Şehirler Arası Seyahatlerde Kişisel Aracınız Yerine Toplu Taşıma Kullanmak İçin 5 Neden

İnsan sürekli olarak hareket eden ve yer değiştiren bir varlıktır. Bu sebepten dolayı sürekli olarak toplu taşıma araçlarını ve kendi kişisel araçlarını kullanır. Şu anda mevcut insan sayısına yakın sayıda araç sayısı yer alıyor. Günden güne bu sayı da artış gösteriyor. Şehirlerde metro hatları, tramvay hatları ve modern otobüslerin sayısı her geçen gün artıyor.

Kişisel araçları kullanmak her ne kadar bizler için büyük avantajlar sağlasa da bazı durumlarda toplu taşıma araçlarını kullanmak da büyük avantajlar sağlıyor. Özellikle de şehirlerarası seyahatlerde toplu taşıma araçlarını kullanmak son derece avantajlıdır. Bu avantajları incelemek gerekirse şu şekilde bir liste oluşturabiliriz:

1. Toplu Taşıma Araçları İle Çevreyi Daha Az Kirletirsiniz

Şehirlerarası seyahatlerde toplu taşıma araçları kişisel araçlara nazaran çok daha ucuzdur. Seyahatlerde kişisel aracı kullanarak zaman geçirmek yerine aynı zamanı toplu taşıma araçlarında daha verimli bir şekilde geçirilebilme imkânı vardır. Bazı seyahatlerde kişisel araçları tercih etmek zamandan kaybetme ihtimali doğurabilir. Toplu taşıma araçlarını kullanmak hem trafik yoğunluğunu azaltırken hem de çevreye salınan zararlı gaz oranını azaltır. Ayrıca toplu taşıma araçlarının kullanım oranı ne kadar artarsa trafik kazalarının gerçekleşme ihtimali de bir o kadar azalabilir.

2. Toplu Taşıma Araçları İle Çok Daha Ekonomik Bir Şekilde Seyahat Edilebilir

Şehirlerarası seyahatlerde özellikle de 200 ile 300 kilometre uzaklığından daha uzun seyahatlerde toplu taşıma araçlarını kullanmak çok daha ucuzdur. Küçük bir araştırma ve hesaplama yaparsak İstanbul ile Ankara şehir merkezleri arası yaklaşık 500 kilometre uzaklığa sahiptir. İstatistiklere göre ülkemizde yer alan orta segment araçlar kilometre başı ortalamaya göre 30 kuruş yakıt yakmaktadır. Kişisel araç ile İstanbul Ankara yolculuğu yapan birisinin toplamda 150 liraya yakın bir yakıt masrafı olacaktır. Bu tutara yol üzerinde kullanacağı ücretli otoban fiyatları dahil değildir. Bu miktarı ve diğer ek masrafları da koyarsak ortalama 200 liraya yakın bir masraf ortaya çıkacaktır. Fakat bu kişi kişisel aracı tercih etmek yerine toplu taşımayı tercih ederse otobüs ile 50 liradan başlayan fiyatlara seyahat edebilir.

3. Seyahat Ederken Başka Şeylerle İlgilenebilirsiniz

Şehirlerarası seyahatlerde kişisel aracı kullanırken geçirilecek zamanlar yerine toplu taşıma araçlarını kullanarak seyahat anında daha verimli zaman geçirmek mümkündür. Örneğin toplu taşımayı kullanarak bu esnada bilgisayar üzerinden işlerinizi yapabilirsiniz, herhangi bir film izleyerek keyifli vakit geçirebilirsiniz, sesli kitap dinleyip okuyabilirsiniz, günlük haberleri takip edebilirsiniz.

4. Toplu Taşıma Araçları İle Zamandan Tasarruf Edersiniz

Bazı seyahat rotalarında kişisel aracı kullanmak yerine uçak, feribot, metro ve hızlı tren gibi toplu taşıma araçlarını kullanarak zamandan oldukça tasarruf edilebilir. Örneğin yukarıda İstanbul Ankara seyahatimizde kişisel araç ile yaklaşık 5 saat sürecek olan yolculuk uçak ile 45 dakika sürebilir. Bu da neredeyse seyahat sırasında 5 kat daha az zaman geçirmek demek oluyor. Genelde uçak bileti fiyatları da 75 lira gibi ücretlerden başlıyor. İstanbul Ankara arası seyahatlerde uçak kullanmak hem zamandan tasarruf edilirken hem de fiyattan tasarruf edilmiş olunuyor.

5. Kaza Yapma Oranınız Daha Düşüktür

Yapılan araştırmalara göre gerçekleşen trafik kazalarının çok büyük bir kısmı kişisel araçlar yüzünden yaşanmaktadır. Toplu taşıma araçlarının trafik kazalarına katılma oranı son derece azdır. Bu da demek oluyor ki ne kadar çok toplu taşıma araçlarını kullanırsak o kadar az trafik kazaları gerçekleşecektir. Toplu taşıma kullanmak, trafik yoğunluğunu azaltmaktadır. Kişisel araç sayısı trafikte ne kadar azalırsa trafik yoğunluğu da bir o kadar azalıyor. Haliyle yollar açık olacağından dolayı trafikte bekleme süresi son derece az seviyeye düşüyor. Ayrıca toplu taşıma araçlarının kullanım oranı ne kadar artarsa çevre kirliliği de büyük oranda azalacaktır. Herkesin bildiği gibi araçlar çevreye zararlı gazlar yaymaktadırlar.

Biletall.com’dan En Ucuz Otobüs Biletini Bul »

Yazı Hakkında Düşündüklerinizi Yazın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.