En Çok İzlenen Filmlerin Çekildiği 10 Gerçek Mekan

Çekim lokasyonları bir film için çok önemlidir. Bu iş için aylarca önceden planlar yapılır ve mekan araştırmasına başlanır. Bu sanıldığı kadar kolay bir iş değildir. Bunun için özellikle çalışan uzman kişiler, filmlerin konusuna ve atmosferine göre birbirinden çeşitli yerler araştırırlar ve o filme en uygun ortamı bulmaya çalışırlar. Bazı durumlarda stüdyo ortamında o yerin birebir aynı modeli çıkarılır ve çok büyük özel setler kurulur. Bazı durumlarda okyanuslar bile dev su tankları yardımı ve çeşitli görsel efektlerle yeniden yaratılır. Bazı durumlarda da dağlar, tepeler, mağaralar inşa edilir. Ya da koca bir kasaba birebir hazırlanarak görüntü ve ses efektleri verilerek sanki o yer gerçek bir mekanmış gibi izleyiciye büyük bir başarı ile gösterilir. Filmin dekor ve ışıkları çok önemlidir ancak bazı filmler vardır ki sinematik etkisi bozulmasın diye tamamıyla dışarıda oluşturulan platolarda çekilmek zorundadır. Her yönetmen havuzdan tanklarla okyanus yaratmak istemeyebilir. İşte sizlere sinema tarihine geçmiş bazı önemli filmler ve gerçek çekim yerleri ile ilgili bilgiler!

1. KOKTEYL

Port-Antonio

Başrollerini dünyaca ünlü karizmatik aktör Tom Cruise ve Oscar’lı oyuncu Elizabeth Shue’nin oynadığı bu unutulmaz gençlik filmi aynı zamanda Tom Cruise için de kariyeri açısından oldukça önem taşımaktadır. Filmde aktörün oyunculuğu ve müzikler kadar arka plandaki egzotik ortam da oldukça fazla konuşulmuştur. İşte bu ünlü film Jamaika’ya bağlı Port Antonio’da çekilmiştir. Jamaika’nın kuzeydoğu sahillerinde yer alan bir liman şehri olan Port Antonio, masmavi suları, yemyeşil doğası ve doğal güzellikleri ile adeta büyülü bir bölgedir. Filmdeki ünlü şelale sahnesi de yine bu bölgede çekilmiştir.

2. MAMMA MIA:

Damouchari

Başrollerinde usta oyuncular Meryl Streep ve Pierce Brosnan’ın oynadığı ve ABBA müzikleri ile hikayeleştirilen müzikal; oyuncuları, birbirinden ünlü şarkıları ve konusu kadar, fondaki eşsiz görüntüleri ile de adından çok söz ettirmiştir. Bu filmde geçen çoğu sahne, Yunanistan’ın kayalık bir adası olan Damouchari’de çekilmiştir. Turkuaz suları ile ünlü olan ada, Mamma Mia’dan sonra asıl ününe kavuşmuş ve özellikle yaz sezonunda milyonlarca turiste ev sahipliği yapmıştır. Filmin finalinde görünen kilise de gerçekten bulunduğu tepede yükselmektedir.

3- 50 İLK ÖPÜCÜK:

Oahu

Başrollerini Drew Barrymore ve Adam Sandler’in paylaştığı romantik komedi filminde geçen bütün egzotik yerler, Hawaii’ye bağlı Oahu’da çekilmiştir. Hawaii’deki üçüncü büyük ada olma özelliğine sahip olan bölgede aynı zamanda yerli halk da film çekimleri sırasında rol almıştır.

4- KARAYİP KORSANLARI:

Wallilabou-Bay

Başrolünü ünlü oyuncu Johny Deep’in oynadığı bu eğlenceli korsan filmi serisinde çekimler Karayipler’e bağlı olan St. Vincent bölgesindeki Wallilabou Bay’de yapılmıştır. Sürmeli korsan ve ekibinin bin bir maceraya atıldığı hikayelerin sunulduğu filmde geçen egzotik mekanlar da en az başrol oyuncuları kadar ilgi görmüştür. Adanın rüzgar almayan bir kısmında çekilen filme ev sahipliği yapan Wallilabou köyü başka filmler için de çekim platosu olarak kullanılmıştır.

