Her Dil Bir İnsan: Dünyada En Çok Konuşulan Diller

Dilin, dünya üzerinde yaşayan her insan için mücevher kadar değerli olduğunu düşünüyoruz. Çünkü anlaşabilmenin, duyguları ifade edebilmenin en sağlıklı yoludur. Tabii ki jestler ve mimikler bize eşlik edebilir ama çoğu yerde onların da bir hükmü olmaz. Dünyada çok sayıda dil mevcuttur. Ülkelere göre, yaşam tarzlarına göre, gelenek ve göreneklerine göre diller farklılıklar gösterir. Peki bu dillerden hangileri en yoğun biçimde kullanılıyor? Elbette İngilizce dediğinizi duyar gibiyiz. Fakat İngilizce dışında dünyada çok konuşulan başka diller de var. Biz sizin merakınızı hemen giderelim ve dünyada en çok konuşan dilleri sırasıyla paylaşalım.

 

Mandarin

mandarin-dili

Çok şaşırdığınızın farkındayız.  Belki de bu dili ilk kez duyuyorsunuz. Ancak Mandarin dünyada en çok konuşulan diller arasında birinci sıraya çoktan oturmuş bile.  Çin’in nüfusunun ne kadar fazla olduğunu tahmin edersiniz. 1 milyarı aşkın nüfusa sahip olan bu ülkede resmi dilin Mandarin olduğunu söylersek, birinci sırada olmasını da normal karşılarsınız elbette.  İngiliz diline fark atan Çincenin, çok zor bir dil olduğunu da belirtelim. Zor ve karmaşık olmasının nedeni 4 farklı telaffuz şeklinin olmasıdır.  Konuşan kişi sayısı bir milyardan fazladır.

İngilizce

ingilizce

Dünyada en çok konuşulan dilin İngilizce olduğunu sanırız, ancak gerçeğin öyle olmadığını bilmek gerçekten şaşırtıcıdır. Fakat İngilizce dünyada en fazla ülkenin resmi dili olmuştur. Ülkemizde de okullarda öğrencilere verilmektedir. Hatta kreşe giden minikler bile İngilizce ile tanışırlar. Resmi dili İngilizce olan ülkeler; Yeni Zelanda, Amerika, İngiltere, Avustralya, Zimbabwe, Hong Kong, Güney Afrika ve son olarak Kanada’dır.  İngilizce konuşan insan sayısı ise 508 milyondur.

Hintçe

hintce

Hindistan’ın ne kadar kalabalık olduğunu biliyoruz. Nüfus olarak bu kadar kalabalık bir ülkenin dili de tabii ki kendine üst sıralarda yer bulur. Hintçe dünyada en çok konuşulan diller arasında 3. sırada yer almaktadır.  Ayrıca Hindistan’ın gün geçtikçe artan nüfusuna bakılırsa bu sıralamanın daha üst seviyelere çıkması beklenir.  Hintçe konuşan kişi sayısının ise 497 milyon olduğunu biliyor muydunuz?

İspanyolca

ispanyolca

İspanyolca İspanya’da ana dil olarak konuşulmamaktadır. Bu bilgi de gerçekten çok ilginç değilmi? Ana dil olarak konuşan ülkeler Güney Amerika ve Orta Amerika ülkeleridir.Dünya üzerinde İspanyolcayı 392 milyon kişi konuşmaktadır.  Ayrıca Amerika’da ikamet eden göçmenler de yüksek oranda İspanyolcabilmektedir.

Rusça

rusca

Rusya yine kalabalık nüfusa sahip ülkelerdendir. Birleşmiş Milletlerin 6 dilinden biri olmayı başaran Rusçayı 277 milyon kişi konuşmaktadır.  Rusçanın konuşulduğu ülkeleri merak ediyor musunuz?   Bu şanslı ülkeler; Ukrayna,  Belarus, Kazakistan ve Amerikadır.

 

Arapça

arapca

Arap dilini Suudi Arabistan, Kuveyt, Irak, Suriye, Ürdün, Lübnan ve Mısır gibi Ortadoğu ülkeleri ana dilleri olarak konuşmaktadır. Arapça, dünyanın en eski dillerinden biridir.  Müslümanlığın en önemli kitabı olan Kuran-ı Kerim Arapça olarak yazılmıştır. Bu sebepten dolayı başka ülkelerde yaşayan MüslümanlarArapça öğrenmiştir.  Dünyada yaklaşık 246 milyon kişi Arap dilini konuşmaktadır.

 

Bengal Dili

bengal-dili

Bangladeş ülkesinin nüfusu 150 milyon olduğunu açıkça söyleyebiliriz. Bu kadar kalabalık olan bir nüfusun ana dili ise bu listeye girmeyi çoktan garantilemiştir. Bengal dilinin konuşulduğu Bangladeş’te ve diğer ülkelerde 211 milyon kişi bu dili kullanmaktadır.

Portekizce

portekizce

Portekizce mi? Portekiz çok küçük bir ülke dediğinizi sanki duyuyor gibiyiz? Bu kadar küçük bir ülke olmasına rağmen nasıl olurda Portekizce dili dünyada en çok konuşulan diler arasına girmeyi başarır. 12. Yüzyılda İspanya’dan bağımsızlığını kazanan Portekiz; koloniciliğe diğerlerinden erken başladığı için dillerini yaymakta çok başarılı oldular.  Bu sebepten Portekiz halkını takdir etmek gerekir. Dillerini bu kadar kısa sürede yaymalarından dolayı dünyada en çok konuşulan diller arasında kendini bulmuştur.  Portekizce konuşan kişi sayısı yaklaşık 191 milyondur.

Malayca

Malayca dili Malezya ve Endonezya’da konuşulan bir dildir. Malayca için tam rakam kestiremesek de yaklaşık olarak 159 milyon kişi bu dili konuşmaktadır.  Bu ülkelerde çok farklı lehçelerde bulunmaktadır. En yaygın olan lehçe ise Endonezya lehçesidir. Endonezya lehçesi her lehçe kökenini oluşturduğu için, bu dili dünyada en çok konuşulan diller arasında 9. sıraya getirmiştir. Endonezya dünyanın en kalabalık 6. ülkesi olduğu için bu listeyi de çoktan hak etmiştir. Malezya ise Endonezya’nın en büyük iki parçasını içine almaktadır.  Bu parçalar ise, Borneo Adası ve Kuala Lumpur’dur.

Fransızca

fransizca

Listemizin sonuna geldik. Dünyanın en değişik dilleri arasında gösterilen Fransızca, aksan olarak da çok dikkat çekicidir. Ancak dünyada en çok konuşulan diller arasında son sıradadır. Fransızca, Fransa dışında birçok ülkede konuşulmaktadır.  Kanada, Kamerun, Belçika gibi ülkeleri de sayarsak toplam olarak 129 milyon kişinin Fransızca kullandığını söyleyebiliriz.

Yazı Hakkında Düşündüklerinizi Yazın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.