Hamilelikte Seyahat Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Kulağa başta riskli gelse de her konuda olduğu gibi anne adaylarımız da aşağıda birazdan bahsedeceğimiz kural ve durumlara adapte olurlarsa, konforlu bir şekilde seyahatlerini gerçekleştirebilirler.

Hamilelikte seyahat edilebilir mi? Hangi aylarda edilebilir?

Öncelikle belirtmek gerekir ki seyahat için en uygun zaman bir anne adayı için, ikinci üç aylık zaman dönemidir. Zorunlu haller dışında bu zaman diliminde farklı bir zaman diliminde yolculuk edilecekse, ilk olarak yüksek rakımlı ve aşırı sıcak bölgelerin tercih edilmemesi gerekliliğidir.  

Hamillerin seyahati için doktor raporu gerekli mi?

En çok sorulan sorulardan biri de hamilelerin yolculuk etmesi için doktor raporunun gerekli olup olmadığı. Özellikle havayolu seyahatlerinde önemli olan bu konuda, bazı seyahat acentaları yolcuların rezervasyonları sırasında hamile olup olmadığı sorusunu sormazlar.

Ancak anne adayı uçağa yöneldiğinde, beklenen doğum tarihine 1 hafta ya da daha az kaldığı sorulur ve anlaşılır ise havayolu yetkilileri kişiyi uçağa almama hakkına sahiptirler. Bundan ötürü havayolu şirketlerinin hamile yolculara uyguladığı prosedürler değişiklik gösterse de; genel olarak, 7.ayını doldurmamış hamile yolculardan seyahat için herhangi bir rapor istenmemektedir.

Tek bebeğe hamile olan yolcular, 28. haftanın başından 35. haftanın sonuna kadar doktorlarından aldıkları “uçakla seyahatinde herhangi bir sakınca yoktur” ibaresi yer alan, doktorlarından aldıkları sağlık raporuyla yolculuklarını gerçekleştirebilirler.

Hamile yolcunun hamileliği; 36 hafta ve sonrasında ise doktor raporu bile bulunsa, yolculuk etmesine izin verilmemektedir.

İki veya daha fazla bebeğe hamile yolcular ise 28. haftanın başından 31. haftanın sonuna kadar doktorlarından aldıkları “uçakla seyahatinde herhangi bir sakınca yoktur” ibaresi yer alan raporla yolculuklarını gerçekleştirebilirler.

Hamileler için uçak seyahatlerinde önemli olan rapor için, eğer kişi 32 hafta ve sonrasında ise doktor raporu olsa dahi hamile yolcuların seyahatine izin verilmez.

Seyahat için gerekli olan doktor raporunun tarihi 7 günden eski olamaz. Raporu veren doktorun, rapor üzerinde adı soyadı, diploma numarası ve imzası kesinlikle yer almalıdır.

Vücudun normal düzenine dikkat edilmelidir.

Yolculuk sırasında anne adayların bir diğer unutmaması gereken konu; kendilerini fiziki olarak yormamalıdır. Uyku ve dinleme alışkanlıklarına dikkat edilmesi gereken en hassas olan bu dönemlerinde kadınlar, bebeğin gelişimini unutmamalı ve mümkün olduğunca kendisi için uygun fiziki hareketleri uygulamalıdır. Seyahat esnasında belirli egzersizler yapamayacak olmaları bir engel olsa da hareketsiz kalmamalıdırlar.

Özellikle tropikal bölgelere planlanan bir seyahat söz konusu ise, bölgeye en uygun şekilde ilgili aşılar da yaptırılmalıdır. Seyahat süresinin de önem teşkil ettiği hamilelik durumunda, uzun sürecek seyahatlerden de olabildiğince kaçınılmalıdır.

Hava yastıkları hamileler için son derece güvenlidir.

Toplumda bir kanı olarak süregelen bir tartışma olan hava yastıkları, hamileler için zararlı değildir. 25cm uzaklıkta olduğu sürece hamilelere bir zarar teşkil etmez. Aksine kaza durumlarında güvenlik açısından büyük yarar sağlar. Ancak anne adayı arabayı kendi kullanıyorsa direksiyon ve koltuk arasındaki mesafeyi olabildiğince geniş tutmaya dikkat etmelidir.

Hamileler için, tren ve otobüs yolculukları yüksek stres sebebi olabilir.

Yolculuk esnasından anne adaylarının bünyelerinde hormonal aktivitelerden dolayı stres seviyeleri normalden daha yüksek durumda olabilir. Bu nedenle, mümkün mertebe özel araçlarla seyahat etmeye gayret edilmelidir. Eğer özel bir araç durumu yok ise gidilecek mesafeye bağlı olarak araç kiralama opsiyonlarına bakılabilir. Kara yolculuğunun yanında uçak ile ulaşım araçları da hamilelik döneminde anne adaylarının konforlu bir yolculuk geçirmelerini sağlayacaktır.

Uçak seyahati daha fazla dikkat gerektiriyor.

Karan yolculuğunun zorluğundan ötürü, hava yolu ile ulaşımı tercih eden hamile yolcularımız için, kabin basıncının sorun oluşturmamasına ve yüksek irtifalarda uçak içi oksijenin azalmamasına dikkat edilmelidir. Hamile yolcular, 34. haftalarına kadar uçağa binilebilir. Yine kan dolaşımının sağlanması için de belli aralıklarla da ayakların uzatılmasına dikkat edilmelidir.

Gebelikte seyahat için önerilerimizi listelemek gerekirse;

  • Rahat giysiler ve ayakkabılar giyilmelidir.
  • Uzun mesafeli yolculuklar olabildiğince az tercih edilmelidir.
  • Seyahat esnasında hareketsiz kalınmamalıdır.
  • Anne adaylarımız yanlarında en az bir adet seyahat yastığı bulundurmalıdır.
  • Mesafeye bağlı olarak uçak yolculuğu tercih edilmelidir.
Yazı Hakkında Düşündüklerinizi Yazın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.