Dünyanın En Tuhaf Doğal Harikaları

Dünyanın sahip olduğu bazı dramatik doğal güzellikler en tecrübeli gezginlerin dahi oldukça şaşırmasına neden oluyor.

Daha önce hiç suda twister oyununu oynamış mıydınız? Her yaz British Colombia’nın Spotted Gölü’nde oluşan yeşil, sarı ve kahverengi lekeler adeta bir twister tahtasını andırıyor. Ya da şeffaf mavi göllerin manzaralarından, yeşillikler içinde yeşil tepelerden ve beyaz kumlu plajlardan çok uzakta da olsa Spotted Gölü gibi tuhaf doğal güzellikler seyahat etmeyi heyecan verici yapan ayrıntılardan biri.

Milyarlarca yıl boyunca gezegenimiz şekil almaya devam etti. Rüzgar, su, basınç, mineraller, ısı gibi çeşitli kuvvetler dünyamızı şekillendirmiştir. Mağaralar ve kanyonları oymuş, gölleri sular altında bırakmış ya da kurutmuş, dağları şekillendirmiş, kıyı şeritlerini değiştirmiş, toprağı hareket ettirmiş ve çok çeşitli, tuhaf görünen yer şekilleri oluşturmuştur

Böyle tuhaf oluşumlar toprak ve kayaların aşınması ve birbiriyle çarpışmasının sonucudur. Oldukça uzun zamanda gerçekleşen bu aşınmalar dünyanın dört bir yanına dağılmış şekilde ziyaretçilerini bekliyor.

Mermer Mağaralar, Şili

Altı bin yıllık dalga erozyonu Şili’nin Arjantin sınırındaki Carrera Gölü’nün mavi ve yeşil suyunun da yanısımasıyla mağaralar üzerinde dalgalı desenler oluştu. Alan, yakınlardaki bir baraj inşaatı nedeniyle tehdit altında olmasına rağmen şimdilik ziyaretçiler suların sakin olduğu günlerde mağaralarda yüzebiliyor.

Biletall.com’dan En Ucuz Şili Uçak Biletini Bul »

Retba Gölü, Senegal

Birisi Pepto-Bismol’ün bir şişesini Retba Gölü’ne dökmüş gibi görünüyor. Pembe renkli bu gölün rengi aslında bir pigment üreten Dunaliella Salinası isimli bir yosun türünden geliyor. Tuz içeriği son derece yüksek olan bu gölün bazı noktalarında tuz oranı %40’a ulaşır ve bu yosunların gelişmesine olanak sağlar. Göle yüzmeye gelenler bu tuz oranı sayesinde gölün üzerinde adeta kayar. Biriken beyaz tuz yığını ise yerli halk tarafından toplanır.

Asbyrgi Kanyonu, İzlanda

Efsaneye göre Kuzey İzlanda’daki Asbyrgi Kanyonu Hz. İsa’nın atkıları yere dokunduğunda, 300 metrelik kayalar parçalanıp yer yarıldığında oluşmuştur. Bölgenin şekliyle ilgili bilimsel açıklama ise buzul akıntılarının 7000 yıl boyunca bölgeyi oymuş olmasıdır. Uçurumların üzerinde duran at nalı şeklindeki kayalar bölgeye gelen turistlerin en çok ilgisini çeken tuhaf yer şekilleri olarak biliniyor.

Salar de Uyuni, Bolivya

Tarihöncesi bir göl yaklaşık 30 bin yıl önce kuruduğunda geriye ufukta uzanan beyaz altıgen şeklinde, kiremit renkli sonsuz bir geniş alan bıraktı. Utah’daki Bonneville’nin 25 katı büyüklüğünde, 4000 kilometrekare boyunca uzanan dünyanın en büyük tuz yatağına hoşgeldiniz. Burası yerel madencilere 25.000 tondan fazla tuz sağlıyor ve binlerce flamengo topluluğunu destekliyor. Burada sadecec tuz bloklarından yapılmış 16 odalı Palacio de Sal oteli bulunuyor ve turistlerin konaklamak için en çok tercih ettiği yer olma özelliği taşıyor.

