Hızlı Tren ile Seyahati Tavsiye Eder Misiniz?

Hızlı ilerleyen teknolojinin hemen her dalda ilerlemesi hayatımızda mucizeler yaratmaya devam ediyor. Bunlardan biri de ulaşım sektörüdür. Önceden tatile çıkmak istediğinizde saatlerce yapılan otobüs yolculukları teknolojinin mucizeleri sayesinde artık daha az zaman alıyor. Böylece hem daha konforlu bir yolculuk geçirirken hem de zamandan tasarruf yapmış oluyorsunuz. Ulaşımda çığır açarak mucizeler yaratan ulaşım araçlarından biri de yüksek hızlı tren. Kullanımında Avrupa’da 6. Dünyada 8. olduğumuz hızlı tren ilk olarak Ankara – Eskişehir arasında döşenen hızlı tren hattı ile ilk seferini 2009 yılında yapmıştır. 6 yıllık süreçte hızlı bir yatırımla büyüyerek kısa sürede Türkiye’nin batısında ulaşımı hızlandırmıştır. Yapımına büyük bir önem verilen hızlı tren ve hızlı tren hattı Türkiye’nin her alanda gelişmesine katkı sağlıyor. Ancak teknolojinin bu harikasını bilmeyen pek çok vatandaşımız mevcut. Biz de bu alanda neden hızlı tren kullanılmalı, sorusuna cevap aradık ve kullananların yorumlarını değerlendirerek sizlere hızlı trenin avantajlarını sıraladık.

Hızlı Tren ile Seyahati Tavsiye Eder Misiniz?

1) Hızlı trenle zamandan tasarruf edin.

hizli-tren-ici   Eskiden güzel bir tatil hayal ettiğinizde uzun otobüs yolculukları aklınıza geldiğinde, hayaliniz yerle bir olur o yolculuklar gözünüzde büyüdükçe büyürdü. Ancak şimdilerde teknolojinin ilerlemesiyle özellikle de hızlı trenin faaliyete geçmesiyle uzun mesafeler artık daha kısa zamanlarda kat edilmektedir. Özellikle Ankara- İstanbul, Konya – İstanbul, Eskişehir- Ankara gibi mesafeler zaman bakımından neredeyse üç kat daha kısa sürede ulaşılır hale gelmiştir. Bu da hızlı trenin hem iş hem de tatil seyahatlerinde sıklıkla kullanılmasını sağlamıştır. Saatte 250 km hız ile yapabilen bu trenler henüz tüm rayların yapılmamasından dolayı saatte 173 km hız yapabiliyorlar.

2) Hızlı trenle paranız cebinizde kalsın.

2009 yılında Ankara – Eskişehir hattında sefere başlayan hızlı tren 2015 yılına gelindiğinde açılan birçok hızlı tren hattı ile seferlerine devam ediyor. Üstelik bu süreçte zamandan tasarruf ederken bir yandan da paranızın cebinizde kalmasını sağlıyor. Acil iş seyahatlerinde uçakta yer bulamadım ya da kalan son bilet diye iki kat para ödedim derdine son veriyor. Sadece birkaç saat süren uzun mesafelerde en uygun fiyatlarla cebinizin dostu olmaya devam ediyor. 7 yaş altının ücretsiz olduğu fiyatlarda 7 -12 yaş grubu, 65 üstü yaş grubu, öğrenci grubu ve yetişkin grubu hızlı tren bileti fiyatlarıyla her bütçeye uygun bilet fırsatları sunuyor. Mesafelerin uzak, biletlerin pahalı olduğu yerler için mutlaka yüksek hızlı tren seferleri olup olmadığını kontrol edin ve paranızın cebinizde kalmasını sağlayın.

 

3) Hızlı tren biletinizi nereden alacaksınız?

Hep diyoruz hızlı tren hem zamandan hem de cebinizden tasarruf etmenizi sağlar diye. O halde size tasarruf etmenizi sağlayacak bu biletlerin nereden alabileceğinizi de söyleyelim. Eğer yakınınızda ise, TCDD tren garlarında bulunan gişelerden alabilirsiniz. Ancak bazen işinizin yoğunluğu bazen de mesafelerin uzaklığı nedeniyle gişelerden bilet alamayacak olanlarınız vardır. Bunun için canınızı sıkmaya gerek yok. Çünkü TCDD internet sitesinden de bilet alabilirsiniz. Hatta zaman zaman yapım aşaması süren hatlar nedeniyle iptal edilen ya da ertelenen seferleri bu internet sitesinden takip edebilirsiniz. Bu internet sitesinde hangi seferin ne zaman, ne kadar olduğunu da öğrenebilirsiniz. İşte her anlamıyla hayatımıza giren mucizevî hızlı trenin biletlerine ulaşmak bu kadar kolay.

