Çocuklar İle Seyahat Edenlere 8 Önemli Öneri

Çocuklar ile yolculuk yapma fikri daha yola çıkmadan kaygı ve stresi beraberinde getirir. Çünkü tüm planlarınızı çocuğunuza göre ayarlamanız gerekmektedir. Onun yolculuk esnasında beslenmesini, mekan değişikliğinin ardından sağlığını, yatağından başka bir yerde uyumasını, evinden farklı bir yere alışma sürecini düşünen anne ve babalar, çocuğu ile uzun yolculuklara çıkmaktan çoğu zaman endişe eder. Hatta çocuklar büyüyene kadar tatile gitmekten bile vazgeçerler. Çünkü ebeveynler için öncelik; çocuğunun mutlu olması ve rahat etmesidir. Yol boyu ağlayan ve sürekli halinden şikayet eden çocuğunuzla yolculuk yapmak yerine hiç bir yere gitmemek çoğu zaman daha mantıklı gelebilir. Hem onun rahatını bozmamak, hem de kendinizi strese sokmamak istersiniz.

Uzun bir yolculukta sürekli ağlayan, gittiğiniz her yerde huzursuz olan, yerinde duramayıp her şeyi keşfetmek isteyen çocuğunuzla yola çıkmak daha düşünme aşamasında sizi vazgeçiriyorsa, birde çocukların gözünden yolculuğa bakalım. Çocuklar için yolculuk demek;  kapalı ve hareket sıkıntısı olan otobüste, arabada, uçakta uzun süre oturmak anlamına gelir. Bir çocuğa oturduğu yerden saatlerce kalkmaması gerektiğini kabul ettiremezsiniz. Sürekli yolculuğun ne zaman biteceğini, daha ne kadar yolunuzun kaldığını sorabilir. Daha yolun başlangıcında eve dönmek isteyebilir. Söz konusu mekan değişikliği ise çocuklar çabuk huzursuzlaşıp, gerilir. Belki çocuğunuz ile ilk kez bir uçak yolculuğu yapıyor olabilirsiniz. Büyüklerin bile kaygı duyduğu bu yolculukta, uçağa ilk kez binen çocuk haliyle yadırgayabilir. Otobüste etrafındaki bir sürü insanın varlığından rahatsız olabilir. Ya da arabanızın arkasında çocuk koltuğunda bağlı oturmaktan sıkılıp saatlerce ağlayabilir. Çünkü o doğası gereği bir şeyler ile meşgul olmak ister. Etrafından kayıp giden ağaçlar, yanından geçen araçlar ya da oyalanması için eline verdiğiniz tablet ve telefonlar onun sadece midesinin bulanmasını hızlandırır. O evini, arkadaşlarını ve oyuncaklarını istemeye başladığında, artık yolculukta sizin için bitmek bilmez bir ıstıraba dönüşür.

cocuklar-ile-seyahat

Oysa çocuğunuz ile yapacağınız yolculuklarınızı düzgün bir planlama ve yolculuk öncesi hazırlıklar ile gayet başarılı hale getirebilirsiniz. Çocuğunuzun karnı acıkınca yiyeceği yiyecekleri, yolculuk esnasında giyeceği kıyafetleri ve her türlü sağlık sorununa karşı alacağınız tedbirler ile uzun yolculuklarınızı kolaylaştırabilirsiniz.  Yolculuğunuz boyunca ailece keyifli bir zaman geçirebilirsiniz. ‘Çocuğumla geziyorum, çokta eğleniyorum’ diyebileceğiniz bir yolculuk için öneriler;

1) Seyahat planınızı hazırlarken çocuğunuza hitap etmesine özen gösterin. Çocuğunuzu kimse sizin kadar iyi tanıyamaz. Çocuğunuzun neyi sevip, nelerden hoşlandığını en iyi siz bilirsiniz. Kedinizden önce çocuğunuzun keyfini düşünün. Onun sorunsuz bir yolculuk yapması için tüm şartları değerlendirin. Yapacağınız yolculuğu ona anlatın ve onunla alternatifleri paylaşın. Daha küçükse onun zevkine ve rahatına uygun olan yolculuğu seçin. Kişisel arabanızla yapacağınız yolculukta dilediğiniz zaman duraklayabilirsiniz. Tren ve gemi yolculukları çocuklar için daha keyiflidir. Çünkü etraflarını inceleme ve keşfetme şansları olur. Uçak ve otobüs yolculukları ise, çocuklara sıkıcı gelebilir. Yolculuk öncesi çocuğunuza uygun olan ulaşımı göz önünde bulundurun.