Pamukkale Travertenleri, Denizli, Türkiye

İnsanlar binlerce yıl boyunca burada banyo yapmanın şifalı etkileri olduğuna inanmıştır. 17 yer altı kaplıcasından meydana gelen Pamukkala Travertenleri havuzlara akan suyun yüzeye çarpmasıyla oluşmuş yüksek kalsiyum karbonat içeren bir suya sahiptir. Kaynağın tebeşirden yapılmış bir çeşmeye benzemesiyle 10 km uzaktan görülebilen, pamuktan bir kaleye benzeyen bu yapı Türkiye’nin en tuhaf doğal güzelliklerinden biri.

Biletall.com’dan En Ucuz Denizli Otobüs Biletini Bul »

Beyaz Çöl, Mısır

Tuhaf şekil ve ebattaki beyaz kayaçlar Mısır’ın Farafra kasabasının yaklaşık 35 km kuzeyinde bulunuyor ve burada yarı erimiş bir kardan adama benzeyen bir görüntü oluşturuyor. Bu taşların görünümü bazı avangart taş oymacıların değil rüzgarın eseri. Bir zamanlar araziyi kaplayan antik deniz kuruyunca kalan çökelti tabakası parçalanmaya başladı; daha yumuşak noktalar çöktü ve zamanla güçlü kum fırtınaları sert kayaları bugünkü formuna dönüştürdü.

Cano Cristales Nehri, Kolombiya

Cano Cristales Nehri’nin neden Beş Renkli Nehir, Sıvı Gökkuşağı, Dünyanın En Güzel Nehri gibi takma adlara ilham olduğunu görmek için Orta Kolombiya’nın Serranea de la Macarena Ulusal Parkı’na gitmelisiniz. Seyahatinizin zamanlaması önemlidir çünkü su mükemmel görüntüyü yaratan seviyesine Temmuz ayında ulaşır ve bu Aralık ayına kadar devam eder. Nehir tabanında yaşayan Macarenia Clavigera isimli bir bitki pembe, yeşil, mavi ve sarı renklerin bir gökkuşağı oluşturduğu bir forma bürünür ve nehre rengini bu bitki verir.

Sahra Gözü, Moritanya

Dairesel bir şekle sahip, 32 km genişliğindeki bu muazzam çöküntü Moritanya Çölü’nün aksine yassı biçimde, bir gözü andırır. Uzaydan da görülebilen bu yapı ilk görevlerinden beri astronotlar için bir işaret noktası olmuştur. Göz, bazı iddiaların medyada dolaştığı gibi uzaylılar tarafından yapılmamıştır. Bölgedeki rüzgarların çeşitli katmanlardaki tortu, kuvarsit ve diğer kaya parçalarının farklı katmanlarını aşındırmasıyla meydana gelmiştir.

Spotted Gölü, İngiliz Kolombiyası

Washington Eyaleti sınırından yaklaşık 2 km uzaklıktaki Osoyoos yakınlarındaki Spotted Gölü bir twister oyunu tahtasına benziyor. Her yaz mineral bakımından oldukça zengin olan bu göldeki suyun büyük bölümü buharlaşır ve değişen yeşil, sarı ve kahverengi daireler oluşturarak bölgeye tuz, titanyum, kalsiyum, sülfat ve çeşitli mineraller bırakır. Göl Okanagan Vadisinin ilk yerleşimcileri için kutsal bir bölgedir ve arazinin bulunduğu yer Hindistan İşleri Dairesi’nin özel mülküdür. Aslında göle yaklaşmanıza izin verilmez ancak yakınlarındaki yoldan iyi bir görünüm elde edebilirsiniz.

Giant’s Causeway, Birleşik Krallık

Kuzey İrlanda’nın en popüler turistik mekanlarından biri olan Giant’s Causeway adını devasa bir yürüyüş yoluna benzeyen formu oluşturmak için birbirine geçmiş 40 bin bazalt kolondan alıyor. Çoğunlukla altıgen şeklindeki taşlar 60 milyon yıl önce oluşmuştur. Nispeten yakın bir geçmişte (15.000 yıl önce) sahil taşlarının etrafındaki toprağın aşınmasıyla toprak üzerinde görünür hale gelmiştir.

Biletall.com’dan En Ucuz İngiltere Uçak Biletini Bul »

Yazı Hakkında Düşündüklerinizi Yazın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.