 

4) Hızlı tren biletinizi erteletebilir misiniz?

hizli-trenler    Biletinizi aldınız ancak aksilik bu ya o günkü yolculuğunuzu iptal etmek zorundasınız. Haliyle bu durumda biletinizin yanıp yanmadığını, paranızın iade edilip edilmeyeceğini ve biletinizin ertelenip ertelenmeyeceğini merak ediyorsunuz. Bu konuda sizi daha fazla endişelendirmeden bilgilendirelim. Öncelikle şunu söyleyelim ki almış olduğunuz biletinizin parası iade edilmiyor. Hemen yüzünüzü asıp üzülmeyin. Çünkü paranız iade edilmese de biletiniz yanmıyor. Eğer seyahatinizin iptal olduğunu yüksek hızlı trenin hareket saatinden 30 dakika önce bildirilirse, biletiniz 180 gün içinde kullanabileceğiniz açık bilet haline geliyor. Bu da sizin ani çıkacak bir iş seyahatinizin güvencesini oluşturuyor.

 

5) Hızlı tren hakkında kullanıcılar ne düşünüyor?

Hızlı trenin gün geçtikçe daha fazla hayatımıza girdiği bu günlerde insanlar uzun mesafe gerektiren yolculuklarda genellikle hızlı treni tercih ediyorlar. Özellikle otomobilleri olan insanlar saatlerce araba kullanmak yerine birkaç saatte rahat ve konforlu bir yolculuk için yüksek hızlı treni tercih ettiklerini söylüyor. Bu da bize hızlı trenin konforlu olduğunu gösteriyor. Kullanıcıların söyledikleri bir diğer tercih etme nedeni ise zamandan tasarruf edilmesidir. Otobüs ve otomobillerle saatlerce süren yolculuklar yerine tercih edilen yüksek hızlı trenle, insanlar zamandan tasarruf ederek, artırılan zamanı kendilerine harcıyorlar. Bu da her geçen gün yüksek hızlı trene olan talebi artırıyor.

 

6) Hızlı treni tavsiye ediyor muyuz?

Hızlı trenin hayatımıza 6 yıl önce girdiği zamanlarda insanlar için ulaşılmaz gibi görülen bu ulaşım aracı, çok yakın bir süreçte herkesin sıklıkla kullanacağı bir ulaşım aracı haline gelecektir. Şimdiden pek çok şehir arasında açılan hızlı tren hattı göz önüne alınınca bu dediğimiz imkânsız gibi görünmüyor. Ayrıca uzun mesafelerin kısa zamanda kat edilmesiyle, zamandan tasarruf sağlanmıştır. Fiyatların da her gruba uygun olması, hızlı treni tercih etme nedenlerinizden biri olabilir. Şehir dışı iş seyahatleriniz için de hem fiyat hem de zaman tasarrufu sağlamak isteyenlere en ideal ulaşım aracı olabilir. Bize göre yüksek hızlı treni tercih etme nedenlerinizden bir diğeri de uzun mesafeli yolculuklarınızda otomobilinizi kullanarak yolculuğunuzu işkenceye çevirmek yerine hızlı tren seferlerini tercih ederek kendinize vakit ayırabileceğiniz bir yolculuk yapmanızdır. Bu süreçte hem kendinizi dinlendirir hem de yolculuğunuzun tadını çıkarabilirsiniz.

Sizlere hızlı trenin avantajlarını hem kendi gözümüzden hem de kullanıcıların gözünden bir bakış açısı sergileyerek aktardık. Ancak yine de şunu belirtmeliyiz ki, hızlı ilerleyen ülkeler her zaman teknolojiyi halkın kullanımına sunarak gelişme göstermiştir. Sizde hem vaktinizi boşa harcamamak, hem de paranızdan tasarruf yapmak için yüksek hızlı trenlerde yolculuk yapabilir, teknolojinin nimetlerinden faydalanmaya devam edebilirsiniz.

 

 

 

Yazı Hakkında Düşündüklerinizi Yazın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.