Seyahate Çıkmadan Önce Yapılması Gerekenler

Seyahate çıkmak, çoğumuz için bir hobi iken, çoğumuz için bir iş halini almaktadır. Bu tarz durumlarda yapılması gereken birbirinden farklı çalışmalar bulunuyor. Gerek valiz toplamak olsun, gerek evdeki işleri halletmek olsun, oldukça yoğun bir süreç bizi beklese de düzenli ve sistemli olduktan sonra hepsi oldukça pratik bir çözüm sağlayacaktır. Bu sebepten dolayı insanlar çoğu zaman seyahate çıkacakları gün çantalarını toplama eğilimindedir. Bu sebeple gerekli olabilecek eşyaların evde kalması sık görülen bir problemdir. Yani özellikle yolculuk sonunda ihtiyacınız olan bir eşyanın evde unutulduğunu anlamak, sizi biraz üzebilir. Hal böyle olunca birtakım sebeplerden ötürü son gün çantanızı toplamak zorundaysanız yanınıza alacaklarınızın bir listesini yapmak size zaman kazandıracaktır (bir nevi check liste diyebiliriz). Böylece çantanızı toplarken hiç bir eşyanızı evde unutmazsınız. Çantanıza koyduğunuz her eşya için listeye bir tik atarsınız ve olası unutmaların önüne geçmiş olursunuz.

aile-seyahati

Bu konuda organize edilen check listeleri bir çok kişinin önemsemediği bir alışkanlıktır genellikle. Zamanla bu alışkanlık otursa da, bu alışkanlığı sadece olası gecikmeler için yedekte bulundurmakta fayda var. Bu yüzden en güzeli seyahate çıkmadan önce koymak olacaktır. Geriye kozmetik ve banyo eşyaları kalacağı için daha verimli bir düzenleme yapabilirsiniz. Tüm eşyaları son kez gözden geçirmek için kendinize zaman tanımayı ihmal etmeyin (olası unuttuklarınızı ve benzeri şeyleri revize etmiş ve teyit etmiş olursunuz bu sayede) Eğer uçakla seyahat edecekseniz çantanızın ağırlığını evden çıkmadan önce kontrol etmekte fayda vardır (çünkü fazla olan her kg, yüksek fiyatlara mâl olabilir).

Çıkmadan Önce Hava Durumu Kontrolü Yapın

Her ne kadar basit gibi gelse de, oldukça önemli bir detaydır bu değerli arkadaşlar. Çünkü yaşadığınız şehrin ya da ilçenin hava durumu ile gideceğiniz yerin hava durumunu bilmek ölümle yaşam arasındaki çizgiyi belirleyebilir. Çünkü gideceğiniz yerin coğrafyası iklime de etki edecektir. Bu yüzden gideceğiniz yerin hava durumuna göre yanınıza almanız gereken kıyafetleri ve malzemeleri seçmelisiniz. Uzun vadeli hava durumu için weather.com web sitesinden faydalanabilirsiniz. Bu sayede olası hastalanmaların ve şaşırmaların, sürprizlerin önüne geçmiş olursunuz. Bu durumu alışkanlık haline getirmenizde fayda var.

Seyahate Çıkmadan Önce Evi Toplamakta Fayda Var

ev-toplamakAslında basit bir işlem gibi gelse de, bu da oldukça önemli bir detaydır. Seyahate çıkacağınız gün evi toplamak herkes gibi bizlerin de aklına son gelen şeydir. Bu sebeple seyahate çıkmadan bir kaç gün önce evi temizleyip toplamak zihinsel olarak sizi rahatlatacaktır. En azından geriye döndüğümüz zaman yol yorgunluğunun üzerine ekstra bir yorgunluk görmemiş oluruz. Böylece geri döndüğünüzde temiz bir ev bizleri bekliyor olur. Buzdolabında seyahatiniz süresince dayanmayacak gıdaları evden uzaklaştırın. Yiyecekleri, içecekleri ve benzeri şeyleri uzaklaştırmak, olası bozulmaları ve can sıkıcı durumların oluşmasını engelleyecektir. Bu besinleri arkadaşlarımıza veya komşularımıza verebiliriz. Tüm bulaşıkların yıkandığından ve çöplerin hepsinin atıldığından emin olmak bizim için ekstra bir çözüm sağlayacaktır. Bu detayları unutmamakta fayda var. Evi toparlarken pencereleri kontrol edin, ısıtma sistemlerinin kapalı olduğundan emin olun, varsa bitkilerinizi sulayın ve evcil hayvanlarınız için geçici bir yer temin edin. Bu konuda hizmet veren oteller bulunuyor. Lakin ben hayvanımı otele koymak istemiyorum diyorsanız tanıdığınıza emanet edebilirsiniz (elinizdeki imkanlara göre bir seçenek belirlemek en mantıklısı olacaktır).

