Deniz Otobüsü İle Seyahat Ederken Dikkat Etmeniz Gerekenler

İskeleler arası deniz yolu ulaşımını kullanıyorsanız; hem zamandan tasarruf edersiniz. Hem karayolunun yoğun trafiğinden kurtulursunuz. İstanbul’da deniz otobüsü ile hem iskeleler arası, hem de Yalova ve Bursa’ya deniz otobüsü seferleri yapılmaktadır. Tıpkı feribot ve vapur yolculuğunda olduğu gibi, deniz otobüsü ile de yolculuk yaparken dikkat etmeniz gereken noktalar vardır. Çoğu kişi için deniz bir tutkudur. İstanbul boğaz silueti, kız kulesi, camiler, kubbeler, yalılar ve süzülen deniz ulaşımı araçları insanı ayrı bir cezp eder. Birçok kişi deniz ulaşımını bu yüzdende tercih eder. Boğazda hem otobüs, hem vapur görevini gören deniz otobüsleri vapur ya da feribotlara nazaran daha pahalı olsa bile daha hızlı ve konforlu bir ulaşım sağlar.

Deniz otobüsünü tercih etmeniz için birçok sebep var ancak deniz otobüsünü tercih ettiğinizde dikkat etmeniz gereken birtakım noktalar da mevcut. İşte bazıları;

  • Deniz otobüsü tıpkı bir dolmuş gibidir. Düzenli koltukları, şoför mahalli ve belli yolcu kapasitesi vardır. Ayakta yolculuk yapmak yasaktır. Bu yüzden biletinizi almak için gişeye yaklaştığınızda; ‘yer kalmadı’ ikazı ile karşılaşabilirsiniz. Deniz otobüsü biletinizi almak için iskeleye erken gelmeniz gerekebilir ya da diğer seferi beklemek zorunda kalabilirsiniz.

ido-seyahat

  • Deniz otobüsü yolculuğunuz için erken rezervasyon seçeneğinden yararlanma imkanınız vardır. Eğer Bursa, Armutlu ya da Yalova’ya deniz otobüsü ile geçmek isterseniz, İDO’nun internet sitesinden biletinizi rezervasyon yaptırabilirsiniz. Ayrıca promosyonlu biletleri ucuza alma imkanını da elde etmiş olursunuz.
  • Deniz otobüsleri ile deniz yolculuğunu ilk kez yapacaksanız bilmeniz gerekir ki; deniz tutabilir. Deniz otobüsleri seri ve hızlı hareket etmektedir ancak küçük dalgalarda bile sallanmaktadır. Eğer deniz tutuyor ya da dalgaların midenizi bulandırma ihtimali varsa, deniz otobüsü ile yolculuk, zor anlar yaşamanıza sebep olabilir.
  • Eğer deniz otobüsü ile yolculuğunuzda yanınızda çocuğunuz da olacaksa; onun güvenliğini göz önünde bulundurmanız gerekir. Çocuğunuzun kucağınızda yolculuk yapması onun güvenliği açısından tehlike arz edebilir. Bu yüzden çocuğunuz için ayrı bir koltuk almayı ihmal etmeyin.
  • Deniz otobüslerinde yazın ve kışın klima sistemi devrededir. Yazın serin, kışın sıcak bir yolculuk yaparsınız. Denizin rüzgarı yüzünüze çarpmaz ancak, yazın klimanın serinliği eğer terli iseniz hasta olmanıza sebep olabilir. Bu yüzden klimanın direk estiği yerlere oturmamaya özen gösterin. Genellikle arka ve ön koltuklarda klimanın serinliği daha çok hissedilir. Orta koltukları tercih edebilirsiniz.
  • Deniz otobüsüne inerken ve binerken, iskeleye tamamen yaklaşmış olmasına dikkat edin. Kıyıya çarpan dalgaların şiddeti ile bile deniz otobüsü sallanabilir. Olası bir sallantıda dengenizi kaybedebilirsiniz. Ayrıca deniz otobüsü iskeleye yaklaşırken, anons yapılır. Anonsta ‘Deniz otobüsümüz iskeleye yaklaşmak üzere, tamamen iskeleye yaklaşmadan kimse yerinden kalkmasın’ denildiği halde, herkes kapıda sıra olmaya başlar. Deniz otobüsünde bu esnada çok kişi yere yuvarlanma tehlikesi yaşar. Deniz otobüsü tamamen durmadan siz yerinizden kalkmamaya çalışın. Ayrıca hareket etmek üzere iskeleden ayrılma aşamasındaki bir deniz otobüsüne de binmemeye özen gösterin.

