Türkiye’de Kesinlikle Gitmeniz Gereken 10 Tatil Yöresi

Tatil, iş yaşamı ve şehir stresinden kurtulmanın, deşarj olmanın, dinlenmenin ve kendinizi ödüllendirmenin en keyifli yoludur. Bazı insanlar deniz, kum, güneş diye adlandırılan tatilleri severken bazıları doğanın, tarihi yerlerin keşfi gibi kültür turizmi diye adlandırılan tatil tarzını benimsemiştir. Yaşadığımız ülke hem denizlerin ve plajların bolluğu, hem tarihi zenginliği, hem de muhteşem doğası ile tatil keyfini doyasıya yaşayabileceğimiz yerler ile dolu. Bu yazıda ülkemizin her biri cennet parçası en iyi tatil yöreleri hakkında bilgi verip, birlikte tanımaya çalışalım.

1. Olimpos

olimpos-antalya

Ülkemizde tatil denince akla ilk önce Antalya gelir. Muhteşem plajları, otelleri, harika havası ve iklimi ile Antalya, Türkiye’nin turizm cennetidir. Turistlerin henüz tam olarak keşfedemediği, bir cennet parçası: Olimpos. Antalya’nın Kemer bölgesinde dört yanı dağlarla çevrili bir koy. Dağlardan nehirler akıp, ağaçlar ile dolu Olimpos’un merkezinde bir gölet oluşturmuştur. Bu gölet koyun sonuna doğru ilerleyip deniz ile birleşiyor. Gölette kuğular ve çeşit çeşit balıklar mevcut. Sahili tamamen pürüzsüz taşlar ile kaplı, denizi temiz ve berrak olan bu koyda,  Helenistik dönemden kalma bir sürü tarihi kalıntı bulunuyor. SİT alanı olduğundan otel yapılamayan Olimpos’ta, konaklayabilmeniz için, tek katlı, şirin ağaçtan evler yapılmış. Olimpos’un Çıralı plajının yamaçlarında, 350 metre yükseklikte Yanar Taş adı verilen bir yer bulunuyor. Burası doğalgaz sızıntılarının olduğu termal bir bölgedir ve oksijen ile birleşen doğal gazlar sürekli olarak yanmaktadır. Dünyadaki cennet olarak anılan Olimpos’a uğramanız, tarihi, doğayı, denizi ve hayatı keşfetmeniz sizin için unutulmaz bir deneyim olacaktır.

En Ucuz Antalya Otobüs Bileti Al >>

2. Ölüdeniz

fethiye

Ölüdeniz, Fethiye’de bulunan bir koydur. 2006 yılında tüm dünyada yapılan yarışmada yüzde seksen oy alarak ‘’ dünyanın en güzel kumsalı’’ seçilmiştir. Ölüdeniz hem denizinin temizliği, hem de plajlarının güzelliği ile harika bir yerdir. Tatil sırasında yapılabilecek aktivitelerin bolluğu ile diğer tatil yörelerinden bir adım öndedir. Öğleden önce kumsalda uzanıp güneşlenmek, öğlen 1975 metre yüksekten atlayıp profesyonel eğitmenler nezaretinde yamaç paraşütü yapmak, öğleden sonra denizin altında ki doğayı, tarihi keşfetmek için dalış etkinliklerine katılmanın mümkün olduğu bir yerdir. Arzu ederseniz, Kelebek Vadisi’ne uğrayıp milyarlarca kelebeğin dansını keşfedebilir, 1. dereceden SİT alanı ilan edilen bu doğa harikasında, doğa ile iç içe vakit geçirebilirsiniz.

3. Kapadokya

uchisar-kapadokya

Amacınız doğanın ne kadar harika olduğunu keşfetmek ve tarih kokan huzurlu bir tatil geçirmek ise, işte size; Kapadokya. Milyonlarca yılda, doğanın bir sanatçı edasıyla yavaş ve kusursuzca var ettiği bölgedir. Yanardağların püskürttüğü lav küllerinin, rüzgar ve yağmur tarafından aşındırılması sonucu ortaya çıkan Peribacaları Orta Çağ kulelerini anımsatıyor. Persler, Hititler, Bizanslılar, Romalılar ve nihai olarak Osmanlıların yaşam alanına dönüşen Kapadokya, tüm tarihi geçmişinin izlerini taşıyor. Burada kayadan oyma otellerde ve çeşitli pansiyonlarda konaklayıp, Kapadokya’nın tarihi mağaralarını, Peribacalarını, Avonos, Göreme, Ihlara Vadisi’ni gezebilirsiniz. Bölgede balon ile göklere yükselip, benzersiz manzaraları görme imkanına da sahip olabilirsiniz.

