Dilini Bilmediğiniz Bir Ülkede Hayatınızı Kolaylaştıracak 10 İpucu

Yurt dışına seyahate gittiğiniz zaman en büyük problem ziyarete gittiğiniz ülkenin dilini bilmemektir. Hayatınız boyunca aşina olup öğrendiğiniz tek dilin İngilizce olduğunu düşünürseniz, İngilizce konuşulmayan bir ülkeye gittiğinizde sudan çıkmış balığa dönüyorsunuz. Ama o ülkenin dilini bilmemek sizin için bir sorun olmamalı. Tabii ki yurt dışına gittiğiniz zaman sizden beklenen o ülkenin dilini akıcı bir şekilde konuşmanızdır. Ancak bunu dert etmeyin. Her ne olursa olsun dilini bilmediğiniz bir ülkeyi ziyarete gitmekten vazgeçmeyin. Yine de korkularınız mı var? İşte dilini pek bilmediğiniz bir ülkeye gittiğinizde hayatınızı kolaylaştıracak bazı ipuçları…

Bu İçerikte Neler Var?

Dilini Bilmediğiniz Bir Ülkede Hayatınızı Kolaylaştıracak 10 İpucu

farkli-valizler

  1. Fırsat buldukça gittiğiniz ülkede çıkan dergi ve gazeteleri okumaya çalışın. Hatta yeri geldiği zaman sinema ve tiyatro gibi etkinliklere de katılmayı ihmâl etmeyin. Ayrıca kaldığınız yerde fırsat buldukça televizyon izleyin. Yaptığınız bu tür etkinlikler o ülkenin dilini kavramanızı kolaylaştıracak ve kullandıkları kelimelere karşı kulak dolgunluğunuz olacaktır.
  2. Dışarıda duyduğunuz her kelimeye yabancısınız. Bu yüzden tabletinize ya da cep telefonunuza sözlük indirin. Duyduğunuz ve aklınıza takılan kelimelere buradan bakabilirsiniz. O ülkenin diline kısa sürede adapte olabilmeniz için daha kolay olacaktır.
  3. Konuşmaktan korkmayın. Kurduğunuz cümleler yanlış olsa bile karşınızdaki insan ne dediğinizi anlayabiliyorsa zaten sizi düzeltecek ve sorununuza bir çözüm yolu bulacaktır. Aynı zamanda bu durum sizin o ülkede arkadaş edinmenize de yardımcı olacaktır. Bu sayede o kişi ile sürekli konuşarak hem farklı insanlar tanımış hem de kelime hazinenizi geliştirmiş olursunuz.
  4. Başınıza gelebilecek olası bir durum karşısında sizinle ilgili bilinmesi gereken kişisel bilgilerinizi o ülkenin dilinde yazıp, bu kâğıdı yanınızda taşımaya özen gösterin. Örneğin; bu kâğıtta isminiz ve soyadınız, yaşınız, kimlik numaranız varsa geçirdiğiniz bir hastalığı ve daha aklınıza gelebilecek, sizin için o an faydalı olabilecek her türlü bilgiyi ekleyebilirsiniz.
  5. İşe öncelikle günlük hayatta en çok kullandıkları kelimeleri öğrenerek başlayın. Örneğin; “Nasılsın?”, “İyi misin?”, “Merhaba” ve “Lütfen” gibi kelimeleri öğrenerek kendinizi biraz daha o dile aitmiş gibi hissetmeye çalışın.dili-bilinmeyen-ulkeler
  6. Hiçbir zaman vücut dilinizi kullanmaktan geri durmayın. Ancak bu konuda bilinmesi gereken bir nokta var. Ziyarete gittiğiniz ülkede gerçek hayatta sizin kullandığınız el işaretleri ve vücut dilinin ne anlama geldiğini mutlaka öğrenin. Yoksa bu da başınıza sorun açabilir. Örneğin işaret ve orta parmak ile yaptığınız “V” işareti; sadece İrlanda, İngiltere, Yeni Zelanda ve Avustralya da zafer işareti anlamına gelmektedir. Ancak bu ülkelerde de bu işareti yaparken avuç içinizin size dönük olmamasına dikkat edin. Eğer zafer işaretini yaparken avuç içiniz size dönük olursa bu ülkelerde o hareket hakaret olarak algılanmaktadır.
  7. Günlük kullanılan terimleri öğrendiniz ancak saçma gibi görünse de yanınızda mutlaka o ülkenin dil kullanım kılavuzu gibi benzer ufak bir sözlüğü yanınızda bulundurmayı ihmâl etmeyin. Çünkü kullanılan günlük terimlerin yanı sıra kullanılan günlük cümleleri bilmeniz de hayatınızı kolaylaştırmaya yardımcı olacaktır.
  8. Elinizin altında konakladığınız otele ait bir kart mutlaka bulunsun. Eğer yolunuzu kaybedip kaldığınız otele dönmekte zorlanırsanız, yanınızda bulundurduğunuz otele ait olan kartı göstererek herhangi bir kişiden size bu konuda yardımcı olmalarını isteyebilirsiniz. Ancak yolu tarif ederken size yardımcı olması açısından vücut dilini kullanmalarını rica edebilirsiniz.
  9. Geçtiğiniz yolların fotoğrafını çekerek telefonunuza kayıt edin. Sokakların veya caddelerin işaretlerini ya da numaralarını okuyamayabilirsiniz. Bunun için telefonunuzun fotoğraf makinesini kullanın. Bu sayede kaldığınız otele geri dönmek istediğiniz zaman telefonunuzdaki fotoğraflardan nereden nereye geldiğinize bakıp geri dönüş yolu bulabilirsiniz. Eğer metro kullanacaksanız; metro güzergâhının bir fotoğrafını çekin böylece ihtiyaç duyduğunuz anda özellikle başka bir metro hattına geçiş yapacaksanız hangi yolu kullanmanız gerektiğine buradan bakabilirsiniz.
  10. Eğer böyle bir imkânınız varsa yanınıza hem sizin dilinizi hem de gittiğiniz ülkenin dilini ve kültürünü iyi bilen bir tercüman alın. Bu sayede gittiğiniz yerlerde dili çok iyi bilmeseniz bile tercüman vasıtasıyla derdinizi anlatabilir ve çözüm bulabilirsiniz.

En Uygun Yurt Dışı Uçak Biletlerini İncele»

Yazı Hakkında Düşündüklerinizi Yazın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.