İstanbul’un En Görkemli 4 Sarayı

Türkiye son derece köklü mirasa sahip bir ülkedir. Bu toprakların geçmişine ışık tutan saraylar ise gerçekten gezip görmeye değer. İstanbul’da yer alan en görkemli 4 sarayı sizler için derledik.

Dolmabahçe Sarayı

İstanbul, Beşiktaş’ta bulunan bu saray 110 bin metrekarelik bir alan üzerinde bulunmaktadır.  Dolmabahçe, bundan 400 yıl öncesinde Osmanlı donanmalarının demir attığı bir koy idi. Ayrıca geleneksel denizcilik törenleri de burada yapılıyordu. Bu koy 17. yüzyılda doldurulmaya başlandı ve padişahların boş vakitlerini değerlendirdiği bir hasbahçeye dönüştürüldü. Daha sonra günümüzdeki hali için çalışmalar başlamış ve inşaatı 1843 yılında başlayıp 1856 yılında tamamlanmıştır. Dolmabahçe Sarayı’nda Harem, Mabeyin, Saat Kulesi ve Dolmabahçe Camisi ana yapılardır. Sarayda ise 285 oda ve 46 adet salon, 6 hamam ve 68 tuvalet vardır. Avrupa mimari üsluplarının karışımı olan eklektik bir üslupla Fransız Baroku, Alman Rokokosu, İngiliz Neo Klasizmi, İtalyan Rönesansı karışımı bir biçeme sahiptir. Oldukça büyüleyici bir görüntüye sahip olan bu sarayı mutlaka görmelisiniz!

Topkapı Sarayı

Tarihi İstanbul Yarımada’sında bulunan saraya İstanbul’un fethinden sonra Fatih Sultan Mehmet’in isteği üzerine 1460’lı yıllarda başlanmış ve 1478 yılında yapımı tamamlanmıştır. Dolmabahçe Saray’ının aksine tek seferde tüm ek yapılarıyla beraber değil, 19. yüzyıla kadar eklenen yapılarla inşa edilmiştir. 700.000 metrekarelik bir alan üzerine kurulmuştur. 4 adet geçişli avluya sahiptir. Alay Meydanı olarak anılan ilk avluda Darphane, Hastane, Fırın, Aya İrini Kilisesi gibi yapılar bulunuyordu. Sarayın ikinci avlusu  Divan Meydanı bir diğer adıyla Adalet Meydanı’dır. Burada törenler ve divan toplantıları yapılıyordu. Bu avluda Adalet Kulesi, Harem Dairesi girişi, Zülüflü Baltacılar Koğuşu ve Has Ahırlar gibi yapılar bulunuyordu. Üçüncü avlu ise  Enderun Avlusu olarak da bilinen padişaha ait Arz Odası, Enderun Hazinesi, Has Oda gibi yapıların olduğu avludur. Son avluda ise Bağdat ve Revan Köşkleri, Mecidiye Köşkü ve Esvab Odası, İftariye Kameriyesi gibi yapılar bulunmaktadır. Dünyanın en büyük saray-müzelerinden biri olan Topkapı sarayı kesinlikle İstanbul’da görmeniz gereken yerler arasında ön sıralarda yer almaktadır.

Yıldız Sarayı

18.yüzyıl sonlarında Sultan 3. Selim tarafından annesi Mihrişah Sultan için yaptırılan bu saray Topkapı Sarayı gibi dağınık ve ek yapılarla inşa edilmiştir. Saray, Büyük Mabeyin, Şale Köşkü, Malta Köşkü, Çadır Köşkü, Yıldız Tiyatro ve Opera Evi, Yıldız Saray Müzesi ve İmparatorluk Porselen Üretimevi’ni kapsıyordu. Eklenen yapılarla birlikte yüzölçümü zaman içinde beş yüz bin metrekareyi bulmuştur. Yapıların mimarisinde sade ve modern bir anlayış benimsenmiştir ve Türk-Osmanlı saray mimarisin son örneğidir. Zaman içerisinde eklenen yapılarla ve imalat tesisleriyle birlikte kültür ve zanaat merkezi olmuştur. Osmanlı Devleti’nin uzun yıllar boyunca idari işlerde ve ikametgahta kullandığı ve görenleri kendine hayran bırakan bu sarayı İstanbul’da mutlaka ziyaret etmelisiniz.

Beylerbeyi Sarayı

Beylerbeyi Sarayı 1863-1865 yılları arasında inşa edilmiştir. Ek binalarıyla birlikte 3 bin metrekarelik bir alanı kapsamaktadır. Dışarıdan batı usulü, içeriden ise klasik Osmanlı mimarisine sahiptir. Yerleşim alanı olarak Bizans zamanında da kullanışmış fakat Sultan Abdülaziz buradaki yapıyı tamamen yıkarak Beylerbeyi Sarayını inşa etmiştir. Saray, zamanında çoğunlukla yazlık saray ve devlet konuk evi olarak kullanılmıştı. Günümüzde ana yapılar olan ve ziyarete açık olan Mabeyin ve Harem bölümlerinin yanı sıra köşkleri, bahçeleri, tünelleri gibi diğer ek yapılarıyla da oldukça dikkat çekicidir ve hayranlık duygusu uyandırmaktadır. Bu sebeple ziyaret edilmeyi fazlasıyla hak eden bir saraydır.

Yazı Hakkında Düşündüklerinizi Yazın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.