5- YÜZÜKLERİN EFENDİSİ:

Yeni-zelanda-plato

Ünlü İngiliz yazar J.R.R Tolkien tarafından yazılan ve epik bir sinema serisi olarak çekilen filmde geçen çoğu mekanda Yeni Zelanda plato olarak kullanılmıştır. Doğal güzellikleri ile bilinen Yeni Zelanda, bu şiirsel filme olağanüstü bir atmosfer kazandırmıştır. Yeni Zelanda doğal güzellikleri, muhteşem mekanları ve az nüfusa sahip olması nedeni ile diğer film ve dizilere de ev sahipliği yapmaktadır.

6- WALTER MITTY

DF-11070-Edit - Ben Stiller in THE SECRET LIFE OF WALTER MITTY.

Başrolünü deneyimli aktör Ben Stiller’in oynadığı film, monoton hayatından kaçan bir maceracıyı konu almaktadır. Böyle bir filme ev sahipliğini yapma görevi de, muhteşem güzellikte fiyördleri ile ünlü İzlanda’ya düşmüştür. Kay kay sahnesi ile de hafızalarda yer kazanan film, İzlanda’nın vahşi güzelliğini gözler önüne sermektedir.

7- VİKİNGLER

Naeroyfjord

1958 yılında çekilen bu film sinema tarihine usta oyuncuları ile adını yazdırmıştır. Başrolleri Hollywood’un ilahları Kirk Douglas, Tony Curtis, Orson Welles ve Ernest Borgnine paylaşmışlardır. Norveç’te çekilen filmde bir Viking köyü kurulmuştur. 18 kilometre uzunluğundaki fiyörd, Naeroyfjörd bölgesinde yer almaktadır.

8- JAMES BOND

skyfall-ist

Başrolünde Daniel Craig’in oynadığı James Bond serisinin Skyfall adlı filmi İstanbul’un tarihi mekanlarında çekilmiştir. Sirkeci, Eminönü gibi tarihi yerlerde yapılan çekimlerin bir kısmı için setler hazırlanmış, dublörler hazır tutulmuş ve bazı sahnelerde de yerli halk oynamıştır. Eminönü’nde Yeni Camii önüne bir pazar yeri de kurulan filmde, karizmatik ajan 007, Kapalıçarşı’nın çatılarında kötüleri kovalarken, set ekibi ve oyuncular için de güvenlik önlemleri alınmıştır.

9- HARRY POTTER

Harry Potter-Film-Mekanlari-Resim-5

J.K. Rowling’in ünlü eseri Harry Potter, iç mekan geçen birçok sahnede dev stüdyolar kullanmış olsa da, filme gerçeklik havasını veren birçok sahne de İngiltere’nin kendine özgü tarihi mekanlarında hayat bulmuştur. Bunlardan biri de Hogwart Ekspres’ine giden platform sahnesidir. Birçok kişi bu platformun kendine has havasına hayran kalmıştır. Filmde geçen ünlü 9 ¾ platformu aslında Londra’da bulunan King’s Cross Tren İstasyonu’ndaki 4. Ve 5. platformlar arasında kalan bölümdür. Hogsmade istasyon çekimleri ise, North Yorkshire’de bulunan Goathland Tren İstasyonu’nda yapılmıştır. Büyücülerin okulu Hogwarts Avlusu ise ünlü Durham Katedrali’nde gerçekleştirilmiştir.

10- HOBBIT

hobbit-evleri

Hobbit üçlemesinin dış mekanları, aynı zamanda yönetmen Peter Jackson’ın da memleketi olan Yeni Zelanda’da gerçekleştirilmiştir. Hobbit dünyasının uçsuz bucaksız kırlık arazileri de ancak böyle masalsı bir ortam olan Yeni Zelanda gibi bir bölgede çekilebilirdi. Yönetmen özellikle geniş açılı sahnelerde, Rangitata Valley adlı bölgeyi tercih etmiş ve eşsiz bir sinematografi yakalamıştır. Şu an sadece izin alınarak girilebilen bir bölge olan Dry Creek Taşocağı’nda ise, Miğfer Dibi ve Minas Tirith setleri kurulmuştur. Mordor sahneleri ise, Yeni Zelanda’nın muhteşem manzarasını barındıran Mounth Ngauruhoe’de çekilmiştir. Yeni Zelanda son derece doğal bir güzelliğe sahip olduğu için, çekim yapılan çoğu mekanda görsel efektler sadece yardımcı birer unsur olarak kullanılmıştır. Elbette bilgisayar hileleri aracılığı ile oldukça kalabalık sahneler yaratılmış ve bu doğal mekanlar da çekim platosu olarak son derece bol şekilde kullanılmıştır.

Yazı Hakkında Düşündüklerinizi Yazın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.