Dünyanın En Gizemli 5 Yeraltı Kenti

Esrarengiz tüneller, antik geçitler, gizli bölmeler, efsanevi hikayeler ve şehir efsaneleri… Buralarda artık yaşanıyor olmasa da yeraltı kentlerine kısa bir yolculuk yapmaya ne dersiniz?

Wieliczka Madeni, Krakow, Polonya

Krakow’a yaklaşık 16 kilometre uzaklıktaki Wieliczka ilçesinde yer alan bu tuz madeni 1200’lü yıllarda kullanılmaya başlandı ve tam 800 yıl boyunca ülkenin sofra tuzu ihtiyacını karşılamaya devam etti. Krakow’da turistlerin en çok ilgi gösterdiği cazibe merkezlerinden biri olan bu yeraltı tuz kenti bugün 250 kilometreyi aşan uzunluktaki galerileri, üç binden fazla odası, dokuz katlı yapısıyla ziyaretçi kabul ediyor. Bu maden dokuz katlıdır ancak sadece üç katı ziyarete açıktır. Madenin ne kadar büyük olduğunu bu üç katı gördüğünüzde de tahmin edebileceksiniz. 400 basamaklı bir ahşap merdven aracılığıyla gidilen merkezinde birçok rehberli tura katılabilirsiniz. Turlar genellikle madencilik ya da dini tur olarak ikiye ayrılıyor. Dileyen tuz madenciliğinin anlatıldığı tura katılırken; dileyen Papa 2. Ionnes Paulus heykelini görüp ile Missa Ayini’ne katılabiliyor.

Derinkuyu, Kapadokya, Türkiye

Nevşehir’deki Kapadokya bölgesi mağaralarıyla ve yer altı kentleriyle ünlüdür. Kapadokya’da 90 metre aşağıya kadar inen yaklaşık 35 farklı yer altı şehri bulunur ve bunlardan en büyüğü Derinkuyu’dur. 1960’lı yıllarda keşfedilmiş bu yer altı şehrindeki tünellerde ve odalarda tahminen 20 bine yakın insan yaşıyordu. Bu insanların bütün ihtiyaçlarını karşılayacak kilise, ambar, imalathane, marangozhane, ahır gibi yaşam alanları da kurulmuştu. Eğer Kapadokya’daki yer altı kentlerini görmek isterseniz bölgeye düzenlenen rehberli turlara katılabilirsiniz. Ancak bilmelisiniz ki Kapadokya’nın yeraltı kentlerinin belki de onda biri ziyarete açıktır. 3. ve 4. katların ortasında bulunan hac bicimindeki kilise ve kemerli tavan en cok ilgi ceken noktasıdır.

En Ucuz Kapadokya Otobüs Bileti Al >>

Moose Jaw Tünelleri, Moose Jaw, Kanada

Kanada’nın güneyinde yer alan Saskatchewan eyaletine bağlı Moose Jaw kentinin altında bir dizi tünel vardır. 1900’lü yıllarda devlet ülkeye gelen Çinli göçmenlere yerli Kanadalıların işlerine mani olmasın diye vergi ödemeye mecbur bırakılmıştı. Bu vergiyi ödeyebilecek parayı bulmakta zorlanan Çinliler ise çareyi yeraltındaki bu kente sığınmakta buldu. Göçmen Çinliler 1921 yılına kadar aileleriyle birlikte bu tünellerde yaşadılar ve gündüzleri çalışıp para kazanabilmek için yer üstüne çıkmaya devam ettiler. Yer altı tünellerinin Amerika Birleşik Devletleri’ndeki alkol yasağı döneminde Al Capone’un deposu olarak da kullanıldığına dair söylentiler olsa da bunlar ispatlanabilmiş değil.

Şangay Tünelleri, Portland, Amerika Birleşik Devletleri

Dünya genelinde Şangay Tünelleri, yerel halk tarafından ise Portland Yeraltı Kenti olarak bilinen yer oldukça karmaşık bir tüneller ağıdır. Bu tüneller bir zamanlar Çin Mahallesi’ni Portland’a yer altından bağlıyordu. Amerika’nın alt yapı çalışmaları yaptığı dönemde birçok tünel kapatılmış ve toprakla doldurulmuş olsa da turistik amaçlı ziyaretler için birkaçı bırakılmış ve ziyarete açık durumda. Bu tüneller eskiden kent merkezinde bulunan otellerin bodrumlarına bağlıymış ve Willamette Nehri’ne kadar ulaşarak gemilere yükleme yapmaya imkan sağlıyormuş. Bu konuda kesin bir bilgi olmasa da bu tünellerden eski zamanlarda birilerinin kaçırılıp gemilerde zorla çalıştırıldığına dair bir söylenti oluşmuş ve buna Şangaylamak deniyormuş. Bugün ise özel rehberli yürüyüş turlarıyla turistlerin ziyaret ettiği Portland’ın cazibe merkezlerinden biri olmuş durumda.

Edinburg Tünelleri, Edinburg, İskoçya

İskoçya’nın en önemli kentlerinden biri olan Edinburg caddelerinin altında 1700’lü yıllardan kalma karanlık bir dünya daha var. Güney Köprüsü Mahzenleri olarak da tanınan bölgede 20’ye yakın kemer içinde kullanılan odalardan meydana gelmektedir. İçerisinde ayakkabı tamircileri, marangozlar, han sahipleri, lokantalar, bıçakçılar, demirciler gibi çeşitli zanaatkarların çalışma alanlarının da bulunduğu bu yeraltı kentinde eski söylentilere göre yasadışı maddeler de saklanıyormuş. Buradaki esnaf ve zanaatkarlar yeraltı kentini terkedince onların yerine rutubetli odalarda yaşayan kentin fakirleri yerleşmiş ve bölge kent halkı arasında batakhane olarak görülüyormuş.

Biletall.com’dan En Ucuz İskoçya Uçak Biletini Bul »

Yazı Hakkında Düşündüklerinizi Yazın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.