ido-bileti

  • Kendi güvenliğiniz için, yolculuk esnasında deniz otobüsünün içerisinde ayağa kalkmayın.
  • Deniz otobüsü seferleri çok dalgalı ve çok rüzgarlı zamanlarda iptal edilir. Bu yüzden rüzgarlı ve denizin dalgalı olduğu zamanlarda deniz otobüsünü tercih etmeyin. Önceden bilet aldıysanız iptal ettirebilirsiniz ya da başka bir zamana erteleyebilirsiniz. Aksi takdirde uzun süre beklemek zorunda kalabilirsiniz.
  • Deniz otobüsü ile Kabataş iskelesinden hareket edecek olanlar ya da Kabataş tarafına gitmek isteyenler bilmelidir ki; Kabataş iskelesinin mendireği yani dalga kıranı olmadığı için, deniz otobüsü boğaz akıntısı sebebi ile küçük dalgalarda bile şiddetli şekilde sallanır. Eğer rüzgar varsa bu sallantı daha şiddetli olabilir. Hasta, yaşlı ve çocuklar için tehlike arz edebilir.
  • Aynı şekilde İstanbul’dan Bursa’ya deniz otobüsü ile gidenlerde yolculuğun son 10 dakikasında benzer sarsıntılar ile karşılaşabilir.
  • Deniz otobüsü sallandığı zaman panik yapıp, ayağa kalkmamak gerekir. Herhangi bir şeye ihtiyaç duyduğunuzda görevlilerden yardım isteyebilirsiniz.
  • Deniz otobüsü şiddetli dalgalar söz konusu olduğunda batıp çıkabilir. Şiddetli şekilde mide bulantısına sebebiyet verebilir. Özellikle yanınızdan geçen feribotların oluşturduğu dalgaların etkisinde iken deniz otobüsünün denize dalıp, çıkması birkaç kez yinelenebilir.

ido-ile-istanbul-manzaralari

  • Deniz otobüsü seferleri çok az yolcu olduğu zamanlarda da iptal edilebiliyor. Tüm planlarınızı deniz otobüsü ile yolculuğa göre ayarladıysanız, bu ihtimalide göz önünde bulundurmanız gerekir.
  • Deniz otobüsleri son derece hızlı ve güvenli olmakla birlikte, hassas bir araçtır. Tıpkı uçaklarda bulunan güvenlik kuralları gibi, deniz otobüsünün de kuralları vardır. Kurallara uymanız gerekir. Deniz otobüsü hareket haline geçtikten sonra telefonlarınızı açmamanız gerekir. Cep telefonu açıldığı takdirde sistemi bozabilmektedir. Ayrıca deniz otobüsünde sigara içmek yasaktır.
  • Eğer kapalı alan fobiniz varsa deniz otobüslerini tercih etmeyiniz. Camların açılma olasılığı yoktur.
  • Eğer denizin dalgalarının midenizi bulandırma ihtimali varsa; deniz otobüsünün ön koltuklarını tercih etmeyin. Çünkü ön koltuklar hafif bir dalgada bile daha şiddetli sallanmaktadır. En ideal taraf arka ve orta koltuklardır.
  • Deniz otobüsleri ile seyahat son derece hızlı ve konforlu olmakla birlikte, feribot ve vapurlara nazaran daha pahalıdır. Yolculuğunuzu yapmadan öncesi bunu da hesaba katmanız gerekir.
  • Deniz otobüsü ile İstanbul içi son derece kısa sürer. Ancak Bursa, Yalova ya da Armutlu’ya gidiyorsanız; yanınıza gazete, dergi ve kitap alabilirsiniz. Eğer cam kenarında değilseniz, etrafı seyretme imkanınız olmaz böylelikle vaktinizi okuyarak geçirebilirsiniz.
  • Deniz otobüslerinin koltukları geniş ve konforludur. Bu yüzden rahatça uyuyabilirsiniz. Böylelikle sallantılar başınızı döndürmez ve midenizi alt üst etmez. Deniz otobüsünde bulantı yaşamamak için binmeden öncesi uyku hapı kullanabilirsiniz.

En Uygun Feribot Biletlerini Listele »

Sorunsuz bir deniz yolculuğu için; deniz otobüsü ile ilgili dikkat etmeniz gereken hususları göz önünde bulundurun. İlk zamanlar alışmakta güçlük çekseniz bile, deniz otobüsleri ile yolculuğa alıştıktan sonrası, hızlı ve konforlu bu yolculuğu her zaman tercih edeceksiniz. Feribot bileti satın almanın en güvenli yolu Biletall.com’u ziyaret etmektir.

Yazı Hakkında Düşündüklerinizi Yazın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.