Sokakların Tadını Çıkaran En Etkileyici Heykeller

Heykel sanatçılığı insanlık tarihinin en eski dönemlerinden bu yana kullanılmakta. Gerek dini gerekse kişilere yönelik olarak tasarlanan heykeller bazı bölgelerde bir hayvan ya da bir bitki üzerine de olmaktadır. Dünya üzerinde sayısız heykel bulunuyor. Bazı heykeller sokağın ortasında yer alırken bazıları tapınaklar içerisinde olabiliyor. Bu yazımız içerisinde sokakların tadını çıkaran en etkileyici heykeller listesi oluşturduk. Heykellere bir merakınız varsa bu liste sizlere çok yardımcı olacaktır.

Özgürlük Anıtı, New York

En meşhur heykeller sıralamamızın ilk sırasında Özgürlük Anıtı yer alıyor. New York’da yer alan Liberty Adasına 1886 yılında inşa edilen Özgürlük Anıtı, Amerika’nın sembollerinden birisi haline gelmiştir. Aynı zamanda gözetleme kulesi olarak da kullanılan Özgürlük Anıtı’nın 93 metre yüksekliği bulunmaktadır.

Kurtarıcı İsa Heykeli, Rio De Janeiro

Brezilya’nın Rio De Janeiro kentinde bulunan Corcovado dağında yer alan Kurtarıcı İsa Heykeli, şehrin en önemli sembollerinden birisidir. 710 metre yükseklikteki bir dağda yer alan bu heykelin sahip olduğu manzara eşsiz, kusursuzdur. Brezilya’ya giden birçok kişi bu heykeli yakından görmek için dağa tırmanmaya çalışıyor.

Moai, Paskalya Adası, Şili

Paskalya Adası’nın sahip olduğu gizem bugüne kadar çözülebilmiş değildir. Dünya üzerindeki tüm yerleşim bölgelerine uzak olan bu adada gizemi çözülemeyen yüzlerce heykel bulunmaktadır. Moai adı verilen heykellerin sayısı 1,000’in üzerindedir. İnsan yüzünü andıran heykellerin oldukça yüksek olması, nasıl yapıldıkları konusunda gizemler üretilmelerine neden oluyor.

Küçük Deniz Kızı, Danimarka

Kopenhang’ın Langelinie limanında yer alan Küçük Deniz Kızı heykeli, bir kayalığın üzerine oturtulmuştur. Başkent Kopenhang’ın şehir sembollerinden birisi haline gelen bu heykelin yapımına 1909 yılında başlanmıştır. 4 yıl kadar süren çalışmalar sonucunda 1913 yılında tamamlanan heykel, bölgenin en önemli turistik değerlerinden birisidir.

Düşünür, Paris

Düşünen Adam heykeli Paris’in şehir sembollerinden birisi haline gelmiştir. Auguste Rodin tarafından tasarlanan Düşünen Adam en önemli heykeller listesinde ilk sırada yer alıyor. Felsefi düşüncenin sembollerinden birisi haline gelen heykel şu an da Rodin Müzesi içerisinde ziyarete sunuluyor.

Terrace Of The Lions, Delos, Yunanistan

Yunanistan’ın takım adalarından birisi olan Mykonos M.Ö 2,000’li yıllarda aktif olarak kullanılan bir liman şehri idi. Antik dönemde sıklıkla kullanılan bu adaya inşa edilen anıtlar günümüze kadar ulaşmayı başarmıştır. Terrace Of The Lions adı verilen Aslanın Terası heykelleri, binlerce yıllık geçmişe rağmen hala ayakta kalmayı başarmıştır.

Nemrut Dağı Heykelleri, Türkiye

Dünyanın en iyi heykelleri elbette ülkemizde yer alıyor. Nemrut Dağının zirve noktasında bulunan antik mezarda gizemi hala çözülemeyen antik mezarlar yer alıyor. Bu mezarlar üzerinde bulunan anıtsal heykeller devasa boyutları ile görenlerde şaşkınlık uyandırıyor. Tanrı dağı olarak adlandırılan Nemrut’ta bu heykellerin tanrıyı nitelendirdiği belirtiliyor.

Anavatan Çağırıyor, Rusya

En meşhur heykeller arasında yer alan Anavatan Çağırıyor heykeli Stalingrad Muharebesi anısına inşa edilmiştir. Rus halkı tarafından oldukça kutsal ve önemli olan bu heykel 1967 yılında tamamlanıp ziyarete açıldığında döneminin dünyanın en büyük heykeli idi. Günümüzde bu heykelden kat ve kat uzun onlarca heykel bulunmaktadır.

Birlik Heykeli, Hindistan

Hindistan’ın Gucerat bölgesinde yer alan bu heykel Hindistan’ın bağımsızlık sembollerinden birisidir. Hindistan’ın bağımsız olmasında büyük bir paya sahip olan Sardar Vallabhbhai Patel anısına yaptırılan heykel, her yıl saygınlıkla ziyaret edilmektedir. Yapımı 2018 yılında biten heykel 182 metre uzunluğu ile dünyanın en uzun heykeli unvanına sahiptir.

Büyük Gize Sfenksi, Mısır

Mısır’ın başkenti Kahire’de bulunan Gize piramitlerinin önünde büyük bir heykel yer almaktadır. En güzel heykeller içerisine yer alan Büyük Gize Sfenksi, dünyanın en büyük taş heykel olma özelliğine sahiptir. 20 metre yüksekliğe sahip olan heykelin genişliği 6 metredir. Gize piramitlerini gezdikten sonra heykeli de gezmenizi öneririz.

Buda İlkbahar Tapınağı Heykeli, Çin

En ünlü heykeller listemizin son sırasında Çin’de bulunan Buda İlkbahar Tapınağı Heykeli yer alıyor. 128 metre uzunluğunda olan heykel 2018 yılına kadar dünyanın en uzun, en büyük heykeli idi. 2002 yılında yapımı biten heykelin maliyeti, yapıldığı dönem 18 milyon dolar olmuştur. Tapınak içerisinde heykel dışında birçok önemli detay yer almaktadır.
Karaman’da Gezilecek Yerler 2020 yılında Biletall.com Blog ekibi tarafından hazırlanmıştır.

İçerikte kullanılan bazı materyallerin kaynakçaları:

    • https://tr.m.wikipedia.org/wiki/Dosya:Terrace_of_the_Lions_03.jpg
    • https://www.hurriyet.com.tr/seyahat/gizemi-hala-cozulemeyen-nemrut-dagi-40786506
    • https://www.synotrip.com/henan-province/sky-han/spring-temple-buddha-statue
Yazı Hakkında Düşündüklerinizi Yazın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.