En Uzun Hüküm Süren İmparatorluklar

Günümüzde neredeyse 200’ün üzerinde ülke yer almaktadır. Bu ülkeler var olmadan önce tarihimiz boyunca dünya üzerinde çok fazla sayıda devlet kuruldu. Büyük imparatorlukların içerisinde farklı kökenlerden birçok insan yer aldı. Bazıları kısa süreliğine var oldu bazıları ise uzunca bir süre devam ettiler. Yüzlerce hatta binlerce yıl hüküm sürdükleri bilinmektedir. Geçmişten günümüze hüküm sürmekte olan bu imparatorluklar oldukça fazla turisti kendilerine çekmektedirler. Şimdi gelin sizlerle bu impartorlukları inceleyelim.

Doğu Roma-Bizans İmparatorluğu (1058 Yıl)

Roma İmparatorluğu’nun ikiye ayrıldıktan sonra kurulmuştur. Doğu Roma’nın bir diğer ismi de Bizans’tır. Dünyanın en uzun süren imparatorlukları arasında yer almaktadır. Adın Constantinus’tan alan Konstantinopolis, Bizans’ın başkentidir.  Neredeyse 1123 yıl boyunca varlığı devam etmiştir. Bu tarihi güzellik sayesinde binlerce turist İstanbul’a akın etmektedir. Özellikle Bizans’tan bugüne kalan Yerebatan Sarnıcı oldukça önemlidir. Bizans İmparatoru I.Justinianus tarafından yapılmıştır. Ayrıca bir diğer önemli eserde Kız Kulesidir. Oldukça dikkat çekici ve birçok efsaneye konu olan bu mükemmel yapıya herkesin hayran olduğu bilinmektedir.

Eğer siz de İstanbul’da dünyanın en uzun süre devam eden Bizans İmparatorluğu’nun etkisindeki yerleri görmek istiyorsanız İstanbul’da ilk olarak yolculuğunuza Yarımada’dan başlayabilirsiniz.

Osmanlı İmparatorluğu (624 Yıl)

Dünya tarihinin neredeyse en büyük imparatorluklarından biridir. Üç başkenti vardır. Orta Asya kökenli küçük bir devletken bir dünya imparatorluğuna uzanan Osmanlı İmparatorluğu oldukça geniş bir serüvene sahiptir.  Çeşitli birçok kültürün yer aldığı farklı dinlerin ve dillerin etkisini içinde barındıran bu imparatorluk oldukça fazla genişlemiş ve gelişmiştir.  Bursa, Edine ve İstanbul olmak üzere üç başkente sahip olduğu bilinmektedir. Türkiye’nin birçok yerinde Osmanlı’nın etkisinde kalan mimarileri görebilirsiniz. Ayrıca birçok ülkede de Osmanlı’nın etkisi vardır. İstanbul’da yer alan birçok cami de etkilerini görmekteyiz. Süleymaniye, Dolmabahçe Sarayı, Topkapı ve daha bir çok yer tamamen Osmanlı’nın tarihini bizlere yaşatmaktadır.

Çin İmparatorluğu (2123 Yıl)

İlk Çağ’da Qin Hanedanı ile başlayan ve Qing Hanedanı’nın devrilmesine kadar olan bir süreçtir. 2123 sene boyunca hüküm sürdüğü bilinmektedir.  Çin İmparatorluğu, neredeyse 10 hanedanlığın yönetiminin etkisinde kalmıştır. Dünyanın en uzun süre hüküm süren imparatorluğu olarak bilinir. Bu listenin en başında yer almaktadır. Etkisinde olan yüzlerce mimari ve sanat eserleri vardır. Bu yüzden de Çin’de oldukça fazla seyahat gerçekleşmektedir. Turist ziyareti had safhadadır. İmparatorluğun adını duyuran ve herkes tarafından bilinen en önemli eser Çin Seddi’dir. Çin Seddi’ni görmek için turist sayısı oldukça fazladır. Çin Seddi’nin Ming hanedanlığından kalan bölümleri her gün 07.30-17.30 saatlerinde ziyaret edilebilmektedir.

Abbasi İmparatorluğu (508 Yıl)

Listede Osmanlı İmparatorluğu’ndan sonra gelen, İslam devletleri arasında yer alan, en uzun süre hüküm süren imparatorluklardan biridir.  En parlak dönem Harun Reşid döneminde yaşanmıştır. Asya içine kadar hâkimiyet kurduğu bilinir. Mısır, Kuzey Afrika, Horasan, Irak, Bağdat, İran bu imparatorluktan sonra kurulmuştur. Bu dönemde bilim ve sanat alanında oldukça fazla gelişmeler yaşanmıştır. Birçok sayıda eser basılmıştır. Bu döneme İslam mimarisinin altın çağı denilmektedir. Camii mimarisi oldukça fazla gelişmiştir ve dikkat çekici güzelliğe sahiptir. Özellikle, Halife Muntasır’ın annesinin yaptırdğı Kutbet’üs Süleybiye en önemli eserlerden biridir. 862 yılında yaptırılmıştır. Bu imparatorluk, oldukça önemli ve uzun süre devam ettiği bilinen etkisinin de oldukça fazla görüldüğü bir imparatorluktur.

Yazı Hakkında Düşündüklerinizi Yazın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.