En Sıkıcı Havayolu Kuralları Ve Politikaları

Havayolu ile seyahat birçok açıdan çok avantajlıdır. Havayolu her şeyden önce kara ve deniz yolu ulaşımına göre çok daha hızlıdır. Genel kanının aksine bir uçağın kaza yapma ve düşme ihtimali, araba ya da otobüsle yolculuk ederken karşılaşılacak bir kaza oranından çok daha düşüktür. Havayolları çeşitli kampanyalar düzenleyerek yıl boyunca milyonlarca yolcu taşımaktadırlar. Her yıl uçakla seyahat eden kişilerin sayısı artmakta ve uçak yolculuğu bir lüks olmaktan çıkıp sıradan bir yolculuğa dönüşmektedir. Durum böyle olunca birçok kişi de yolculuk sıralamasında alternatif olarak havayolu seyahatini tercih etmektedir. Özellikle yurtiçi uçuşları 45-50 dakika ile sonuçlanırken, yurtdışı uçuşları da bir o kadar kısalmaktadır. Okyanus aşırı uçuşlar ise, 10-12 saatte tamamlanabilmektedir. Uçak firmaları son derece konforlu tasarımlar üretmekte, havayolu firmaları da gittikçe kurumsallaşarak, filolarına en yeni modelleri katmaya çalışmaktadırlar. Her şeyde olduğu gibi havayolu seyahati de günümüzde yaşanan politik ve teknolojik değişimlerden payını almıştır. Özellikle son 10 -15 yıldır yaşanan terörizm odaklı faaliyetlerden sonra havayolu şirketleri de sivil havacılık kuralları çerçevesinde şirket politikalarında birtakım zorunlu değişikliklere gitmişlerdir. Burada asıl amaç elbette can ve yolcu güvenliğidir. Buna rağmen birçok havayolu kuralı bazı yolculara bir külfet gibi gelmektedir. Bunun sebebi yapılandırılan değişikliklerin hızla gerçekleşmesi neredeyse 1 gecede yeni kurallar getirilmesidir.

yurtdisi-ucak

Bu 1 gecede meydana gelen kural değişiklikleri ve bu kuralların oldukça katı sınırlar çerçevesinde koyulması, uçak yolculuğu yapan çoğu kişide negatif bir etki yaratmaktadır. Bunda ne yazık ki bazı havayolu personeli de yolcu ile empati kuramamasından dolayı pay sahibidir. Havaalanına zaten uçak korkusu ile gelen birçok insan bir de karşılarında işini yapmaya çalışırken oldukça ciddi pozisyonlara giren personel ile karşılaşınca uçak yolculuğu zehir olabilmektedir. Elbette havayolu personeli de tamamıyla işini yapmakta ve yolcuları sağsalim uçağa bindirip, seyahatleri boyunca rahat etmelerini sağlamakla görevlidir. Hiçbir yolcu sebep ne olursa olsun havayolu personelinin sözünden çıkmamalıdır. Uçuş süresi 30 dakika da olsa 13 saat de olsa sonuçta yukarıda uçacak olan kişiler yolculardır. Özellikle 11 Eylül’de Dünya Ticaret Merkezi’ne yapılan terör saldırısından sonra ne yazık ki bütün dünyada bir paranoya boy göstermektedir. Bu en başta uçağa sokulmaması gereken objeler üzerinde etki yaratmıştır. Birçok uçak yolcusuna zulüm gibi gelen bu uygulama ile birlikte uçak içine pet şişe suları bile sokulmamaktadır. Likit maddelerde son derece ciddi bir kesintiye gidilmiş ve çoğu maddeye sadece check-in bagajlarında kalmak kaydı ile taşıma izni verilmektedir. Buna göre yolcular el bagajları içinde taşıyacakları şeffaf bir çanta içerisinde her bir ürünü maksimum 100 ml olabilecek şekilde taşımaktadır. 100 ml den büyük hiçbir ürünün kabin içine sokulmasına izin verilmemekte ve bu objelerin her biri uçuşu riske atacak bir tehdit gibi görülmektedir.

