Amerika’da Çalışmak İçin Sahip Olmanız Gereken Vizeler Ve Alım Süreçleri

Yurt dışına çıkmak, herkesin hayatının bir döneminde mutlaka yer alan bir hayaldir. Daha iyi şartlarda yaşamak, iş hayatına atılıp para kazanmak için bazı bedellerin de ödenmesi gerekir. Bu yazımızda size Amerika’da çalışmak için sahip olmanız gereken vizeler ve alım süreçleri konusunda bazı temel bilgiler vereceğiz.  Türkiye’den her yıl birçok işçi kabul eden Amerika, vize alım süreçleri hakkında bazı maddeler ortaya koymuştur. Amerika’da çalışma izni alabilmek için en çok başvurulan yöntem, eğitim ve eğitimin tamamlanmasının ardından yasal izin almaktır.

Türkiye genç nüfusu ile Amerika’nın bu işçi talebini eksiksiz karşılamaktadır. Amerika,  işçileri kabul ederken sadece lise mezunu olma şartı getiriyor. İşçilere verilecek olan Green Card ile Amerika’da çalışabilir ya da eğitim hayatına başlayabilirsiniz.  Green Card nedir? Bilmeyenler ve bilgisini tazelemek isteyenler için tanımını yapalım. Green Card, Amerikan vatandaşı olmayan yabancılar için Amerika’da süresiz oturma ve çalışma hakkı tanıyan bir belgedir. Green Card ile asıl vatandaşlık hakkınız korunarak sadece Amerika’da çalışma ve kalma hakkınız bulunmaktadır.  Green Card’a sahip olduğunuzda ve 5 yıl süreyle kullandıktan sonra isterseniz Amerikan vatandaşı olma hakkınız da doğmaktadır.

amerika

Ayrıca Amerika’da çalışma hakkınızın bulunabilmesi için H1B vizesine ihtiyacınız vardır. H1B vizesi geçici süreyle çalışmak için Amerika’ya ayak basmış kişilere verilen, işe alım sebepli ve göçmen statüsünde olmayan bir vize türüdür. Peki, bu vizenin alınabilmesi için aranan şartlar nelerdir?

Bu vizenin alınabilmesi için işverenin size bir iş teklifinde bulunması ve ardından H1B vizesi dilekçesi için ABD Göçmen Bürosu’na başvuruda bulunması gereklidir. Bu işlemler tamamlandıktan sonra sırada, verdiğiniz dilekçenin onaylanması işlemini beklemeniz olacaktır. Onaylanan dilekçe ile (H1B) vize almanıza ve iş teklifinde bulunan işveren adına Amerika’da çalışmanıza olanak sağlanmış olur.  Önemli bir nokta ise, sadece size önerilen iş teklifi için bu vizeyi kullanmanızdır.  H1B vizesine başvurularda ise kişinin en az lisans mezunu olma şartı aranır. H1B vizesinin verilebileceği kişi sayısının belli bir sınırı vardır. Her yıl bu sınır dolmakta, son kalan boşluklar için yetkililer tarafından kura sistemi yapılmaktadır. H1B vizesi alabilmek için gereken masrafları işveren karşılamaktadır. H1B vizesi size en fazla 6 yıllık çalışma izni sağlar. H1B vizesi alabilmek için hangi belgeler istenmektedir?

  • Geçerli pasaportun aslı
  • Tüm eski pasaportlar
  • Bir adet fotoğraf
  • Vize ücretinin ödendiğine dair fatura
  • Vize mülakatı için istenen randevu kağıdı
  • Vize başvuru merkezinde onaylanmış DS-160 Vize başvuru formu
  • Action- l797 belgesinin aslı

H1B vizesini, süresinin bitiminde tekrar yenilemek zorunda olduğunuzu hatırlatalım.

vize-icin-gerekli-belgeler

E-2 vizesine sahip olduğunuz takdirde, size kefil olan işveren veya sahibi olduğunuz şirket adına çalışma imkânı sağlamaktadır. E türü vizenin dalı olan E-2 vizesine sahipseniz akrabalarınız yanınıza gelebilir ancak bu vizeden yararlanıp çalışma olanağı bulamazlar. Ayrıca gemi ve uçaklarda çalışmak istiyorsanız D vizenizin olması gerekmektedir. Mürettebat için özel olan bu vize türüne sahip değilseniz Amerika’da bu iş kolunda çalışamazsınız.

F-1 vizesi alarak Amerika’da 1 yıllık OPT yani seçmeli pratik eğitimine hak kazanırsınız. OPT statüsü geçerli olduğu sürece sizin de resmi olarak çalışma izniniz bulunur. Bu durumu 24 ay uzatabilme imkânınız da bulunmaktadır.  Ancak her eğitim kurumunun OPT sağlamaya niteliği olmayabilir. Eğitiminize başlamadan önce bu konuyu danışmanınıza veya avukatınıza sorarak kesin bilgiyi öğrenebilirsiniz. Tüm bilgileri öğrendikten sonra başvurmanız sizin için daha iyi olacaktır. F-1 çalışma vize türü bir süre için geçerlidir. Belirtilen süre bittikten sonra koşullar tekrar incelenir ve F-1 vizesi tekrar yenilenir.

Biletall.com’dan Amerika’ya En Ucuz Uçak Biletini Bul »

Yazı Hakkında Düşündüklerinizi Yazın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.