Avrupa Vizesi İle İlgili Sık Sorulan 10 Soru

Hepimizin hayalleri arasında bir Avrupa turu yer almaktadır. Kimilerimiz bu hayali gerçeğe dönüştürmeyi başarmış, kimilerimiz ise plan aşamasındadır. Türkiye henüz Avrupa Birliği ülkelerinden biri olmadığı için Avrupa ülkelerini ziyaret ederken vize almamız gerekmektedir. Eğer tek bir ülke için vize başvurusu yapacaksanız önceki blog yazımızı okumanızı tavsiye ederim. Ancak birden fazla ülke ziyaret edilecekse birçoğumuzun aklına farklı sorular takılmaktadır. En avantajlı Avrupa uçak biletleri sizleri Biletall.com’da bekliyor.

1. Birden fazla Avrupa ülkesini ziyaret edeceğim, hangi ülke konsolosluğundan başvuru yapmalıyım?

Eğer birden fazla ülke için seyahat planı yaptıysanız en fazla hangi ülke sınırları içerisinde kalacaksanız o ülkenin konsolosluğundan başvuru yapmalısınız. Örneğin Fransa’da beş gün İtalya’da 4 gün kalacaksanız başvurunuzu Fransa Konsolosluğuna yapmalısınız.

2. Birden fazla Avrupa Ülkesini ziyaret edeceğim ve her ülkede eşit süre kalacağım. Bu durumda hangi ülke konsolosluğuna başvuru yapmalıyım?

Eğer kalacağınız gün sayısı bu ülkeler için eşit ise ilk giriş yapacağınız ülke konsolosluğuna başvuru yapmalısınız.

isvicre-vizesi

3. İsviçre Avrupa Birliği Ülkesi değil, Schengen vizesi ile giriş yapabilir miyiz?

İsviçre AB’ye üye olmamasına rağmen AB ile yapmış olduğu anlaşma gereğince Schengen vizesi ile gönül rahatlığı ile giriş yapabilirsiniz.

4. Avrupa gittim ve Türkiye’ye dönüş yaptım. Ancak vizemin süresi bitmedi. Tekrar Avrupa Ülkelerinden birine gidebilir miyim?

Eğer vizeniz çoklu giriş çıkışa imkân veriyorsa, yani tek seferlik değilse tekrar giriş yapabilirsiniz.

5. Almanya vizesi aldım, Türkiye’ye döndükten sonra Hollanda’ya aynı vize ile gidebilir miyim?

Vizenizin süresi bitmemiş ise ve çoklu giriş çıkışa uygun ise gidebilirsiniz. Ancak pasaport kontrolünde kalacağınız otelin rezervasyonunu ve seyahat sigortanızı göstermeniz gerekmektedir.

almanya-vizesi

6. Bir Schengen ülkesinde en fazla kaç gün kalabilirim?

Size verilen vize süresi kadar olduğunu düşünüyorsanız bu konuda yanılıyorsunuz. Avrupa Birliği ülkelerinden her hangi birinde doksan günden fazla kalamazsınız. Doksan günün sonunda giriş çıkış yapmanız gerekmektedir.

7. Doksan günden fazla kalmam gerekiyor ne yapmalıyım?

Bu durumda ulusal vizeye başvurmanız gerekmektedir.

8. Avrupa’ya gittiğimde otelde kalmayacağım, akrabalarımın evinde kalacağım bu durumda ne yapmalıyım?

Bu durumda akrabalarınızın size davetiye yollaması gerekmektedir. Ziyaret edeceğiniz ülkenin vatandaşı olan bir akranız varsa vize almanızı çok daha kolaylaştıracaktır.

yurtdisi-vize

9. Daha önce aldığım vize ile otelde kalmadan akrabalarımın yanında kalmak şartı ile giriş yapabilir miyim?

Böyle bir durumda davetiyeniz olması daha iyidir ancak şart değildir. Bu pasaport kontrolündeki memurun inisiyatifine bırakılmış bir durum. Pasaport kontrolünde normal şartlarda otel rezervasyonunu göstermiyorsanız kalacağınız yeri belgelemeniz gerekebilir. Davetiye olmadan yine de girmek istiyorsanız akrabanız tarafından yazılmış bir dilekçeyi yanınızda bulundurmanız elinizi güçlendirebilir.

10. Arkadaşım ile aynı zamanda vize başvurusu yaptık. İkimizin başvurusu da kabul edildi ancak bana 1 aylık vize verilirken arkadaşıma 6 aylık vize verildi. Bunun nedeni nedir?

Öncelikle bunun birden fazla nedeni olabilir. Başvuruyu değerlendiren yetkililer sizin sabıka kaydınız olup olmadığını, ülkenize geri dönme motivasyonunuzu ve yabancı ülke sınırları içerisinde bulunduğunuz süre boyunca barınma, yeme-içme ve ulaşım gibi temel ihtiyaçlarını karşılayıp karşılayamayacağınız bir hesabınızın olup olmadığını kontrol ederler.  Bu şartlar uygunsa size verilir.

Bununla beraber daha önce Schengen vizesi alıp almadığınız, aldıysanız verilen sürelerde giriş çıkış yapıp yapmadığınız değerlendirilir. Schengen vizesi aldıysanız ve kurallara uyduysanız daha uzun süreli vize alma şansınız artar.

Vize almak belgeleri toplamak, başvuru yapmak ve başvuru sonucunu beklemek açısından oldukça meşakkatli gibi görünse de kendinize bir kontrol listesi oluşturup, tüm adımları eksiksiz yaptığınız sürece hiç de zor değildir. Özellikle dikkat etmeniz gereken konu belgeleriniz eksiz olması ve hesabınızda kaldığınız süre boyunca temel ihtiyaçlarınızı karşılayacak kadar para bulunmasıdır. Sonrası tatilin tadını doya doya çıkarmak, çok gezmek, çok görmek, bir sürü anı biriktirmek. Hadi o zaman ne duruyorsunuz uygun bileti bulmakla planlarınıza başlayın.

Yazı Hakkında Düşündüklerinizi Yazın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.