İstanbul tüm Dünyanın gözdesi, Dünya üzerinde iki kıtayı birleştiren tek şehir ve gelmiş geçmiş en büyük imparatorluklara ev sahipliği yapan bir kenttir. Çok sayıda farklı kültüre ve insana ev sahipliği yapan bu eşsiz şehre her imparatorluk, her kültür bir iz bırakıp öyle gitmiştir. Herkesin gözü üzerinde olan uçsuz bucaksız bu metropol de gezilecek görülecek birçok mekân, yer ve müze vardır. Tarihsel olarak yıllardan beri varlığını sürdüren İstanbul, uzun geçmişi ve farklı kültürlere ev sahipliği yapmış olmasından ötürü bünyesinde pek çok tarihi mekân barındırmaktadır. Her biri birbirinden güzel bu tarihi mekânları, bu yazımızda sizlerle paylaşacağız.
Bu İçerikte Neler Var?
1) YEREBATAN SARNICI
Yerebatan Sarnıcı’nın tarihine baktığımızda 527 ve 565 yılları arasında yapıldığını görmekteyiz. İstanbul’da bulunan en büyük sarnıç olan Yerebatan Sarnıcının yapılma amacı yakın bölgede bulunan saraylara su taşınmasıdır. Sarnıcın içinde yine tarihi değer olarak büyük önem arz eden Medusa başı heykeli bulunmaktadır. Bugün Yerebatan Sarnıcı müze olarak hizmet vermektedir. Aynı zamanda bu sarnıç çeşitli kültürel aktivitelere de ev sahipliği yapmaktadır. Sarnıca gelen pek çok ziyaretçi de suya para atarak dilek dilemektedirler.
2) AYASOFYA MÜZESİ
Ayasofya Müzesi, Bizans İmparatoru I. Jüstinyen tarafından milattan sonra 532 ve 537 yılları arasında inşa edilmiştir. Ayasofya Müzesi, kilise olarak inşa edildi ancak 1453 yılında Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul’u fethinden sonra camiye çevrilmiştir ve Osmanlı devrinde cami olarak kullanılmıştır. Daha sonra ise Mustafa Kemal Atatürk’ün isteği ile 1934 yılında müzeye çevrilmiştir. Ayasofya 1935’ten bu yana halen daha müze olarak kullanılmaktadır. Büyüklüğü ve iç süslemelerinin zenginliği ile oldukça büyüleyicidir. Ayasofya’nın büyüklüğüne ve ihtişamına yüzyıllar boyunca hiçbir yapı ulaşamamıştır.
3) EYÜP SULTAN CAMİİ
1458’de yapılan Eyüp Sultan Camii, Müslümanların sürekli olarak ziyaret ettiği kutsal bir yerdir. Eyüp Sultan’ın türbesinin içinde bulunduğu cami, bu sebepten çok ziyaretçi alması dolayısıyla İstanbul’un en kalabalık camilerinden biridir. Özellikle ramazan aylarında bolca ziyaret edilmektedir. Aynı zamanda İstanbul’un ilk camisi olma özelliğini de taşımaktadır.
4) TOPKAPI SARAYI ADALET KULESİ
Topkapı Sarayı’nın en yüksek yapısı Adalet Kulesi’dir. Fatih Sultan Mehmet tarafından yaptırılmıştır. Osmanlı Devleti zamanında bütün yönetim kararları burada alınmaktaydı. Günümüzde ise turistik, tarihi bir yapıdır.
5) TOPKAPI SARAYI
Topkapı Sarayı, önceden içinde 4000 civarında kişinin yaşadığı ve 400 yıl boyunca Osmanlının yönetildiği bir saraydır. Fatih Sultan Mehmet tarafından yaptırılmıştır ve tarihte ilk kez Abdülmecit zamanında müze gibi ziyarete açılmıştır.
6) AYŞE SULTAN ÇEŞMESİ
İstanbul’un tarihi eserlerinden bir diğeri de Ayşe Sultan Çeşmesidir. 1598 yılında inşa edilmiştir. III. Murad’ın kızı Ayşe Sultan tarafından yaptırılmıştır. Çeşme, Osmanlı mimarisinin bariz izlerini taşıması ile dikkatleri üzerine çekmektedir.
7) AYNALIKAVAK KASRI
Yıl içerisinde birçok turist tarafından ziyaret edilen bu yapının ne zaman yapıldığı bilinmemektedir. Aynalıkavak Kasrı, Osmanlı İmparatorluğu Döneminde Tersane Sarayı olarak bilinen yapılar grubundan günümüze ulaşan tek örnektir.
8) DOLMABAHÇE SARAYI
Dolmabahçe Sarayı’nın şu anda bulunduğu alanın bundan 400 yıl kadar önce Boğaziçi’nin büyük bir koyu olduğu bilinmektedir. Bu alan zamanla bataklığa dönüşmüştür ve 17.yüzyılda da doldurulmaya başlanmıştır. Alan bir has bahçeye dönüştürülmüştür. Bu bahçede çeşitli dönemlerde yapılan yerler Beşiktaş Sahil Sarayı adıyla anılmıştır. Beşiktaş Sahil Sarayı Sultan Abdülmecid tarafından yıkılmış ve 1843 yılında Dolmabahçe Sarayı’nın yapımına başlanmıştır.
9) GALATA KÖPRÜSÜ
1845 yılında l. Abdülmecit’in annesi tarafından yaptırılmıştır. Ahşap yapımı sebebiyle hızlı bir şekilde eskiyen köprü 1863 yılında Hasan Ahmet Paşa tarafından yenilenmiştir.
Biletall.com’dan İstanbul’a En Ucuz Uçak Biletini Bul »
10) HASEKİ HAMAMI
Haseki Sultan Hamamı, 1556 yılında Hürrem Sultan tarafından Mimar Sinan’a yaptırılmıştır.