Ülkemiz tarihi ve kültürel değerler açısından oldukça zengindir. Farklı mimari özellikleriyle şehirlerin meydanlarını dolduran ihtişamlı saat kuleleri ülkemizin belirli şehirlerinde görmemiz mümkündür.
Bu İçerikte Neler Var?
İzmir Saat Kulesi
Osmanlı padişahı Sultan II. Abdülhamid’in tahta çıkışının 25. yıldönümü kutlamaları için inşa edilen kuleler arasındadır. 1901’de inşa edilmiştir. İzmir Valisi Kıbrıslı Kâmil Paşa, oğlu Bahriye Mirlivası Said Paşa ve Belediye Reisi Eşref Paşa’dan oluşan bir ekip tarafından yaptırılmıştır. İzmir’de konakta yer alan saat kulesi ihtişamıyla büyülemektedir.
Bursa Tophane Saat Kulesi
1876’da yaptırılan saat kulesi son halini Sultan Abdülhamid döneminde aldı. Kesme taştan yeniden inşa edilmiştir. 33 metre yüksekliğindeki 6 katlı kuleye merdivenle çıkılmaktadır. Her katının cephesinde dikdörtgen bir pencere bulunuyor. Bursa’nın sembolü haline gelmiştir.
Dolmabahçe Saat Kulesi
Görenleri büyüleyen Dolmabahçe Saat Kulesi Sultan II. Abdülhamid tarafından Saray Mimarı Sarkis Balyan’a yaptırılmıştır. Köşelerinde birer fıskiyeli havuzun olduğu bir zemin üzerinde dört katlı olarak 1890-1895 yılları arasında inşa edilmiştir. Görenleri kendine hayran bırakır.
Bilecik Saat Kulesi
1907 yılında Ertuğrul Mutasarrıfı Musa Kazım Bey yaptırmıştır. Bilecik saat kulesi 15 metre yüksekliğindedir. Kule, yukarıdan aşağıya doğru genişleyen dört dikdörtgen prizmadan oluşur. Bilecik’e gelenlerin tarihi olarak görmek istedikleri bir kuledir.
Adana Büyük Saat Kulesi
Osmanlı saat kuleleri arasında en uzunudur. Yapımı 1881’de Vali Ziya Paşa tarafından başlanılmış daha sonra 1882’de Vali Abidin Paşa tarafından tamamlanmıştır. Adana’nın ihtişamlı kulesini geldiğinizde ziyaret edin derim.
Mudurnu Saat Kalesi
1890 – 1891 tarihlerinde ahşap olarak yapılmıştır. Kuleye Mudurnulu demirci ustalarının yaptığı saat takılmış. Kule kare prizmadır. Yaklaşık olarak 12 metre yüksekliğindedir. Bolu’ya geldiğinizde uğramadan dönmeyin derim.
Kastamonu Saat Kalesi
1885 yılında Vali Abdurrahman Paşa tarafından yaptırılmış bir yapıdır. Osmanlı mimarisi özelliğini gösteren Saat Kulesi, dıştan 5.60 x 5.60 metre ölçülerindedir. Külah şeklindeki çatı ucuna kadar bölüm 13.10 metre yüksekliktedir. Görüntüsüyle ziyaretçilerinin dikkatini çeker.
Çanakkale Saat Kulesi
1897 yılında İtalyan Konsolosluğu yapan Vitalis isimli tüccar tarafından inşa ettirilmiştir. Kule kare planlı aşağıdan yukarıya doğru incelen bir görünüme sahiptir. Gövdesi dikdörtgen olarak beşe bölünmüştür. Çanakkale’ye geldiğinizde görmeden gitmeyin derim.
Çorum Saat Kulesi
Beşiktaş Muhafızı Çorumlu Yedi-Sekiz Hasan Paşa tarafından 1894 yılında yaptırılmış olup kulenin dört bir tarafında saat kadranı bulunmaktadır.81 basamaklı merdiven ile çıkılmaktadır. Çoruma geldiğinizde meydan’da görebilirsiniz.
İzmit Saat Kulesi
İzmit’in sembolü haline gelmiştir., Her katında farklı bir mimarinin uygulandığı ince uzun yapısıyla dikkatleri üzerine çekmektedir. Sultan II. Abdülhamid’in tahta çıkışının 25. yıldönümü için inşa ettirilmiştir.
Antalya Saat Kulesi
1901 yılında Sadrazam Küçük Sait Paşa tarafından II. Abdülhamit için inşa edilmiştir. Kare gövdelidir. Gövdenin altında bir, üzerinde üç sıra silme bulunmaktadır. Gelen ziyaretçilerin ilgi odağıdır.
Safranbolu Saat Kulesi
Padişah III. Selim’in Safranbolu’lu sadrazamı İzzet Mehmet Paşa tarafından 1794-1797 senelerinde yaptırılmıştır. Safranbolu’ya gelen ziyaretçilerin uğrak noktasıdır.