Dünyanın En iyi Blues Rotaları

Popüler kültüre mal olmamış belli bir kitlesi olan müzikler gerçekten o müzikleri anlayıp ritmini hissedebilenlere hitap eder. Blues da Bo Diddley’in dediği gibi kulağa basit gelen ancak gerçekte basit olmayan bir müzik türüdür.  Rotaları blues olanlar aradığı festivalleri bu yazıda bulabilirler.

Harvest Time Blues Festivali, İrlanda

Monaghan şehrinde 1990 yılından bu yana her yıl düzenlenen İrlanda’nın önde gelen canlı müzik festivallerindendir. Festival, bölgedeki sosyal ve kültürel hayatın zenginleştirilmesi ve Monaghan şehrinin tanıtımının yapılması amacıyla ortaya çıkmıştır. Düzenlenmeye başlandığı yıldan günümüze kadar Van Morrison, Peter Green ve Rolling Stone’un eski gitaristi Mick Taylor gibi isimlere yer verilmiştir.

Etkinlik Tarihi: 7 – 9 Eylül 2018

Nice Caz ve Blues Festivali, Fransa

1948 yılında ilk kez düzenlenen ve günümüze kadar her yıl Nice sahilinde düzenlenmeye devam eden uluslararası platformda ilk caz festivalidir. Açılışında efsanevi sanatçı Louis Armstrong sahne almıştır. İlerleyen yıllarda da Ray Charles, Herbie Hancock, Dizzy Gillespie ve Ella Fitzgerald gibi oldukça önemli sanatçılar yer almışlardır. Zaman içinde odak noktası değişen festival daha çok pop ve dünya müziğine doğru kaymış ancak Vivian Sicnasi, festivalin yeni düzenleyicisi olarak geleneksel ve modern seçme müzikleri eklemiştir. 8 süren festivalde her akşam farklı sahnelerde eş zamanlı olarak sanatçılar yer almaktadır. Bu güzel festivale katılak için hemen Fransa uçak biletinizi alın.

Etkinlik Tarihi: 17 – 21 Temmuz 2018

New Orleans Blues ve Caz Festival, ABD

Blues’ın belli tarzları New York ve Chicago’da ortaya çıkmış olmasına rağmen, esas doğduğu yer olan New Orleans’ta her yıl düzenlenen bir festivalin olmasına şaşırmamak gerekir. İlk olarak 1970’lerde düzenlenmeye başlanan festivalin 49.su önümüzdeki günlerde gerçekleşecek. Zamanla blues ve cazın yanında yeni müzik türleri de festival programına dahil olmuştur.  Müzisyenler açısından da burada sahne almanın önemi büyüktür.  Büyük müzisyenlerin yanı sıra festival döneminde sokaklara çıkan yeni gruplar ve amatör müzisyenler de bas ve eski trompetleri ile doğaçlama müzik yaparlar. Festivalin marşı haline gelen, Amstrong’un  ‘What a wonderful world’ şarkısı da sürekli çalmaktadır.

Etkinlik Tarihi: 27 Nisan – 6 Mayıs 2018

Montreux Festivali, İsviçre

Geneva Gölü kıyısında 1967 yılından beri düzenlenen Montreux Caz ve Blues festivali, hem İsviçre hem de dünya müzik tarihi açısından önemli festivallerden biridir.  Festival, ilk düzenlendiği yıllarda Montrö Gazinosu’nda düzenlenen küçük çaplı bir organizasyonken 1970’lere geldiğimizde popülerliği artan festivalin kapsamı da genişlemiştir. Bu dönemden sonra sadece blues ve caz sanatçılarının yanı sıra, soul ve rock müziğinin önemli isimleri de sahne almaya başlamıştır. Led ZeppelinPink FloydFrank ZappaDeep PurplePrince gibi ünlü birçok yabancı sanatçının yanında, Türkiye’den de başarılı müzisyen İlhan Erşahin festivale katılmıştır.

Etkinlik Tarihi: 29 Haziran – 19 Temmuz 2018

Biletall.com’dan En Ucuz İsviçre Uçak Biletini Bul »

Jefferson St. Jazz & Blues Festival, ABD

Afro Amerikalıların ruhu ve kalbi olarak 1994 yılında Amerika’nın Tennessee Eyaleti’nde Nashville’de doğmuştur. 1940’lardan 1960’lara doğru Jefferson Caddesi caz ve blues müziğinin en iyi olduğu yerlerden biri hatta doğduğu yer desek yanılmış olmayız.  Jimi Hendrix, Little Richard, Ray Charles gibi birçok isim de bu sokakta isimlerini duyurmuşlardır.  O tarihlerden daha çok sokak kutlamaları tadında olan festival, şimdilerde Kuzey Nashville ve Orta Tennessee’deki yılın en büyük festivali olarak anılmaktadır.

Etkinlik Tarihi: 15 – 16 Haziran 2018

Yazı Hakkında Düşündüklerinizi Yazın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.