Bir Ramazan Ayı Klasiği: Mimarisinde İslami Motifleri En İyi İşleyen 5 Camiye Yolculuk

Ramazan ayı dünyanın dört bir yanında büyük heyecanla beklenen kutlu bir aydır. 11 ayın sultanı olarak da bilinen Ramazan ayını tüm güzellikleriyle yaşayabilen bir ülkeye sahibiz. Gerek güzellikleriyle gerekse mimari yapısının eşsizliğiyle adından tüm dünyada söz ettiren birçok camimiz bulunmaktadır. Bu camilerimizi ziyaret etmek, ne kadar mükemmel bir şekilde inşa edildiğini görebilmek için her gün binlerce yerli ve yabancı turist ülkemize akın etmektedir. Her bir bölümünün tek tek özenle inşa edip işlendiği bu ustalık eserlerini muhakkak gidip görmelisiniz. Gelin bu mükemmel mimariye sahip camilerimizin motiflerinin en iyi işlendiği 5 camiye beraber yolculuk yapalım.

1. Sultan Ahmet Cami

Sultan 1. Ahmet tarafından temelleri atılan bu cami Fatih Sultan Mehmet’in yetiştirdiği öğrencilerden Sedefkar Mehmet Ağa tarafından inşa edilmiştir. Dünyada adı ‘Blue Mosque’ olarak ta bilenen caminin adının böyle ünlenmesinin nedeni, yarım kubbelerinin ve büyük kubbesinin içinin mavi ağırlıklı kalem işleriyle süslenmiş olmasıdır. Altı tane minaresi olan ilk cami olarak kayıtlara geçmiştir. Camide asılı avizelerin her bir işlemelerinin çok değerli, eşsiz cevahirlerden meydana getirilmiştir. İçerisinde Osmanlı’nın oyma mimarisinin en güzel işçiliklerine sahip bir mermer minder bulunmaktadır. Caminin her yerine rahatlıkla ulaşılması için spiral merdiven oluşturulmuştur. Yapının aydınlanması için 260 tane pencere kullanılmıştır. Mimarinin eşsiz çinilerinin desenleri oldukça güzel bir görünüm sergilemektedir. Eğer bu mükemmel eseri görmediyseniz muhakkak ziyaret etmelisiniz.

2. Ulu Cami

Evliya Çelebi burayı Bursa’nın Ayasofya’sı olarak nitelendirmiştir. Ulu Cami Mimar Ali Neccar tarafından yaptırılmıştır. Erken dönemde Osmanlı döneminin sanatının en önemli eseri olarak bilinmektedir. Orta kısımda bulunan kubbe yağmur sularının altında toplanması için açık yapılmıştır. Daha sonra camla kapatılan bu kubbe caminin aydınlanmasını sağlamaktadır. İç mekân olarak diğer camilerden farklı çok zengin bir mimariye sahiptir. Camide en çok dikkat çeken mimari, vav harfidir. Vav harfinin uç kısmı lale motifiyle işlenmiş, ön kısmında ise eski dönemlerde Hızır aleyhisselamın namaz kıldığı kısım bulunmaktadır. 3 ana kapıdan oluşan 20 tane kubbeye sahip olan eşsiz tarihi eserimiz görülmeye değerdir. Bursa otobüs bileti ile Ulu Camii’yi daha yakından görebilirsiniz.

3. Selimiye Cami

Birçok mükemmel mimarilere imza atan Mimar Sinan, Edirne’de inşa ettiği bu yapıtı 80 yaşında yaparak “ustalık eseri” olarak tarihe adını yazdırmıştır. Her detayıyla tüm zamanlarda kendine hayran bırakan bir camimizdir. 4 tane olan minarelerin her birinde 3’er tane şerefeler bulunmaktadır. Bu mimari yapıda birçok şaşkınlığa düşüren yapı vardır. Bunların başında Mimar Sinan’ın 2 minareye, şerefelere çıkarken birbiriyle hiçbir şekilde kesişmeyen 3 tane merdiven inşa etmiş olmasıdır. En dikkat çeken mimari özelliği ise çinilerinde bulunan 101 tane ayrı ters lale motifleridir. Lale motiflerinin ne anlama geldiğine dair birden fazla düşünce ortaya atılsa da bu durum bütün sırrını hala korumaktadır. Bu ustalık eserini gidip mutlaka ziyaret etmelisiniz.

Biletall.com’dan En Ucuz Edirne Otobüs Biletini Bul »

4. Süleymaniye Cami

İstanbul’un Eminönü ilçesinde bulunan cami Fatih Sultan Mehmet’in isteği üzerine Mimar Sinan tarafında inşa edilmiştir. Osmanlı Döneminin en önemli eserlerinden biri olan Süleymaniye, günümüze kadar birçok deprem yaşayan yapıt olmasına rağmen üzerinde tekbir çatlak bulundurmamaktadır. Caminin her bir 4 köşesinde minareler vardır. Ancak minarelerin boyutları birbirinden farklıdır. Mimar Sinan böcekler ve akreplere karşı avizelerin içine yumurtalar yerleştirilmiş. Bu yumurtaların bazıları günümüze kadar hala sağlamlığını korumaktadır. Cami büyük bir titizlikle her bir ayrıntı düşünülerek oluşturulmuştur. Minarelerinin yapımında kullanılan turşu fıçılarına kadar birçok sırları içinde bulunduran, tarih kokan bu eseri mutlaka yakından görmelisiniz.

5. Bursa Yeşil Cami

Bursa’nın Yeşil bölgesinde yer alan bu caminin Sultaniye Medresesi, günümüzde Türk İslam Eserler Müzesi olarak kullanılmaktadır. Çelebi Mehmet döneminde başlanan 2. Murat devrinde tamamlanan cami “Ters T” planıyla inşa edilmiştir. Caminin ana kapısında mükemmel desenlerle işlenmiş çok güzel motifler bulunmaktadır. Caminin güney tarafında ise Yeşil Türbe yer almaktadır. Türbe 8 köşeli bir yapıdan oluşup, karakteristik bir yapıtı yansıtmaktadır. Caminin pencereleri ahşap işçiliğin en güzel örneklerindendir. Duvarları düzgün kesme taş ile örülmüş bu camiyi, sayamadığımız birçok güzellerini görmek için Bursa’ya gittiğinizde muhakkak ziyaret etmelisiniz.

Yazı Hakkında Düşündüklerinizi Yazın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.