İdo Ve Şehir Hatlarının Kıyaslaması

Şehir Hatları, günümüzde İstanbul’da deniz yolu ile taşımacılık adına faaliyetlerde bulunmakta olan bir kamu kuruluşudur. İDO ya da tam adıyla İstanbul Deniz Otobüsleri Sanayi ve Ticaret A.Ş. ise, İstanbul’un deniz ulaşımına ve trafik sorununun çözümüne belirli bir katkıda bulunmak amacıyla İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı tarafından 1987 yılında kurulmuştur. Şehir Hatları İdaresi, 19. Yüzyılın ortalarından itibaren bugüne yaklaşık olarak 165 yıllık bir deneyimi temsil etmektedir.

İdo (İstanbul Deniz Otobüsü) Biletlerini Biletall.com’dan Online Satın Alabileceğinizi Biliyor muydunuz?

Bu deneyimin 19. Yüzyılın ortalarından 1940’ların ortasına gelinceye değin İstanbul’da Marmara, Haliç ve Boğaz hatlarında birbirinden tam anlamı ile bağımsız işletmeler tarafından vapurlar aracılığıyla yolcu taşımacılığının yapılmış olmasından kaynaklandığını ileri sürmek mümkündür.

ido-seyahat

İstanbul Şehir Hatları Turizm San. Tic. A.Ş. tıpkı İstanbul Deniz Otobüsleri Sanayi ve Ticaret A.Ş. gibi İstanbul’un trafik sorununun çözümüne ve deniz ulaşımına katkıda bulunmak için İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı tarafından 2010 yılında kurulmuştur. Şehir Hatları A.Ş. İstanbul Boğazı, Haliç ve Adalar’da toplu taşıma hizmeti yanı sıra ayrıca taşımacılık ile ilgili farklı tamamlayıcı hizmetler de sağlamaktadır.

Temelde İstanbul Deniz Otobüsleri Sanayi ve Ticaret A.Ş ve Şehir Hatları aynı görevi görüyor gibi görünmektedir. Ancak aralarında bulunan farklar vardır. Öncelikle İstanbul Deniz Otobüsleri Sanayi ve Ticaret A.Ş bünyesindeki Deniz Otobüslerini inceleyelim. Deniz Otobüsleri, denizde hızlı yol alabilen, yolcu taşıyan bir deniz taşıtıdır. Şehirler arası otobüs mantığından çok da farklı olmayan bir sistemi vardır.

ido-bilet

Dilediğiniz sınıfa ve koltuğa bilet alırsınız. Deniz Otobüsleri iskeleden ayrılmadan 30 dakika önce orada olmanız gerekir. Pencereleri açılmayan bu taşıtta eğlenceli bir yolculuk yaparsınız. Yaya yolcular,  bir valiz ya da 60x40x20 boyutlarında koliyi ücretsiz olarak bulundurma hakkına sahiptir. Ancak taşıma hakkı belirtilen bagaj dışındaki yüklerden ekstra bagaj ücreti talep etme hakkını da taşıyıcı saklı tutmaktadır.

Deniz Otobüsü ile hem iç hat hem de dış hat seferleri yapılmaktadır. Ancak Hızlı Feribot ile sadece dış hat seferi yapılmaktadır. Hızlı Feribotların, Deniz Otobüsünden farkı ise araçlı yolcu taşıması yapmasıdır. Şehir Hattı Vapurlarına bakıldığında ise Deniz Otobüsü ve Hızlı Feribotlardan daha esnek bir sistemleri olduğunu söyleyebiliriz. Sıkı sıkıya bağlı oldukları kurallar pek fazla yoktur. Deniz Otobüsü ve Hızlı Feribotlar ile hem iç hat hem dış hat yolculuğu yapılabilir iken Şehir Hattı Vapurları ile sadece iç hat seferi yapılmaktadır. Buna ek olarak Şehir Hattı Vapurları, özellikle de turistler için boğaz turları düzenlemektedir.

Biletall.com’dan En Ucuz İDO Biletini Bul »

Uzun Boğaz Turu, Kısa Boğaz Turu ve de Mehtap Turu olmak üzere 3 çeşit tur düzenlenmektedir. Boğaz turları sayesinde, boğazın eşsiz güzelliği rahatça izlenebilmektedir. Ayrıca Şehir Hattı Vapurlarında, Deniz Otobüsü veya Hızlı Feribottaki gibi sınıf ya da koltuk seçimi yoktur. Tüm yolcular aynı sınıf üzerinden seyahat eder. Bunlar haricinde aynı olan özellikleri de vardır. İkisinde de bisiklet taşıması ücretsiz bir şekilde yapılabilmektedir. Ayrıca ikisi de şehrin trafiğinden kaçmak için alternatif çözümlerdir. Yine aynı şekilde ikisinde de sigara içmek yasaktır.

ido-bileti

Eğer siz de yolculuk yapacaksanız yukarıdaki önerilerimizi dikkate alarak, doğru ulaşım aracı ile yolculuk yapabilirsiniz. Araçlı iseniz ve dış hat seyahati yapacaksanız tercihiniz Hızlı Feribottan yana olmalı iken, boğaz turu için tercihiniz Şehir Hatları Vapuru olmalıdır. Kendi imkânlarınız ve yapacağınız yolculuk doğrultusunda doğru ulaşım aracını seçebilirsiniz. Detaylı bilgi almak için İDO ve Şehir Hatlarının çağrı merkezini arayabilir ya da internet sitesini kullanabilirsiniz. Online biletleri ise https://www.biletall.com/ido-bileti adresinden satın alabilirsiniz.

Yazı Hakkında Düşündüklerinizi Yazın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.