İnternet Kullanımını Organize Edin

Genellikle uzun süren seyahatleriniz boyunca ihtiyaç duyacağınız yazılımlar olacaktır (ya da mevcut yazılımların güncellenmesi gerekebilecektir). Bu yüzden elektronik kitapları, müzikleri, filmleri, navigasyon için haritaları ve benzeri detayları, gideceğiniz yer ile ilgili bilgileri seyahate çıkmadan önce evde indirmeye gayret edin. Hatta tüm yazılımlarınızın güncel olduğundan emin olun (özellikle mobil yazılımlarda ve konum bilgisi ile çalışan yazılımlarda). Artık merkezi yerlerde bedava WiFi bulmak çok zor olmasa da bazen ihtiyaç olduğu o anda internet bağlantısı aramak zorunda kalabiliyoruz. Gereksiz bir uğraş halini alan bu duruma sebebiyet vermemek için tüm güncelleme işlerimizi evden halletmekte fayda var. Bu işlem de zaman kazanmamızı sağlayacaktır.

Elektronik Eşyaların Şarj Durumu

cepten-internet          Seyahate çıkmadan önce yanınıza almayı düşündüğünüz tüm elektronik eşyalarınızın şarjlarının dolu olduğundan emin olun. Bu sayede en azından seyahat süreniz boyunca şarj sorunu çekmeden gideceğiniz yere varana kadar işlerinizi görebilirsiniz. Eğer uzun bir yolculuğa çıkıyorsanız (ve havalimanında da şarj etme gibi bir seçeneğiniz varsa), yine de güncel bir şarj desteği bulmanızda fayda var. Yanınıza uygun şarj aleti ve kabloları almayı unutmayın. Gideceğiniz yerin elektrik sistemine göre uygun dönüştürücü almanız gerekip gerekmediğini mutlaka kontrol edin (bu sayede dışarıdan rahatlıkla dönüştürücü temin edebilirsiniz. Havalimanlarında çok yüksek fiyatlara sunulduğu için şaşırabilirsiniz). Hiç bilmediğiniz bir yerde şarjı bitmiş bir telefon ile kalakalmak hiç hoş bir fikir olmasa gerek. Bu yüzden şarj konusuna ekstra önem vermenizde fayda var. Seyahat öncesi bankanız ile iletişime geçerek yurt dışına çıktığınızı belirtmeniz ve kredi kartı kullanımınızı aktif etmenizde fayda var (güvenlik için bazı bankalar yurt dışı kullanımını kapatmaktadır).

Evrakların ve Biletlerin Kontrolü

ucak-biletiGeldik en önemli konuya! Her şeyi hazırladınız ama biletinizi unutursanız? Bu yüzden dikkat etmekte fayda var. Seyahate çıkmadan önce ortalama 24 saat öncesinden biletlerinizin alındığından emin olun, uçuş saatinde değişiklik olup olmadığını öğrenin ve otel rezervasyonunuzu kontrol edin (tabi otelde kalacaksınız –eğer bir tanıdığınız yanında iseniz durum daha farklı-). Uzun zaman hayaller kurup hazırlık yaptığınız seyahatin ilk dakikalarında kötü bir şaka ile ya da sürpriz ile karşılaşmak hiç hoş olmaz. Taksi, araç kiralama, evcil hayvanınıza bakacak olan kişi, aracınız için park yeri gibi tüm detayları 24 saat öncesinden tamamlayın. Bu tarz işlemler sizin için verimli ve hızlı bir çözüm üretecektir. Detayları kaçırmamanızda fayda var.

Yazı Hakkında Düşündüklerinizi Yazın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.