8 Mart Dünya Kadınlar Günü, her yıl aynı zaman dilimi içerisinde hem bizim ülkemizde hem de Dünya’nın birçok yerinde kutlanan bir gündür. Kadınlar Günü bizler için oldukça önemli bir gündür. Tüm dünyada kutlanan, fazlasıyla değer verilen özel günlerden biridir. Gelin biz de sizlerle birlikte bu önemli günün ne zaman, nasıl ortaya çıktığını ve bizim ülkemizde bu güne verilen önemi inceleyelim.
Kadınlar Gününün Ortaya Çıkışı
Kutlandığı zamanlardan bugüne dek tarihi henüz saptanamamıştır. Sürekli bir belirsizlik hâkimdir. Ancak bu günün tarihinin ilk olarak 26-27 Ağustos1910 tarihine kadar uzandığı bilinmektedir. Bilinen bu tarih için Sosyal Demokrat Partisi Delegeleri Clara Zetkin, Kate Duncker, Rosa Luxemburg ve çevresindeki arkadaşları bundan sonra her sene kadınlar için bir gün düzenlenmesini tavsiye etmiştir. Ve bu tavsiye oy birliği ile kabul edilmiş daha sonra bu tarihten itibaren her sene kadınlar günü kutlamaları yapılmaya başlanmıştır. Bu günün ismi 1921 yılında Moskova’da gerçekleştirilen Komünist Kadınlar Kongresi’nde Dünya Emekçi Kadınlar Günü olarak belirlenmiştir. Ancak bu ismin tüm kadınları karşılamadığı ve genel bir isim olmadığı kanısına varılınca isim tekrar Dünya Kadınlar Günü olarak değiştirilmiştir.
Dünya Kadınlar Günü’nün her zaman 8 Mart’ta kutlanması durumunun dayandığı iki farklı durum söz konusudur. Bu durumlardan biri Rusya’da çarlığın yıkılmasına sebep olan 1917 Şubat Devrimi’nin 8 Mart’ta gerçekleşmiş olmasıdır. Diğer durum ise 8 Mart 1908 senesinde ABD’nin New York şehrinde sosyalist kadınların sendikal haklarını talep etmek üzere yaptıkları eylemlerin çıkış noktası olarak benimsendiği düşünülmektedir. Bazı insanlara göre ise 8 Mart 1857’de ABD’nin New York şehrinde haklarını aramak için eylem yapan kadın işçileri polislerin fabrikaya kapatması üzerine fabrikada çıkan yangın sonucunda fabrikada kalan120 kadın işçinin hayatını kaybetmesi olayının var olması bu günün 8 Mart’ta kutlanılmasına sebep olmuştur.
Türkiye’de 8 Mart
Türkiye’de 8 Mart Dünya Kadınlar Günü ilk önce 1921 senesinde kutlanmaya başlanmıştır. Daha sonra ki yıllarda maalesef ki yönetimler tarafından bu günün kutlanılmasına izin verilmemiştir. Ancak “Birleşmiş Milletler Kadınlar 10 Yılı” programından sonra Türkiye’nin bu programdan etkilenmesi ile birlikte ülkemizde 1975 yılında, “Türkiye 1975 Kadın Yılı Kongresi” gerçekleştirilmiştir. İleri ki yıllarda 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlamaları daha düzenli bir hal alıp, düzenli bir şekilde rahatça kutlanmıştır.
12 Eylül askeri darbesinin ardından bu kutlamalar yeniden yasaklamıştır. Daha sonra 1984 yılından itibaren ülkemizde yeniden, sadece sosyalist hareketi benimseyen aktivist gruplar değil toplumun her kesimi bu güne sahip çıkarak kutlamalara devam etmiştir. 2003 yılından beri de ülkemizin her yerinde bu kutlamalar devam etmektedir. Ayrıca 8 Mart Dünya Kadınlar Günü için Taksim’de düzenlenen Feminist Gece Yürüyüşü bugün için neredeyse bir sembol haline gelmiştir.