ucak-rotar

Uçak içine alınması yasak olan ve kısıtlamaya gidilen maddelerin neler olduğu konusunda havayolu şirketi ile iletişime geçmek en sağlıklı yollardan biridir. Bunun haricinde yolcuları bezdiren bir uygulama daha mevcuttur. Bu da uçakta verilen ikramların kısıtlanmasıdır. Eskiden her uçak yolculuğunda sunulan mönüler artık pek çok charter uçuşu yapan firma tarafından kesintiye uğramış ve ücretli hale getirilmiştir. Arzu eden uçağa bindiği zaman koltuk cebindeki katalogdan bu ücretli mönüleri inceleyebilmekte ve ikram vakti gelince de istediği ürünü sipariş edebilmektedir. Uçak içi mönülerinin dışarıdaki mönülere nazaran daha pahalı olduğu düşünülürse, pek çok kişi canı çektiği halde birçok kez sipariş vermekten vazgeçmekte ve yolculuk boyunca katalogdaki yiyeceklerin tadını merak etmektedirler.  Bunun için verilebilecek en güzel tavsiye, boş mide ile uçağa binmeden önce mutlaka hafif de olsa bir şeyler atıştırılması gerektiğidir. En kötü ihtimalle uçak seyahatinizde en azından kendinize bir fincan kahve ısmarlayabilirsiniz. Buna ek olarak uçak seyahati daha gerçekleşmeden bazı havayolu politikaları yolcuyu kızdırabilmektedir. Bunlardan en çok dikkat çeken uygulamalardan biri de bilet alma aşamasında başlamaktadır. İnternetin yaygınlaşması ile birlikte birçok uygulama elimizin altında sunulmaktadır. Çevrimiçi rezervasyon ve satın alma işlemleri de bu pratik ve kullanışlı uygulamalardan biridir.

ucakta-hangi-firma-ne-ikram-ediyor

Online rezervasyon ve bilet satın alma işlemleri her internet kullanıcısı için oldukça kullanışlıdır. Bu uygulamanın en büyük avantajı, tek bir ekranda onlarca sefer bilgisini görebilmenizdir. Buna göre fiyat seçenekleri arasında size en uygun bilet satın alma işlemini yapabilme şansına sahip olursunuz. Bununla birlikte bazı zamanlar internet ağının yavaş olması ya da sistemdeki birtakım aksaklıklardan dolayı müşteri destek hattına bağlanmanız gerekebilir. Müşteri destek hattındaki personel de sizlere bilet satın almanız için elinden gelen yardımı hızla yapar. Buraya kadar her şey yolunda gibi görünse de, havayolu şirketi bu işlem için sizden bir hizmet bedeli almaktadır. Siz dakikalarca hangi bilet daha ucuza mal olur, hangi gün ve saatte bilet satın alırsam daha ekonomik bir şekilde seyahat ederim diye düşünürken, yapılan bu uygulama sebebi ile ucuza çıkarmaya çalıştığınız biletiniz bir anda 10 – 12 TL artış gösterir. Halbuki bu farkla siz belki de havaalanı servisinden faydalanmayı düşünmekteydiniz. Rezervasyon işlemindeki bu uygulama bununla da kalmıyor. Eğer onay bilgilerinin size SMS ile gelmesini istiyorsanız, faturanıza ekstradan küçük de olsa yine bir ücret yansıtılması oluyor. E-posta gönderimi ücretsiz ancak bazı durumlarda e-posta adresinizi kontrol ettiğinizde boş bir mail ile karşılaşma olasılığınız mevcut. Bunun sebebi müşteri destek personelinin telefonda aldığı mail adresini yanlış anlamaları olabiliyor. Bu durumda işinizi sağlama almak için o küçük ücret yansımasını kabul edip, SMS uygulamasını tercih etmek zorunda kalabiliyorsunuz. Bir küçük not da kabin içine girerken yaşanan sıkıntı için. Bilindiği üzere kurumsal havayolu şirketleri uçuş öncesi sizlere gazete servis hizmetinde bulunuyor. Tamamıyla ücretsiz olan bu uygulama kulağa ve göze hoş görünse de bazı firmaların dayatma gazete anlayışları yüzünden siniriniz tepenize çıkabiliyor.

Yazı Hakkında Düşündüklerinizi Yazın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.