Dünyanın En Derin 2. Kanyonu – Valla Kanyonu | Kastamonu

Valla Kanyonu dünyanın en derin ikinci kanyonu olarak Türkiye’nin Kastamonu ilinde bulunuyor.  Dünyanın en derin ve geçişi en zor kanyonları arasında yer almakta. Derinliği 1,1 ve uzunluğu 12 kilometreyi bulan bu kanyon, içinde oldukça tehlikeli yerler barındırmakta. Bu tehlikeler nedeniyle de kanyona rehbersiz girmek yasak.

Pınarbaşı ilçesine bağlı Muratbaşı köyünde yer alan bu kanyonda 12 kilometre yürüyerek Cide ilçesine bağlı Loş Vadisi Hamitliköyünden çıkılabiliyor. Çok zorlu bir geçiş olduğundan dolayı bu kanyona rehbersiz girişler yasaklandı. Rehber eşliğinde küçük bir grup bu kanyondan 2 günde geçebilmekte. Küre dağlarında bulunduğu için kanyonun yan taraflarından giriş ve çıkış yapma imkanı bulunmamakta. Pek çok gölet bulunan Valla Kanyonu‘nun yarısından çoğunu göletlerden yüzerek geçmelisiniz.

Valla Kanyonu pek çok doğal güzellikle birlikte doğal tuzaklar da barındırıyor. Küçük büyük 40’tan fazla şelale bulunuyor. Şelaler doğal güzellik sağlıyor fakat aynı zamanda yol almanızı zorlaştırıyor. Bir diğer doğal güzellik ve tuzak irili ufaklı kayalar. Bu kayalar aralarında girdaplar bulunduruyor. Adeta vakum özelliği taşıyan bu girdaplar daha önce kanyonu görmeye gelen insanlara kötü tecrübeler yaşattı. Bu yüzden rehbersiz gezmek gerçekten hayati tehlike taşıyor. Dağ duvarlarından dökülen küçük büyük kaya parçaları su zemininde girintili çıkıntılı tabaka oluşturuyor bu da kanyonda yürümeyi ve ilerlemeyi oldukça zorlaştırmakta. Her sezon başında bu yerlerin tespiti yapılıyor dolayısıyla bilmeyen ve tecrübesiz kişiler yanlarında profesyonel birilerinin eşliği olmadan kanyonda ilerlememeli. İp inişleri, su ile mücadele ve işaret dili profesyonel eğitimin sadece küçük bir kısmı.

Türkiye’nin en derin dünyanın en derin ikinci kanyonu olan Valla Kanyon’u henüz yeterince popüler değil. Dünya çapında birçok ekstrem sporcuların ve dağcıların gözbebeği olabilecek bir potansiyele sahip bir kanyon. İçerisinde sayısız tırmanış yapılabilecek parkurlar mevcut. Yapılan seyir terasları ile de popülerliği artan ve doğaseverlerin ilgisini çekmeye başlayan bu yer. Türkiye’de mutlaka gezip görülmesi yerler arasında.

Yazı Hakkında Düşündüklerinizi Yazın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.