Dünya’nın ve Türkiye’nin En Yüksek 6 Dağı

Engebeli yer şekillerine sahip olan ülkemizde genelde doğu-batı yönlü uzanan dağlar bulunmaktadır. Bizler de sizler için hem ülkemizde hem de Dünya’da bulunan yüksekliği en çok olan dağları inceledik.

Everest Dağı (8.849m)

Dünya’nın en yüksek dağı Everest Dağı’dır. En büyük sıradağlar olan Himalaya Dağları’nın zirvesinde bulunmaktadır. Deniz seviyesinden 8849 metre yüksekliktedir. Dağın oluşumu 2,5 milyon yıl önce Hindistan yarımadası ve Tibet Yaylası’nın birbirine yaklaşmasıyla sonra da arazi kütlesinin yukarı çıkmasıyla gerçekleştiği bilinmektedir. Everest’e tırmanmak isteyen ancak cesaret edemeyen binlerce insan bulunmaktadır. Eğer siz de bunlardan biriyseniz bunun zorlayıcı bir deneyim olacağını bilmelisiniz.

K2 Dağı (8.611m)

8611 metre yüksekliğe sahiptir. Dünya’nın en yüksek ikinci dağıdır. Ancak zorluk seviyesi onu birinci sıraya taşımaktadır. Dağcılar arasında ‘kutsal zirve’ olarak adlandırılmaktadır. Zor olmasının nedenlerinden biri çok fazla dik olmasıdır. Bu yüzden de tırmanmak elbette ki zordur. Dağda fazlasıyla kaya ve çığ düşmesi yaşanmaktadır. Bir diğer zorluğu da budur.

Kançencunga (8.586m)

Hindistan ve Nepal arasında kalmaktadır. 8586 metre yüksekliğe sahiptir. Dünya’nın en yüksek üçüncü dağıdır. Kançencunga Dağı da oldukça zorlayıcı bir dağdır. Zor olmasının nedenleri arasında dik olması ve rüzgârın şiddetinin fazla olması vardır. Bu sebeplerden dolayı çığ oluşumu oldukça fazladır. Dağa çok fazla bir başarılı tırmanış yoktur.

Biletall.com’dan Ağrı’ya En Ucuz Uçak Biletini Bul »

Ağrı Dağı (5.137m)

5137 metre yüksekliğe sahiptir. Türkiye’nin en yüksek dağıdır. İki farklı dağdan oluşmaktadır. Bunlar Büyük Ağrı ve Küçük Ağrı dağlarıdır. Nuh’un Gemisinin bu dağ üzerinde olduğuna dair efsaneler vardır. Yılın on iki ayı boyunca zirvede kar erimez. Bu yüzden dağ buzullarla kaplıdır. Yaz kış demeden sürekli ziyaretçileri vardır.

Cilo Dağı (4.134m)

4135 metre yüksekliğindedir. Ağrı Dağından sonra Türkiye’nin en yüksek dağıdır. Dağ Hakkâri il sınırları içerisindedir. Yılın 12 ayı boyunca karla kaplıdır. Güneydoğu Toroslar’ının en doğusunda yer almaktadır. Dört mevsim boyunca erimeyen kar manzarası herkesi kendine hayran bırakmaktadır.

Süphan Dağı (4.058m)

4058 metre yüksekliğe sahiptir. Türkiye’nin en yüksek üçüncü dağı olarak bilinmektedir. Heybeti oldukça dikkat çekicidir. Benzerinin olmadığı söylenmektedir. Bitlis ili içerisinde yer almaktadır. Sönmüş Volkanik bir dağdır. Dağın ortasında krater göl bulunmaktadır. Bu herkesi ona hayran etmek için yeterli bir faktördür. Zirvesine çıkmak ve oradan güneşin doğuşunu ve batışını seyretmek muhteşem bir histir. Yapmak istediğiniz bir şeyse eğer mutlaka yapmalısınız.

Yazı Hakkında Düşündüklerinizi Yazın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.