Dünyanın En Güzel Kütüphanelerini Görmeye Ne Dersiniz?

“Dünyadaki kütüphaneleri görmek isterdim” diye illa ki hepimiz bir kere iç geçirmişizdir. Bu kütüphanelerin göz alıcı mimarisi ve organizasyonları içerdikleri bilgileri gördüğünüzde sizleri heyecanlandırabilir. Bu yüzden içeriğimize bakarken dünyanın en güzel kütüphaneleri diyebileceğiniz ve dünyaca ünlü kütüphaneleri sizler için derledik.

Buyurun içerisinde koleksiyonları, kitapları, tarihi ve kültürel sergileriyle dünyaca ünlü kütüphanelere göz atalım.

George Peabody Kütüphanesi (Baltimore)

Bir katedral geziyormuş hissi veren ve mimarisiyle sizi kesinlikle etkileyecek George Peabody, 18 ve 19. yüzyıldan kalan nadir eserleri içinde saklıyor. Ayrıca bu kütüphane içerisinde düğün yapabilmenize de izin verilebiliyor ancak bunun için kraliyet ailesinden olmanız ya da multimilyarder olmanız gerekiyor.

Trinity College Kütüphanesi (Dublin, İrlanda)

200 binden fazla eser, 300 yılı aşkın tarihi geçmiş ve mimarisi ile aklınızı başınızdan alacak türden olan Trinity College Kütüphanesi, İrlanda’nın ulusal hazinesi olarak da bilinmektedir. 1000 yıllık el yazması nadir eserleri de kütüphane müzesinde görebilirsiniz.

 Johannine Kütüphanesi (Coimbra, Portekiz)

Üniversite kütüphanesi olarak bilinen Johannine Kütüphanesi, Portekizli ünlü sanatçılar tarafından boyanmış ve dekore edilmiştir. Barok kütüphane olan bu yapı ulusal miras sayılabilecek anıtları da içinde saklıyor. İç dizaynı ile sizi büyüleyebilir.

Old Bodleian Kütüphanesi (Oxford, İngiltere)

Tarihi 1600’lü yıllara dayanan, Avrupa’nın en eski ve dünyaca ünlü kütüphanelerinden birisi olan Old Bodlein Kütüphanesi 12 milyondan fazla esere sahiplik etmekle kalmayıp, İngiltere’nin en büyük ikinci kütüphanesi olarak karşımıza çıkmaktadır. Son zamanlar ise eserlerin kaybolabileceği düşüncesiyle eserlerin çoğaltılması işlemi yapılmaktadır.

Stuttgart Şehir Kütüphanesi (Stuttgart, Almanya)

Tamamen beyaz renkle dekore edilen bu ferah ve modern kütüphanenin tek süsü raflarındaki cilt cilt kitaplar. Tabii binanın cephesini kaplayan cam tuğlalardan süzülen gün ışığı da Stuttgart Şehir Kütüphanesi’nin büyüleyiciliğine katkıda bulunuyor. Kütüphanede diğer ilginizi çekecek durum, kütüphanede bir bölüm 7/24 kitap severler için açık tutuluyor!

Morgan Kütüphanesi (New York)

1906 yılında ünlü finansçılardan John Pierpont Morgan’ın kitap ve müze koleksiyonculuğu sevdasıyla kütüphaneyi faaliyete geçirmesi ziyaretçilerinin Morgan’a minnettar olduğunu gösteriyor. Çünkü bu kütüphanede araştırmalarınızı yapabilir, kafesinde dinlenebilir ve ücretsiz sunulan internet hizmetinden faydalanabilirsiniz.

Avusturya Milli Kütüphanesi (Viyana, Avusturya)

Dünyanın ünlü kütüphanelerinden olan Avusturya Milli kütüphanesi 16. yüzyılda İmparatorluk Sarayı için yapılmıştır. İçine girdiğinizde kütüphanenin dekorları ve mimari yapısı hayrete düşürebilir ve en çok Prens Eugene’nin kendi için yaptırdığı bölümü beğenebilirsiniz.

