Gezginler İçin Hayat Kurtarıcı 7 Beceri

Güvenlikten kolayca geçebildiniz ve birkaç yabancı kelime öğrenip derdinizi anlatabilir oldunuz. Fakat bunlar bir gezgin için yeterli mi? Usta gezginler nereye giderlerse gitsinler işlerini oldukça kolaylaştıran becerilere sahiptirler. İşte hem yurt içi hem yurt dışı gezilerinizde size yardımcı olacak birkaç beceri.

Harita Okuyabilmek

harita

GPS’in ve navigasyon uygulamalarının yaygın olduğu günümüzde “Harita okumak ne işime yarayacak?” diyebilirsiniz. Cep telefonunuzun çekmediği yerlerde elinizdeki haritayı nasıl okuyacağınızı bilmek, oturup yardım beklemekten ya da çılgın tahminlerde bulunup, hiç gitmek istemediğiniz yerlere ulaşmaktan daha kolay ve pratik bir çözüm. Yürüyüş yapmayı ve araba yolculuklarını seviyorsanız eski usul kağıt haritalara nerede, ne olduğunu işaretlemeniz telefonunuzu kullanamadığınız durumlarda hayat kurtarıcı olabilir.

Pazarlık Yapabilmek

pazarlik

“Pazarlık bir sanattır, herkes yapamaz.” diyebilirsiniz; ancak her şeye tam fiyatını ödemek de cüzdanınıza oldukça zarar verebilir. Sokaktaki seyyar satıcılarla pazarlık yapmaya başlayarak bu yeteneğinizi geliştirebilirsiniz. Düşük bir fiyattan girişinizi yapmanız ve eğer satıcı çok diretmiyorsa bu fiyatta anlaşmaya çalışmanız güzel bir başlangıç olabilir. Pazarlık yapmak sadece alışverişlerinizde değil, kalacak yerlere rezervasyon yaparken de oldukça işinize yarayabilir. Telefonda pazarlık yapmak sizi olası bir müşteri yapacağı için ve telefonda konuşmak daha rahat olduğu için, tam bir indirim alamasanız bile kahvaltı ve park yerleri gibi fazladan hizmetlerde anlaşabilmek adına şansınızı deneyin.

Yabancılarla Konuşabilmek

iletisim-kurmak

Büyürken, tanımadığımız insanlarla hiçbir zaman konuşmamayı öğreniyoruz. Ancak gezileriniz sırasında tanımadığınız insanlar size en iyi restoranlar, yerel dükkanlar ve az bilinen ancak görülmeye değer yerler hakkında ipuçları verebilir. Kaybolduysanız, sizi doğru tarafa yönlendirebilirler. Bazen tanımadığınız biriyle konuşmak saldırgan bir tavır gibi algılanabilir; dolayısıyla sizin de rahat etmeniz adına bu iş için en uygun insanlar yerel dükkan sahipleri ve kaldığınız yerin çalışanları olabilir. İlk başta garip gelecek olsa da, insanlarla konuştukça daha rahat olacak ve belki de onlardan bir şeyler öğrenmek yerine onlara bir şeyler kattığınızı da görme imkanı bulacaksınız.

Araç Lastiği Değiştirebilmek

lastik-degistirme

Araç bakımının nasıl olacağını bilmek her an için faydalıdır ancak bol bol araba kiralayacağınız ve yolculuğa çıkacağınız durumlarda, patlamış bir tekeri değiştirmek size oldukça fazla zaman kazandıracaktır.
Krikoyu nereye koyacağınızı, aracı nasıl kaldıracağınızı, tekerleri nasıl gevşeteceğinizi bilmek bu konuda oldukça hayat kurtarıcıdır. Eğer tekerleklerinizde kilit varsa, anahtarının yerini bilmelisiniz, eğer tekerleklerinizin kilidini açamazsanız, en nitelikli yabancılar bile size pek yardımcı olamazlar. Ayrıca park etmeyi bilmek ve düz kontak yapabilmek de size yardımcı olabilecek becerilerden.

Ölçü Birimlerini Çevirebilmek

Bu amaçla kullanılan birçok uygulama ve internet sitesi olsa da, kafanızdan hızlıca hesap yapmak size bazı durumlarda oldukça zaman kazandırabilir. Dünyanın çoğu kilometre ve litre kullansa da, gideceğiniz bazı yerlerde mil ve galonla karşılaşabilirsiniz. Telefonunuzu sürekli elinizde dolaştırmadan, hem gezip hem de rahatça fotoğrafınızı çekerken, neyi ne kadar aldığınızı ölçebilir, kafanızda kıyaslama yapabilirsiniz. Ayrıca gittiğiniz yerin yerel para birimine ve döviz değişim miktarlarına iyice aşina olursanız yerinde hesaplar yapabilir ve gereksizce fazla para harcamaktan kurtulabilirsiniz.

Temel Hayatta Kalma Becerileri

ilk-yardim

Yalnız ya da birileriyle beraber seyahat etseniz bile, temel ilk yardımı, sunni teneffüs ve kalp masajı yapabilmeyi, kendinize ve başkalarına Heimlich tekniği uygulamayı bilmek oldukça faydalıdır. Gerekli kurslara gidip bu becerileri iyice geliştirmek hem seyahatiniz sırasında olabilecek sağlık problemlerine müdahale etmenize hem de kendinizi güvende hissetmenize yardımcı olacaktır.

Bunun yanında yüzmeyi ve bir kanamayı nasıl durduracağınızı bilmek ve kendinizi koruyacak birkaç dövüş tekniği öğrenmek gibi şeyler de oldukça değerli olacaktır.

Yerel Dili Öğrenmek

dil-ogrenmek

Ana dilinizden başka dil bilmiyor olabilirsiniz. Ancak nereye giderseniz gidin, orada konuşulan dilde öğreneceğiniz anahtar cümleler sizin için oldukça zaman kazandırıcı ve hayat kurtarıcı olabilir. İngilizce biliyor olabilirsiniz ancak herkese gidip “İngilizce biliyor musun?” diye sormak yerine, gittiğiniz yerde işinizi halledebilecek kadar yerel dili öğrenmek hem size vakit kazandırır, hem de tabelaları okuyarak yön bulmanız konusunda size yardımcı olur. Duolingo ve Google Translate gibi uygulamaları selamlaşmak ve ya adres sormak gibi basit diyalogları öğrenmek için kullanabilirsiniz.

Yazı Hakkında Düşündüklerinizi Yazın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.