İstanbul Yeni Havalimanı ve Atatürk Havalimanı Arasındaki Farklar

Yeni havaalanının açılışını duymayan kalmamıştır, biz de dünyanın en büyük havaalanı olması planlanan, dünyanın kültürel merkezlerinde biri olan İstanbul’un yeni havaalanını, yerine geçeceği Atatürk Havaalanı ile kıyaslayalım dedik.

 

Sefer Sayısı Farkı

1900’lerde Türkiye’de ilk hava ulaşımının başladığı yer olan ve 1953 yılında uluslararası trafiğe açılan Atatürk Havaalanı, Türkiye’nin en işlek havaalanıdır ve dünyanın en yoğun 11. trafiğine sahiptir. Havalaanından günlük ortalama 1100 uçak havalanmaktadır ve bu sene Kurban Bayramı’nda 1441 uçağın iniş ve kalkış yapması ve 230 bin yolcunun Atatürk Havaalanı’nı tercih etmesi rekora neden olmuştur. Dünyanın en büyük havaalanı olacak İstanbul Yeni Havalimanı ise her alanda rekora imza atarken yıllık 200 milyon yolcu hedefliyor ve günlük 3 bin 500 uçağın iniş-kalkış yapması planlanıyor.

İstanbul Havalimanı için Uçak Bileti Sorgulayın >>

Alan Farkı

Atatürk Havaalanı, toplamda 11.776.961 sahip alana sahiptir ve 63 bin metrekaresini iç hatlara, 282 bin metrekaresini de dış hatlar terminaline ayırmıştır. Havaalanında ayrıca 12 köprü ve 96 check-in kontuarı ile İç Hatlar Terminali, 34 köprü, 224 check-in kontuarı ve geliş katında 11 bagaj bantı ile Dış Hatlar Terminali, Duty- free, kargo ve genel havacılık terminali bulunmaktadır. Yeni Havaalanı ise 76 buçuk milyon metrekarelik alanı ile Atatürk Havaalanı’nın altı katından daha büyük bir alan kaplamaktadır. Dört aşamada tamamlanacak olan havaalanının, ilk aşamada yıllık 90 milyon yolcu kapasiteli kısım açıldı ve diğer aşamalar tamamlandığında senede 200 milyon yolculuk kapasiteye sahip olacak.

Uçuş Kapasitesi Farkı

İstanbul Atatürk Havaalanı, iç hatlarda 40 havalimanı, Afrika’da 49, Asya’da 39, Orta ve Doğu Avrupa’da 43, Batı Avrupa’da 66, Amerika’da 12 ve Orta Doğu’da 29, toplamda 278 destinasyona sahipken Yeni Havalimanı ile bu sayı 350’ye çıkıyor ve 150’den fazla havayolu şirketine ev sahipliği yapması bekleniyor. Yeni Havaalanı tamamlandığı zaman 165 yolcu köprüsü, 500 uçak kapasitesi, 4 terminal binası, 8 kontrol kulesi ve 70 bin araçlık otopark özelliklerine sahip olması planlanıyor.

 

Yazı Hakkında Düşündüklerinizi Yazın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.