Temmuz Ayı Lavanta Ayı: Isparta’nın Kuyucak Köyü’ne Yolculuk

Birkaç yıl öncesine kadar kimsenin adını bilmediği Kuyucak Köyü, bugün Isparta turizmini zirve noktaya çıkarmıştır. Dün adı ve sanı bilinmeyen bu köy bugün tüm ülkenin dilindedir. 1975’li yıllarda ufak ufak ekilmeye başlanan lavantalar günümüzde 5000 hektarlık bir alana yayılmaya başlamış durumda. Lavanta üretimi ile beraber bölgede istihdam da sağlayan Kuyucak ismini tüm dünyaya duyurmaya başladı diyebiliriz. Bu yazımız içerisinde sizlere Temmuz Ayı’nın vazgeçilmez rotalarından birisi olan Kuyucak Köyü hakkında bilgi vermeye çalışacağız.

Isparta Kuyucak Köyü Hakkında Bilgi

Isparta tüm dünyaya adını gül üretimi ile duyurmaktadır. Gül konusunda birçok farklı formatta üretimi bulunan Isparta artık Lavanta konusunda da söz sahibi olmaya başlamıştır. Keçiborlu’ya bağlı Kuyucak köyünde başlatılan Lavanta ekim çalışmaları başarıya ulaşmıştır. Lavanta kokusundan geçilmeyen bu köyde ortaya çıkan manzaranın çok etkili olduğunu söyleyebiliriz. Köydeki yoğun lavanta kokusundan dolayı bölge Lavanta Kokulu Köy olarak adlandırılmaktadır. Bölgenin turizme kazandırılması için T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Anadolu Efes, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Kuyucak Köyü’ne destekte bulunmaktadır.

Markalaşma yönünde emin adımlarla ilerleyen Kuyucak Köyü’nde her yıl 3 ile 5 adet sürdürülebilir proje çıkmaktadır. Burada yetiştirilen lavantaların tüm dünyaya pazarlanabilmesi için özel çalışmalar yapıldığını görüyoruz. Lavanta bahçelerinin tamamında Kuyucak Köyünde yaşayan kadınlar çalışıyor. Kadınların sosyal yaşamda daha fazla yer almasını sağlayan bu proje birçok global şirket tarafından da destekleniyor.

Lavanta Bahçeleri Ne Zaman Gezilir, Mevsimi Nedir?

Lavanta Bahçelerine gitmek için belirli bir dönemi beklemenize gerek yoktur. Yılın her dönemi Kuyucak Köyüne gidebilirsiniz. Ancak; Lavantaların en uzun boya ulaştığı, en dolgun görüntülerin oluştuğu, Lavanta kokularının en bol olduğu dönem Haziran 15 gibidir. Temmuz sonuna kadar süren lavanta döneminde çok etkileyici fotoğraflar çekebilirsiniz. Lavanta Köyü’nü ziyaret etmek isteyen kişilere Haziran ortasından Temmuz 31’ine kadar gitmelerini öneriyoruz. Bölgedeki lavanta hasadı ise Ağustos’un ilk haftası gibi olmaktadır. Lavanta hasadını görmek istiyorsanız Ağustos ayı gibi sizleri bu bölgeye davet ediyoruz.

Biletall.com’dan Isparta’ya En Ucuz Otobüs Biletini Bul »

Lavanta Kokulu Köye Nasıl Gidilir? (Isparta Merkezden Yol Tarifi)

Kuyucak Köyüne gitmek isteyen kişilerin ilk durakları Isparta Merkez olmaktadır. Eğer kendi aracınız varsa Lavanta Kokulu Köye çok kolay bir şekilde gidebilirsiniz. Isparta merkezden ilk olarak Süleyman Demirel Üniversitesi yoluna çıkmanız gerekiyor. Üniversiteyi geçtikten hemen sonra karşınıza Keçiborlu yol ayrımı gelecektir. Keçiborlu’ya ilçe merkezine döndükten sonra yol sizi Kuyucak Köyü’ne doğru götürecektir.

Kişisel aracınız yoksa Isparta kent merkezinden toplu araçlarla Lavanta Kokulu Köye gidebilirsiniz. Isparta Otogara girdiğinizde Keçiborlu Turizm’e ait otobüsleri göreceksiniz. Keçiborlu Turizm her gün standart olarak 10:00, 12:00 ve 14:00’da Keçiborlu’ya otobüs kaldırmaktadır. Keçiborlu’ya indikten sonra çok kolay bir şekilde köye ulaşabilirsiniz. Otobüs ücreti 13 TL olup gün içerisinde sadece 3 sefer düzenlenmektedir. Dönüşler ise 13:00, 16:00 ve 19:00 saatlerinde olmaktadır.

Lavanta Kokulu Köy Giriş Ücreti

Temmuz ayının vazgeçilmezlerinden birisi olan Kuyucak Köyü’ne gitmeye karar verdiyseniz sizlere diğer detaylar hakkında da bilgi vermek istiyoruz. Lavanta Kokulu Köy’e girmek için ücret ödemenize gerek YOKTUR. Kuyucak Köyüne girmek için hiçbir yere ücret ödemezsiniz. Köy herkesin ziyaretine açıktır.

Lavanta Kokulu Köy İletişim Bilgileri

Lavanta Kokulu Köy’e, Kuyucak Köyü’ne gitmek isteyen kişilere son olarak köyün iletişim bilgileri sunmak istiyoruz. Lavanta Kokulu Köy İletişim Bilgileri şu şekildedir;

  • Adres: 32702 Kuyucak/Keçiborlu/Isparta
  • Telefon: 0 246 541 40 06 (Muhtarlık)
  • E-Posta Adresi: info@lavantakokulukoy.com
Yazı Hakkında Düşündüklerinizi Yazın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.