Havuz ve Deniz Gibi Toplu Alanlarda Mikroplardan Nasıl Korunuruz?

Yaz mevsiminin bizlere büyük bir hevesle soğuk, serin bir yerler arattığı bu sıcaklarda, “kendimi bir an önce serin sulara atmam lazım” diyip hemen bir su birikintisi arar olduk. Tatil yerlerinin hınca hınç dolduğu bu zamanlarda, insanların serinleme ihtiyaçlarını gidermek için girmeye can attığı havuzlar, gerekli önlemler alınmadığı takdirde sağlığımız için bazı tehditler barındırıyor. Eğer imkanlar dahilindeyse havuz yerine denize girmeyi tercih etmek oldukça iyi bir seçim olacaktır. Çünkü deniz suyunun tuzlu olması zararlı mikroorganizmaların barınmasını zorlaştıcaktır. Topluca kullanılan havuz ve deniz gibi alanlarda sağlığımız için tehdit olabilecek unsurları ortadan kaldırmak için uygulanabilecek bazı tavsiyelerimiz var.

1. Duş Alınmalı

Havuzdan veya denizden çıktıktan sonra duş almak gerektiğini birçoğumuz bilir. Fakat uzmanların görüşüne göre, yalnızca havuzdan çıktıktan sonra değil, havuza girmeden önce de duş almak gerekiyor. Böylelikle üzerimizde bulunan zararlı mikroorganizmaların suya karışıp, buradan da vücudumuza girmesine engel oluruz. Tabii girdiğimiz havuzu kullanan her bir bireyin bunu uygulaması, riski ancak ortadan kaldırabilir. Bu nedenle sadece sizin duş almanız ne yazık ki yeterli değil.dus-almak

2. Kalabalık Havuzlar Tercih Edilmemeli

Özellikle fazlaca insan tarafından kullanılan kalabalık havuzlarda risk faktörü oldukça artıyor. Eğer olanak varsa daha az kullanılan havuzları tercih etmek ya da sıklığın azaldığı vakitlerde havuza girmek iyi bir tedbir olacaktır.

3. Kirli, Köpüklü Denizlere Girmekten Kaçınılmalı

Deniz suyunun tuzlu olmasının zararlı mikroorganizmaların barınmasını zorlaştırdığını belirtmiştik. Fakat yüzeyinde köpüklerin bulunduğu, renginin normalden farklı bir hâl aldığı denizler de, ne yazık ki zararlı bakterilerin konumlanmaya başladığının birer göstergesi. Genellikle akşam saatlerine doğru bu özellikleri göstermeye başlayan denizlere girmemeye dikkat edilmeli.

4. Deniz Gözlüğü ve Kulak Tıkaçları Kullanılmalı

Screenshot_1

Göz, burun ve kulaklar zararlı bakterilerin vücudumuza girmesi için adeta açık birer kapı gibiler. Bu nedenle havuzda lens kullanmaktan sakınmalı, deniz gözlüğü kullanmalıyız. Aksi takdirde göz enfeksiyonlarına yakalanmamız olası. Aynı şekilde kulaklarımıza su kaçması büyük sorunlara yol açabileceği için vazelinli pamuk ya da silikonlu kulak tıkaçları kullanarak kulaklarımıza su girmesini önleyebiliriz.

5. Havuz veya Deniz Suyu Yutulmamalı

Çevredeki zararlı mikroorganizmaların vücudumuza girmemesi için bu kadar çok önlem almışken, kullandığımız havuz ya da deniz suyunu yutmak tüm tedbirlerimizi boşa çıkaracaktır. Bu konuda özellikle küçük çocukları uyarmak ve takibini yapmak gerekiyor.

6. Havuzların Temizliğinden Emin Olunmalı

havuz-temizligi

Aldığımız önlemler dışında dikkat etmemiz gereken en önemli maddelerden bir diğeriyse elbette suyun temizliği. Temiz bir havuzda suyun dibini rahatlıkla görebiliyor olmalıyız. Kullandığımız havuzun düzenli olarak filtrelendiğinden emin olmalıyız; aynı zamanda havuzlar yeterli seviyede klorlanıyor olmalı.

Yılın yorgunluğunu ve stresini üzerimizden atmak için gittiğimiz tatil yerlerinde bu ve bunlar gibi küçük hususlara dikkat etmek, en kıymetli varlığımız olan sağlığımız için oldukça önemli. İyi tatiller dileriz. ☺

Yazı Hakkında Düşündüklerinizi Yazın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.