Seyahat Sırasında Telefon Şarjınızı Daha Verimli Kullanma Yöntemleri

Kısa ya da uzun geziler fark etmeksizin, akıllı telefonların gözümüz kulağımız olduğu bu günlerde, telefon şarjlarımızın yirmi dört saatten az bir sürede sıfıra vurduğunu sık sık görür olduk. Artık pek azımız evden şarj aletimiz ya da mini bankımız olmadan çıkıyoruz. Hem günlük hayatımız, hem de gezilerimiz sırasında telefon şarjlarımızın daha uzun süre dayanmasını sağlayacak olan birkaç bilgiyi sizinle paylaşmak istiyoruz. Bazılarının ne yararı olacak diye düşünseniz de “Şeytan ayrıntıda gizlidir.” sözünün telefon şarjımızı korumada oldukça etkili olduğunu belirtmekte fayda var, öyle ki ufacık detaylarla telefon şarjınızın süresini ve ömrünü aynı anda artırabilmeniz mümkün. Tabii ki bunlardan sadece bir tanesini yaparak mükemmel sonuçlara ulaşamıyorsunuz ama seçenekleriniz aynı anda birden çok şey uygulamaya uygun durumda.

Titreşimi kapatın.

telefon-titresimi

Titreşimlerin özellikle sinema, tiyatro ve toplantı gibi, telefonun sessizde olması gereken durumlarda, gelen aramaları ve mesajları bildirmekte oldukça etkili olduğunu hepimiz kabul edebiliriz. Bu durumlar dışarısındaysa titreşimleri tamamen kapatmanız, telefonunuzun şarjının daha uzun süre dayanmasına yardımcı olacaktır.

Zil sesleri tek bir noktada ufak bir titreşim sağlayarak ses üretirken, titreşim özelliği bütün telefonunuzu titreştirecek bir güç harcanmasına sebep oluyor. Titreşimleri gerekmediği durumlarda kapatmanız telefon şarjınızın süresini kesinlikle arttıracaktır.

Ekran parlaklığını azaltın.

ekran-parlakligi

Şarjı harcayan şeylerden bir tanesi de yüksek ekran parlaklığıdır. Her şeyin net bir şekilde önünüzde durması sizi rahat ettirse de,  şarjınız kocaman bir ekranı parlatırken oldukça hızlı bir şekilde tükeniyor. Anlık yazışmalarınızda ya da e-postanıza her baktığınızda ekranınızın birkaç saniye tam parlaklıkta durması size fazla güç harcatmaktan başka bir işe yaramıyor. Otomatik parlaklık seçeneğini seçmeniz ya da parlaklığı az tutmanız size şarjınızı koruma konusunda yardımcı olacaktır.

Ekran kapanma süresini düşürün.

Telefonunuzla mesaj gönderdiniz, sonra da bir kenara koydunuz. Aradan geçen bir dakika boyunca telefonunuzun ekranı parlak kaldı ve siz telefonunuzda işinize yarayacak hiçbir şey yapmadınız. Ekran kapanma süresini düşürmek, telefonunuzu kullanmayı bıraktığınızda ekranınızın ne kadar süre parlak kalacağını kontrol etmenize yarıyor. Alternatif olarak her kullanımdan sonra telefonunuzu kilitleyerek ekranını kapatabilirsiniz.

Kullanmayacağınız zaman telefonunuzu kapatın.

Telefonu açmak, kilitlemekten daha fazla şarj harcasa da, telefonunuzu birkaç saatliğine tamamen kapatmak, telefonun uyku modundaki durumundan daha az enerji harcamanıza yardımcı olacaktır. Örneğin uzun bir toplantıya girerken ya da uyurken telefonunuzu kapatmanız şarjınızı korumak için kesinlikle yardımcı olacaktır.

Pilinizi tanıyın ve doğru şarj edin.

telefon-bataryasi

Telefonlarda çoğunlukla Lityum ve nikel bazlı bataryalar kullanılmaktadır. Nikel bazlı bataryalarda her şarjdan sonra, bataryanın kapasitesi azalır. Nikel bazlı bataryaları sürekli şarja takmak yerine, batarya tamamen bitene kadar kullanmak, daha sonra tamamen dolana kadar şarj etmek izlenebilecek en doğru yoldur. Yani nikel bazlı bataryaları yüzde beşin altındayken tamamen dolana kadar şarj etmelisiniz.

Lityum bazlı bataryalar en uzun ömre sahip bataryalardır. Ancak nikel bazlı bataryaların aksine, sık sık şarj edilmelidirler. Yani telefonunuzda lityum bazlı batarya varsa, nikel bazlıdaki gibi tamamen bitirmek için beklememeli, bulduğunuz her prizde şarj etmelisiniz. Lityum bazlı bataryaların kapasiteleri genellikle azalmaz.

Telefon bataryanızın hangi tür olduğunu öğrenin ve doğru şarj etme metodunu uygulayın.

GPS, Bluetooth, Wi-fi, 3g/4g’yi kullanmadığınızda kapatın.

telefon-internet-baglantisi

Telefonunuzun sinyalleri aradığı sürece enerji harcayacaktır. Telefonunuzun düzgün çekmediği yerlerde, siz uçak modunu aktifleştirmez ya da ilgili özelliği devre dışı bırakmazsanız, telefonunuz daha iyi bir sinyal için sürekli etrafı tarayacaktır. Bir iki defa şarjınızı çok yakmasa da, tırmandığınız bir dağ yolunda çekmeyen telefonunuz ardı ardına bir sinyal bulmaya çalışacak ve siz farkında değilken şarjınızı harcayacaktır.

Yazı Hakkında Düşündüklerinizi Yazın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.