2) Yolculuğa çıkmadan önce muhakkak çocuğunuz için ayrı bir valiz hazırlayın. Her ihtimali düşünün. Gideceğiniz yerin hava koşullarına uygun kıyafet seçimi yapın. Çok yer kaplayan kıyafetler yerine daha hafif ve çocuğunuzun sevdiği eşyaları alın. Yolculuk esnasında da karşılaşabileceğiniz aksiliklere karşı yanınızda yedek kıyafet çantası bulundurun. Dar ve ağır kıyafetler yolculukta çocuğunuzu bunaltacağı için rahat kıyafetler tercih edin.

3) Eğer kişisel arabanız ile yolculuk yapacaksanız bagajınızın büyük bir kısmını çocuğunuzun eşyaları için ayırın. Sevdiği oyuncakları yanınızda götürün. Gittiğiniz yerde sıkılmasını önlemek için uzun süre meşgul edecek oyuncaklar alın. Araç içinde oyalanabilmesi için sevdiği oyuncakları yanında bulundurun. Gideceğiniz yerlerde çocuğunuzun yorulup yürümek istememe ihtimaline karşın bebek arabasını da bagajınıza yerleştirin.

cocuk-seyahat

4) Eğer otobüs ile yolculuk yapacaksanız, mümkün olduğunca ön taraflardan koltuk bileti alın. Hem çocuğunuz daha ferah bir yolculuk yapar, hem yolu seyredebilir. Otobüs yolculuğunda yanınızda çocuğunuz uyuyacağı zaman kullanabileceği küçük bir yastık bulundurun. Daha kolay uyumasına yardımcı olur.

5) Araba ve otobüs yolculuklarında mümkünse akşamüzeri yola çıkın. Çocuğunuzun güneşin yakıcı ışığına maruz kalmadan yolculuğunu tamamlamasını sağlarsınız. Ayrıca yolculuğu çocuğunuzun uyku saatlerine denk getirirseniz seyahatinizi daha kolay tamamlarsınız. Çünkü gece yolculukları gündüz yolculuklarına nazaran çocuklar için daha huzurlu geçer.

6) Eğer uçak ile yolculuk yapacaksanız kabin bagajını tamamen çocuğunuzu eğlendirecek eşyalarla doldurun. Uçak yolculuklarında özellikle iniş ve kalkış esnasında oluşan basınç çocuğunuzun kulağını ağrıtabilir. Bu korkmasına ve ağlamasına sebep olabilir. Çocuğunuza bu esnada sakız çiğnetin. Eğer daha küçükse, ağzına emzik ve biberon verin.

7) Yanınıza muhakkak su ve atıştırmalık yiyecekler alın. Bunlar midesini bulandırmayacak kraker ve evde hazırladığınız çocuğunuzun sevdiği yiyecekler olsun. Yağlı ve baharatlı yiyecekler yememesine dikkat edin. Çocuğunuzun midesi ne kadar rahat olursa yolculuk o kadar rahat olur. Eğer çocuğunuz küçükse, yanınıza biberon alın. Evden çıkmadan muhakkak bebeğinizin mamasını hazırlayın. Bebekler ile yolculuk çok daha kolaydır. Karnını doyurup, altını temiz tuttuğunuz takdirde size hiç sorun çıkarmazlar.

cocuklar-ve-seyahat

8) Yolculuk esnasında karışılabileceğiniz sağlık problemlerine de hazırlıklı olun. Hava değişikliği çocuğunuzun ateşinin çıkarabilir. Ya da yorgunluk onun küçük vücudunun güçsüz düşmesine sebep olabilir. Yanınıza çocuğunuzun ateş düşürücü şuruplarını ve vitaminlerini almayı unutmayın. Güneş ışınlarından korumak için güneş kremi ve özellikle şapka alın. Olası sivrisinek ve haşerelere karşı çocuğunuzun cildini tahriş etmeyecek koruyucu spreyler almayı ihmal etmeyin. Ve en büyük kurtarıcı pudra ve pişik kremlerini de çantanızdan eksik etmeyin.

Yolculuktan öncesi alacağınız bu küçük tedbirler ve kendinizi çocuğunuzla yolculuğa öncesinden hazırlamak, seyahat esnasında daha rahat etmenizi sağlayacaktır. Çocuğunuz yolculuk esnasında ağlıyorsa, muhakkak bir sebebi vardır. Önce çocuğunuzun derdini çözün. Biraz ilgiyle bütün gününüzü kurtarabilirsiniz. Çocuğunuzun isteklerini öne alın ve önce onun ihtiyaçlarını karşılayın. Huzurlu ve sıkıntısı olmayan her çocuk gezmekten hoşlanır. Çocuklar yeni şeyler keşfetmeye bayılır. Yolculuk sonrası yeni gördüğü mekanlar onun ufkunun açılmasını ve mutlu olmasını sağlar. Çocuklar ailesinin olduğu her yerde kendini güvende hisseder. Onların mutlu olması ve yolculuklarınızı eğlenceli hale getirmek sizin elinizdedir.

Yazı Hakkında Düşündüklerinizi Yazın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.