4. Gökçeada

gokce-ada

Gökçeada’nın kıyı şeridi tümü ile tertemiz sahillerden oluşur. Bu sahillerin hepsi uluslararası geçerliliği olan mavi bayrağı almaya hak kazanmıştır. Yüzme suyunun kalitesi, güvenlik önlemleri ve kıyı şeridinin temizliğinin üst düzey olduğunun bir göstergesidir ki siz de Gökçeada’ya uğrarsanız ne kadar temiz ve güvenliği olduğunu görebilirsiniz. Harika bir kumsal, berrak bir deniz ve el değmemiş doğa, burayı tanımlayan sıfatlardır. Deniz, kum ve doğadan başka, verimli rüzgarlar sayesinde rüzgar sörfü, sörf, yelkenli gibi keyifli su sporlarının merkezi haline gelen Gökçeada size, eve geri dönmek istemeyeceğiniz bir tatil yaşatacaktır.

5. Ilıca

ilica-cesme

Ilıca, Çeşme’ye 5 km uzaklıktaki sahil kesiminin ismidir. Altın tozunu andıran parlak bir kumsal ve şeffaf bir denize sahiptir. Ilıcanın öyle bir özelliği var ki bu dünyada tek olmasının nedenidir. Denizin içinde ılıcalar yani sıcak su kaynakları bulunuyor. Sahil de adını bu kaynaklardan almış. Denize girdiğinizde sıcak ve soğuğu aynı anda hissetmenin çok keyifli olacağından şüphe yok ve bu ılıcalar cilt hastalıkları, romatizma gibi birçok hastalığında tedavisini sağlıyor.

En Ucuz Çeşme Otobüs Bileti Al >>

6. Amos

amos-koyu

Marmaris’e 25 km mesafedeki Amos antik kenti, Bozburun yarımadasında bulunan tarih ve doğanın, deniz ve güneşin,  dağların arasındaki birlikteliğidir. Köpüklü deniz suları, çakıl taşlı plajı ve çeşitli tarihi kalıntıları ile Amos, sizin için hazırladığımız listede yerini alıyor.

7. Patara Plajı

patara-plaji

Patara, Akdeniz’in en uzun plajıdır. Bu plaj Türkiye’nin en temiz kumsalı olarak anılır. Sahilde yürüdüğünüzde sıcak kumlar ayaklarınızın altında ezilen pamukları andırıyorlar. Bu nedenle Patara Plajı mavi bayrak almaya hak kazanmış, caretta carettaların yumurtladığı, muazzam bir plajdır. Denizin ve kumun saflığının yanı sıra, Apollo Tapınağı gibi dünyaca ünlü bir tarihi kalıntıya da ev sahipliği yapmaktadır. Dalaman sınırları içerisinde, Fethiye-Kaş yolu üzerinde bulunan Patara Plajı tatil planlarınız için eşi benzeri olmayan bir yerdir.

8. Kadırga Koyu

Kadirga-Koyu

Çanakkale’nin gözbebeği,  mavi ile yeşilin el değmemiş birlikteliği olarak tanımlanabilecek bir yer olan Kadırga Koyu; Antik Çağlardan kalan Asos Kenti’nin güneyinde, zeytin ağaçları ile çevrilmiş, doğal taşlık iskeleleri bulunan bir yerdir. Kadırga Koyu sizi büyüleyecek doğanın ta kendisidir ve burada geçireceğiniz bir tatil asla bitmesin istemezsiniz.

9. Sarımsaklı Plajı

Sarimsakli-Plaji

Dünya Sağlık Örgütü’nün dünyanın en mükemmel kamu alanları listesine girmeyi başaran mavi bayraklı, tertemiz bir sahildir. 8 km uzunluğundaki kumsal Ege bölgesinin incisi olarak adlandırılmaktadır. Ayvalık’ta bulunan Sarımsaklı plajı, doğal kumları, berrak ve dalgasız denizi ve harika havası ile tatili tam anlamıyla yaşayabileceğiniz bir bölgedir.

En Ucuz Ayvalık Otobüs Bileti Al >>

10. Ayazma ( Bozcaada )

ayazma

Ayazma; yazın kavurucu sıcağından kaçmak isteyenler için ideal bir yerdir. Denizi kelimenin tam anlamıyla buz gibidir. Yazın bizi bunaltan sıcaklardan kaçıp tatil fırsatını yakaladığımızda, altın sarısı incecik kumları, turkuaz rengi denizi ve serin havası ile Ayazma bize aradığımız tatili sunmaktadır. İstediğiniz takdirde buradan kiralayacağınız motorlar ile Bozcaada’yı keşfe çıkabilir, bu şirin tatil kasabasını baştan sona turlayabilirsiniz. Ayazma, Bozcaada’nın serin havasında size hayal ettiğiniz gibi bir tatil imkanı vadediyor.

Yazı Hakkında Düşündüklerinizi Yazın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.