Vasconcelos Kütüphanesi (Mexico City, Meksika)

Meksika’ da bulunan Vasconcelos Kütüphanesi, bilgiyi ve kültürü bir araya toplayan yüzlerce eseri bir araya getiren kütüphanedir. Dönemin devlet başkanı Vicente Fox kütüphanenin inşası ve açılışı için büyük emekler sarf etmiş ve batıya gidenlere araştırmalarını rahatlıkla yapabilsin diye bu dünyaca ünlü kütüphaneyi Meksika’ya kazandırmıştır.

Tianjin Binhai Kütüphanesi (Tianjin, Çin)

Çin yine teknolojisini bu alanda da kullanmış ve modern mimari ile yapılmış en göz alıcı kütüphanelerden diyebiliriz. Enteresan bir orta alanı olan bu kütüphane de “Göz-The Eye”olarak nitelendirilen bir aydınlatıcı kullanılmıştır. Ayrıca kapasite bakımından dünyanın en büyük kütüphanelerinden birisi olan Tianjin Binhai 12 milyon eseri içerisinde saklayacak şekilde inşa edilmiş. İnsanların çalışmalarını daha verimli yapabilmesi için çalışma odaları, toplantı odaları, bilgisayarlar ve ses dinleme odaları da düşünülmüştür. Tam anlamıyla bir yaşam alanı da sayılabilecek bu kütüphaneyi görmenizde fayda var.

Admont Manastır Kütüphanesi (Admont, Avusturya)

Dünyanın en güzel, en ünlü ve en büyük manastır kütüphanesi olarak bilinen Admont Manastır Kütüphanesinin tarihi 1200lü yıllara dayanıyor. Kütüphane olarak 1776 yılında faaliyet göstermeye başlayan ve içerisinde el yazması eserler, freskler, heykeller ve aklınıza gelebilecek her şey bulunuyor. Avrupa’da bulunan bu dünyaca ünlü kütüphaneyi kesinlikle görülmesi gerekenler listenize ekleyebilirsiniz. Ayrıca faaliyet gösteren müze bölümü de vardır.

Kongre Kütüphanesi (Washington, D.C.)

Adından anlaşılacağı üzere iş ve kongre için bu kütüphaneyi ziyaretçi olarak gezmeniz de mümkün. Dünyanın en büyük ve en önemli kütüphanelerinden olan bu kütüphane Washington’da bulunmaktadır. Ayrıca ABD’de yer alan en eski federal kültür yapısı olan bu kütüphane ABD’nin ulusal kütüphanesi de sayılmaktadır.

Rusya Devlet Kütüphanesi (Moskova)

Sayısız diyebileceğimiz eseri içinde barından bu kütüphane dünyanın en büyük dördüncü kütüphanesidir. Kütüphane de resmen yok yok diyebiliriz. Kapasitesi ve barındırdığı eserleriyle nadide bir yer olan Rusya Devlet Kütüphanesi’nde, 43 milyonun üzerinde kayıt bulunuyor. Ayrıca kütüphane 1922-1991 yılları arasında SSCB’de basılmış tüm yapıtların birer kopyasını barındırmaktadır.

İçerikte kullanılan bazı materyallerin kaynakçaları:

  • https://www.themorgan.org/
  • https://bluesyemre.com/austrian-national-library-vienna-austria/
  • https://tr.pinterest.com/pin/251357222922153191/
  • https://www.tripadvisor.com.tr/Attraction_Review-g311293-d13304812-Reviews-Tianjin_Binhai_Library-Tianjin.html
  • http://www.oktayaras.com/admont-benedictine-monastery-library/tr/56301
  • https://bluesyemre.com/library-of-congress-washington-d-c-united-states/
  • https://www.tsarvoyages.com/en/visit/the-russian-state-library-4407
  • https://en.wikipedia.org/wiki/George_Peabody_Library
  • https://2020.ifla.org/the-library-of-trinity-college/
  • https://www.spearswms.com/eight-of-the-worlds-most-beautiful-libraries/
  • https://www.reddit.com/r/Libraryporn/comments/5od7zp/old_bodleian_library_at_the_university_of_oxford/
Yazı Hakkında Düşündüklerinizi Yazın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.