Avrupa’da Konaklamanın Alternatif Yolu: Hosteller

Yurt dışı seyahatlerinden dönen arkadaşlarınızdan hostelleri duymuş olabilirsiniz. Ancak ilk defa yurt dışı seyahatine çıkacaksanız hostel deneyimi hakkında bilmeniz gereken şeyler var. Hosteller, konaklamanın en ucuz ve sosyal yollarından biridir. Eğer tatil bütçenizin çoğunu yüksek ücretli otellerde harcamak ve kendinizi dört duvar için çok fazla para ödemiş hissetmek istemiyorsanız, nereye giderseniz gidin, bir hostel cebinizin dostu olacak.

hostel

Hostelleri bulmak da hiç zor değil. Seyahat rehberlerinde önerilen hosteller dışında, hostelbookers.com ve hostelworld.com sitelerinden nerede, kaç gün kalacağınızı seçerek oldukça hızlı bir şekilde hostelinizi bulabilir, fiyatları ve şartları karşılaştırarak seçiminizi yapabilirsiniz. Hosteller farklı büyüklüklerde ve şekillerde olabilirler. Tarihi bir binada, şöminesi olan çok katlı bir evde ya da kapsül binalar gibi ufak yerlerde kalabilirsiniz.

Hostellerde seyahat etmek ve keşfetmek gibi ortak amaçlarla kalan insanlar olduğu için oldukça güzel arkadaşlıklar kurabilir, yalnız gittiğiniz bir şehirde yeni tanıştığınız arkadaşlarınızla bol eğlenceli anlar yaşayabilirsiniz.

resepsiyon

Hostellerde yurt odası ya da özel oda olarak iki çeşit oda biçimi var. Yurt odalarına sahip hostellerde, bir odada genellikle 4-8 kişinin kaldığı, ranza şeklinde yataklar bulunur. Yatak sayısı arttıkça ücret düşer. Özel odalara sahip hosteller , tek ya da iki kişilik odalardan oluşan,  mahremiyeti ve yalnızlığı seven insanlar içindir. Bazı hostellerde ise her iki odadan da bulunuyor, ancak özel odalar aile ya da çiftlere kiralanıyor.

Hostellerin birçoğunda banyolar ve tuvaletler ortak. Ancak endişenmeyin, banyolar yeterince temiz; havlunuzu ve şampuanınızı alıp rahatlıkla duşunuzu alabilirsiniz. Lüks banyolara denk gelmeyebilirsiniz ancak zaten lüks aradığınız için hostellerde değilsiniz.

Birçok hostel size ücretsiz olarak, kilitlenebilen bir dolap verir. Bütün eşyalarınız bu dolaplara sığmasa bile; laptop, cüzdan, pasaport ve diğer değerli eşyalarınızı korumak için bu dolapları kullanabilirsiniz. Eğer eşyalarınızı ortalığa saçan biri değilseniz güvenlik açısından endişelenmenize gerek yok.

hostel-ici

Hostellerin birçoğunda kendi yemeğinizi pişirmeniz için mutfaklar bulunmakta. Cebinizi yakmak istemiyorsanız, bu mutfaklar sizin için oldukça ucuza yiyecek sağlayan yerlerden olacaklar. Seyahatlerinizde her sabah, öğlen ve akşam dışarıdan yemek yediğinizi düşününce, edeceğiniz karı görmek ve mutfaklarda kendi yemeğinizi pişirmek oldukça cazip gelecektir. Üstelik diğer gezginlerle tanışıp, farklı kültürlerin yemek zevklerini tanıma şansına da sahip oluyorsunuz. Sabah kahvaltısında pişirdiğiniz menemenin kaç meraklısı çıkacak, kim bilir?

tenis-oyunu

Hostellerin giriş-çıkış saatleri değişkenlik gösterebiliyor. Kimisi 24 saat giriş-çıkışa izin verirken, kimisi belli saat aralıklarında giriş-çıkışları yasaklayabiliyor. Büyük kentlerdeki hostellerin birçoğu elektronik kart sistemine geçtiği için giriş-çıkışlar konusunda esnek davranılıyor. Şifre sistemi gibi değişik sistemlere sahip hosteller de var. En iyisi siz hostele giriş yapmadan önce bu kuralları sorun, gece hostelinize döndüğünüzde kimseyi bulamayıp kapıda kalmayın.

Eğer gezerken çok para harcamak istemiyor, artan paranızla daha fazla gezmek, dolaşmak ve keşfetmek istiyorsanız; nerede olduğunuz fark etmeksizin hosteller en iyi dostunuz olacak.

 

Yazı Hakkında Düşündüklerinizi Yazın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.