Hızlı Tren İle Seyahat Edilebilecek 5 Şehir Rotası

Yüksek Hızlı Tren ya da kısa adıyla YHT, aynı Almanya’daki ICE gibi veya Fransa’daki TGV, Türkiye’de TCDD tarafından verilen bir hızlı tren hizmetinin adıdır. Bu hizmet kendine özgü tren setleri ve hızlı demiryolları ile verilmektedir. Yüksek Hızlı Tren seferlerinin Türkiye’de başlaması ile birlikte ülkemiz bu teknolojiyi kullanan ülkeler arasında Avrupa’da 6. olurken Dünya genelinde ise 8. ülke olmuştur. TCDD bu yeni treninin adını belirlemek için bir anket yapmıştır. Ankette en yüksek oyları alan “Turkuaz”, “Türk Yıldızı”, “Yüksek Hızlı Tren”, “Kardelen”, “Yıldırım”, “Çelik Kanat” gibi çeşitli isimler arasından tercih yaparak Yüksek Hızlı Tren isminin kullanılmasına karar verildiğini açıklamıştır.

Yüksek Hızlı Tren ülkemizde ilk olarak Ankara-Eskişehir arasında hizmet vermiştir. Daha sonra yavaş yavaş yaygınlaşmaya başlamıştır. Günümüzde halen daha yaygınlaşması büyük bir hızla devam eden Yüksek Hızlı Tren, şu anda da Konya, Eskişehir, İstanbul, Ankara şehirlerinde hizmet vermektedir. Yüksek Hızlı Trenin yaklaşık olarak hızı 250 km/s olarak belirlenmiştir. Ayrıca 8 motora sahip olan bu trende, arıza halinde bir başka motorun devreye girerek trenin yolda kalmasını önleyen gelişmiş bir de sistem bulunmaktadır.  Yüksek Hızlı Tren ülkemizde ilk defa 13 Mart 2009 tarihinde saat 09.40’ta Ankara’dan Eskişehir’e hareket etmiştir. Yazımızın devamında ülkemizde seyahat edebileceğiniz 5 tane Yüksek Hızlı tren hattına değineceğiz.

istanbul-ankara-hizli-tren

1) Ankara – İstanbul Arası Yüksek Hızlı Tren Hattı:

Ankara ile İstanbul arasında inşaatı tamamlanmış olan bu hızlı tren hattının uzunluğu ise 533 kilometredir. Bu hat sayesinde yolculuk 3,5 saat sürmektedir. Bu hatta çalışacak olan yüksek hızlı tren ise 250 Km/sa’lik bir hızla hareket etmektedir. Hızlı trenin İstanbul’a varışı 29 Ekim 2013 tarihinde ve Marmaray’ın da açılışı ile aynı gün yapılmıştır. Ankara – İstanbul arası sefer yapan hızlı trenin tam 8 durağı bulunmaktadır. Bunlara sırasıyla bakacak olursak  -Ankara’dan kalktığını varsayalım-  Ankara Merkez Garı, Sincan Garı, Polatlı Garı, Eskişehir Garı, Bozüyük Garı, İzmit Garı, Gebze Garı ve Pendik Garları şeklinde sıralayabiliriz. İnönü – Gebze kısmında tam 36 adet tünel planlanmıştır ancak uygulamada bazı tüneller birleştirilmiş veya iptal edilmiştir. TBM ile açılan bir tünel heyelan riski ile önce yeri değiştirilmiştir ancak daha sonra TBM’nin tünel içinde ilerleyememesi üzerine iptal edilmiş ve makine tünelin içinde bırakılarak yol değiştirilmiştir.

en-hizli-tren

2) Ankara – Konya Arası Yüksek Hızlı Tren Hattı:

Ankara ile Konya arasındaki hat toplamda 306 km uzunluğundadır. Bu hattın 96 km’lik bir bölümü yapımı daha önceden tamamlanmış olan Ankara-İstanbul tren hattını paylaşmaktadır. 212 km’lik Polatlı-Konya etabının yapımı ise Ağustos 2006’da başlamış ve hattın tamamı 23 Ağustos 2011 tarihinde biterek hizmete açılmıştır. Proje kapsamında 27 üstgeçit, 7 köprü, 143 menfez, 83 alt geçit ve 2030 metre uzunluğunda bir tünel yapılmıştır. Bu hatta tren saatte ortalama 167 km hızla yol almaktadır ve yolculuk 1 saat 55 dakika gibi bir sürede tamamlanmaktadır.

3) Ankara – Eskişehir Arası Yüksek Hızlı Tren Hattı:

Ülkemizde yapılan ilk Yüksek Hızlı Tren Hattıdır. Ulaşım süresi ise 1 saat 20 dakika olarak belirlenmiştir.

4) Eskişehir – Konya Arası Yüksek Hızlı Tren Hattı:

Ankara-Eskişehir ve Ankara-Konya hatlarından tamamen bağımsız olarak 2013 yılında açılan hattın uzunluğu 355 km olarak belirlenmiştir. İki şehir arası mesafeyi 2 saatte gitmektedir. Bir günde iki sefer yapılmaktadır.

TCDD tarafından Alman Siemens firmasından temin edilen ve test sürüşleri tamamlanan turkuaz renkli yeni çok yüksek hızlı tren setlerinden ilki Ankara-Konya YHT hattında bugün hizmete girdi. (Orhan Akkanat - Anadolu Ajansı)

5) Ankara – İzmir Arası Yüksek Hızlı Tren Hattı:

Henüz yapımı tamamlanmamış bir hattır. Hat tamamlandığında, Ankara-İzmir arasındaki seyahat süresinin 3 saat 30 dakika, Ankara-Afyonkarahisar’ın ise 1 saat 30 dakika olacağı düşünülmektedir.

Yazı Hakkında Düşündüklerinizi Yazın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.