Yurt Dışı Seyahatlerinizde Gıda Zehirlenmesinden Korunmanız İçin 12 İpucu

Yurt dışı seyahatlerinizde zinde vakit geçirebilmeniz için her şeye karşı hazırlıklı, planlı, programlı ve dikkatli olmanız gerekir. Çünkü gıda zehirlenmesi genel olarak yurt dışı seyahatlerinizde meydana gelir. Özellikle gelişmekte olan, belli kaynakların eksik olduğu ve sağlık konusunda uyulması gereken kuralların kesin biçimde uygulanamadığı ülkelerde bu tür durumlarla oldukça sık karşılaşılır. Ancak nereye giderseniz gidin, uygulayacağınız belli başlı yöntemlerle gıda zehirlenmesinden hem kendinizi hem de aile bireylerinizi koruyabilme şansınız oldukça yüksektir.

Yurt dışı seyahatlerinizde ellerinizi yemeklerden önce iyice temizleyin

musluk-el-yikama

Bu ellerinizde var olan bakteri ve mikrop miktarının azalmasına yardımcı olur. Özellikle yurt dışında bulunduğunuz ülkede vücudunuz mikroplara maruz kalıyorsa bu yöntem oldukça etkili sonuç verir. Ayrıca gittiğiniz yerde sabun olamama ihtimaline karşı yanınızda ellerinizi rahatlıkla temizleyebileceğiniz dezenfektan ürünler ya da antiseptik özelliğe sahip temizleme mendilleri de bulunmanız gerekir.

Musluk sularını içmeyi tercih etmeyin

Yurt dışı seyahatine gittiğiniz birçok ülkede musluklardan akan su gelişmiş ülkelerdeki kadar temiz olmuyor. Yani filtreleme sistemi kullanmıyorlar. Buna ek olarak suları soğutmak için elde ettikleri buzu da musluk suyundan hazırlıyorlar. Bu durum da gıda zehirlenmesine neden olabilir. Bunun için şişede olan suları kullanmayı tercih edin. Ancak şişede olan suları satın almadan önce üzerinde mührünün olmasına dikkat edin; daha önceden şişenin açılmamış olması ve sipariş ettiğinizde gelen suyun buzsuz olması da dikkat etmeniz gereken noktalar.

su-sisesi

Ne yediğinize dikkat edin

Seyahat ettiğiniz zaman ne yediğinize mutlaka dikkat edin. Koşullara uygun olarak pişirilmemiş yani olması gereken sıcaklıkta pişirilmemiş yiyecekler bakteri barındırdığı için gıda zehirlenmesine davetiye niteliğindedir. Buna engel olmak için ya tamamen pişmiş ya da taze yapılmış yiyecekleri tüketin. Ayrıca pişmemiş deniz mahsulleri de yurt dışı seyahatlerinizde gıda zehirlenmesine davetiye çıkarır. Bu durum filtrelenmemiş musluk suyu ile yıkanan yiyecekler için de geçerlidir.

corba

Nerede yediğinize dikkat edin

Yerel tatları denemek için sokak satıcıları yurt dışına seyahat eden insanlar için cazip gelebilir. Ancak bazı ülkelerde yerel satıcıların bu tür ürünleri satma yetkisi konusunda izni olmadığı biliniyor ve denetlenmedikleri için düşük kalitede ve güven vermeyen satışlar yapıyorlar. Bu nedenle nerede yemek yiyeceğinize karar vermeden önce internet üzerinden araştırma yapın. Bu sayede herkesin bildiği, gittiğiniz ülkenin yerel yemeklerini daha iyi yapan restoranlar bulabilirsiniz. Sokak satıcıları konusunda da buna özellikle dikkat etmeniz gerekir. Uygun fiyatlı olsun diye düşünüyorsanız ve bunun için sokak satıcılarından yemek satın almak için ısrarlıysanız da bulunduğunuz yerde en çok tercih edilen seyyar satıcıyı tercih edin.

Yemeklerinizi küçük porsiyonlar halinde isteyin

Tercih ettiğiniz yiyeceğin bozulmuş olma ihtimali olabilir. Bu nedenle tam porsiyon yerine küçük porsiyon yemeği tercih ettiğiniz zaman vücudunuz gıda zehirlenmesi ile savaşabilir ya da gıda zehirlenmesinden minimum şekilde etkilenir. Söylediğiniz yemekleri herkes arasında eşit şekilde paylaştırın, porsiyonları azaltın ve nispeten yemek istediğiniz yiyeceklerden küçük porsiyonlar halinde tüketin.

hazir-yiyecekler

Acil durumlar için yanınızda yiyecek bulundurun

Gittiğiniz şehri gezinirken, hele bir de yürüyerek dolaşıyorsanız, ister istemez acıkmanız kaçınılmaz olacaktır. Acıktığınız anda bir yere güvenip de hemen yemek için o restorana girmemelisiniz. Bu yüzden dikkat etmeniz gereken önemli bir nokta yanınızda böyle acil durumlar için besin ihtiyacınızı karşılayacak yiyecekler bulundurmanız gerektiğidir. Bu şekilde hem açlığınızı bir nebze de olsa köreltmiş olacak hem de vücudunuzun hastalanmasına engel olmuş olursunuz.

