmektedir. Eserlerin tamamı orijinal olmasından dolayı müzenin Kültür ve Turizm Bakanlığınca koruma altına alındığını görüyoruz.

Biletall.com’dan Çanakkale’ye En Ucuz Otobüs Biletini Bul »

Şehit Sancaktar Mehmetçik Anıtı

30 Ağustos günü Türk milleti büyük bir zafer elde etmiştir. Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk 31 Ağustos 1922 günü muharebe alanını kontrole çıkmıştır. Mevziler içerisinde düşman topunun açtığı çukura gömülmüş bir sancaktarın mezarı ile karşılaşır. Aziz şehidin bedeni toprak altında kalsa bile kolu toprak üstündedir. Sımsıkı tuttuğu sancağını asla bırakmayan asker için duygulanan Atatürk buraya bir anıt yapılmasını ister. Bu anıtı özellikle ziyaret etmenizi tavsiye ediyoruz.

Dumlupınar Şehitliği

26 Ağustos 1922 yılında başlayan Başkomutan Meydan Muharebesi Türk milletine özgürlük ve bağımsızlık getirmiştir. 30 Ağustos 1922 yılında sonuçlanan büyük zafer sırasında binlerce kahraman asker hayatını kaybetmiştir. 30 Ağustos 1992 tarihinde ziyarete açılan Dumlupınar Şehitliğinde 500 adet sembolik şehit mezarı bulunuyor. Şehitliğe giriş yaptığınızda bir anda ortamın derin maneviyat duygusu iliklerinize kadar işleyecektir.

Dumlupınar Atatürk Evi

30 Ağustos’ta Dumlupınar’da Mutlaka Görülmesi Gereken Yerler listemizi yine çok kıymetli bir yer ile tamamlıyoruz: Dumlupınar Atatürk Evi. Kurtuluş Savaşı sırasında Mustafa Kemal Atatürk’ün savaşı yönettiği bu ev 2003 yılında aslına uygun olacak şekilde yeniden yapılıp ziyarete açılmıştır. İçerisinde Atatürk’e ait bazı küçük eşyalar bulunuyor.

 

Büyük zaferimizin 98. yılı kutlu olsun! Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını, vatan toprakları için canını vermiş olan tüm şehitlerimizi saygı, sevgi, minnetle anıyoruz.

Yazı Hakkında Düşündüklerinizi Yazın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.