Paketli yiyecekleri satın alın

Dolaşırken çok acıktığınızı hissettiğiniz zaman hemen bir restorana girip, orada bir şey yemek pek de sağlıklı olmayabilir. Çünkü restoranın ne kadar kaliteli olduğunu ya da yiyeceklerin nelerden veya nasıl yapıldığını bilemeyebilirsiniz. Bunun için yol üstünde giderken gözünüze ilişen bir süpermarketten paketli yiyecekler alın. Yaptığınız bu hareket açlığınızı biraz olsun bastırmaya yetecektir. Ancak paketli yiyecekler alsanız bile mutlaka son kullanma tarihine bir göz atın. Eğer son kullanma tarihi geçmişse ya da üzerinde öyle bir tarih yoksa o ürünü almaktan vazgeçin ve yolunuzun üstüne çıkan başka bir süper markete yönelin.

paketli-yiyecekler

Su arıtma tabletleri kullanın

Musluktan akan suyu kullanmanız tehlikeli olabilir. Su ihtiyacınızı da bir şekilde gidermeniz gerekiyor. Ayrıca her ne kadar kapağı açılmamış olsa da restoranda önünüze gelen ya da satın aldığınız suyun temiz olduğundan emin olmayabilirsiniz. Bu yüzden yurt dışına seyahate gitmeden önce veya gittiğiniz yerden su arıtma tabletleri alıp içtiğiniz suyun temiz ve sağlıklı olmasını sağlayabilirsiniz.

Pişmemiş ya da çiğ meyve ve sebzelere karşı temkinli olun

İlla çiğ meyve veya sebze tüketmek istiyorsanız şişelenmiş ya da güzel bir şekilde sterilize edilmiş su yardımıyla tüketeceğiniz besinlerin yıkandığından emin olun. İyi bir şekilde yıkamış olsanız bile meyve ve sebzeleri mümkün olduğu kadar kabuksuz yemeye çalışın. Ayrıca salata yemekten de olabildiğince uzak durun.

meyve

Dişlerinizi fırçalarken musluk suyunu kullanmayın

Muhakkak yediğiniz yemeklerden sonra dişlerinizi fırçalama ihtiyacı hissedeceksiniz. Ancak yurt dışı seyahatlerinizde dişlerinizi fırçalarken kullandığınız musluk suyu kendi ülkenizdeki kadar temiz olmayabilir. Bu da gıda zehirlenmesi konusunda sizi olumsuz yönde etkileyebilir. Bu nedenle dişlerinizi fırçalarken şişelenmiş, kaynamış ya da sterilize edilmiş su kullanırsanız sizin için daha sağlıklı olur.

musluk-suyu

Dondurma tüketmekten kaçının

Yaz zamanı yurt dışına tatile gidiyorsanız elbette ki dondurma tüketmek isteyeceksiniz. Ancak dondurma satın alacağınız ya da yiyeceğiniz yeri de iyi seçmeniz gerekir. Eğer sokaktaki herhangi bir seyyar satıcıdan dondurma almayı düşünüyorsanız, önü uzun kuyruklarla dolup taşan bir seyyar satıcıyı tercih etmelisiniz. Böyle bir seyyar satıcıya rastlayamazsanız süper marketten dondurma almayı tercih edin. Ancak yine aldığınız ürünün son kullanma tarihini kontrol etmeyi ve yine bu noktada da kalabalık olan yerleri tercih etmeniz gerektiğini unutmayın.

Araştırmanızı iyi yapın

arastirma

Nereye giderseniz gidin tatil yapacağınız ülke ile ilgili olarak yaptığınız araştırma size fayda sağlayacak yönde olmalıdır. “Nerede ne yiyip, ne içebilirim?”, “Nereden hangi ürünleri satın alabilirim? Ben ve ailem için hangi ürünleri tercih etmem daha sağlıklı olur?” gibi sorulara cevap arayarak kendinizi ve aile bireylerinizi gıda zehirlenmesiyle karşı karşıya kalmaktan bir nebze de olsa korumuş olursunuz.

Yazı Hakkında Düşündüklerinizi Yazın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.