Mimarlara Göre Dünyadaki En Güzel 10 Yapı

Yabancı ülkelere seyahat ettiğimizde kentin ünlü binalarına ilgi duyarız. Mimari tasarımlar bir fotoğraf gibi yapıldığı zamanın belli anlarını tarihe kaydederler. Fakat bir fotoğraftan farklı olarak, fiziksel yapılar kendi yaşamlarına devam ederler ve binlerce yıl olmasa da yüzlerce yıl sayısız insanın hayatının merkezi, işlevsel bir parçası haline gelirler. Kolezyum’dan Kabe’ye kadar size ilham vermek için mimarlara göre dünyadaki en güzel 10 yapıyı sizin için derledik:

Lotus Tapınağı, Yeni Delhi

Lotus Tapınağı, Yeni Delhi’de bir Bahai ibadethanesi olup lotus çiçeğinin yapraklarına benzeyen 27 yapıdan oluşmaktadır. 40 metre yüksekliğinde bir salona açılan 909 kapılı ibadethane aynı anda 2500 kişiyi ağırlayabilmektedir. Yüzeyi Yunanistan’daki Pentelicus Dağı’ndan gelen beyaz mermerden yapılmıştır. (Parthenon’u yapmak için kullanılan mermerin aynısı.) 1866 yılında tamamlanmasından bu yana dünyanın en çok ziyaret edilen binalarından biri haline gelmiş ve 100 milyondan fazla ziyaretçiyi çekmiştir. Tapınak, her inançtan ziyaretçiyi memnuniyetle karşılıyor.

Köln Katedrali, Köln

Köln Katedrali ilk önce 1248 yılında yapımına başlanan ve 1473’te durdurulan, gotik, beş katlı bir katedraldir. Katedralin inşaatı 1800’lü yıllara kadar devam etmedi ve 1880 yılında ancak bitirildi. Daha sonra yapılan restorasyonlarda orijinal ortaçağ planına sadık kalındı. Gotik bir başyapıt olarak bilinir ve birçok sanat eserinin yanısıra 12 adet başpiskopos mezarı barındırır. Tasarımında 27 görkemli geometrik desenin kullanıldığı yapı Almanya’nın en çok ziyaret edilen mimari simgesidir.

Biletall.com’dan En Ucuz Köln Uçak Biletini Bul »

Kubbetüs Sahra, Kudüs

İslam mimarisinin başyapıtlarından olan Kubbedüs Sahra Kudüs’te bulunan ve 7. yüzyıldan kalmış olan bir binadır. Halife Abdülmalik tarafından 687 ile 691 yılları arasında yaptırılan sekizgen planlı, ahşap kubbeli yapının mimarisi bir Bizans tasarımıdır. Dışarıdaki Pers kökenli yazılı fayanslar ile iç mekanı süsleyen mermer döşeme 1. Süleyman tarafından 1561 yılında eklenmiştir. Bilinen en eski İslami anıt olan Kubbedüs Sahra (Kaya Kubbesi) bin yıldan uzun süredir mimari çalışmalar için bir model oluşturmuştur.

La Pedrera, Barselona

Barselona’nın eski sokakları arasında ünlü mimar Antoni Gaudi’nin alışılmadık tarzda tasarlanmış güzel yapıları var. Art Nouveau ekolüne eklediği benzersiz yaklaşım ile dünyaca ünlü yaratıcı tasarımlı binalar üreten Gaudi birçok önemli eserini de Barselona’da verdi. La Pedrara da bunlardan biridir. Mimarlık tarihindeki en yaratıcı evrelerden birinde tasarlanmış olan bina heykel biçimindedir. Cephesi dövme demir balkonlarıyla birlikte uyumlu görünen bir taş yığınını andırmaktadır. Kentin en önemli mimari yapısı olan La Pedrara UNESCO tarafından 1984 yılında Dünya Kültür Mirası listesine eklenmiştir.

Tek Dünya Ticaret Merkezi, New York

New York’un siluetine geçtiğimiz yıllarda eklenen One World Trade Center Batı Yarımküre’nin en yüksek gökdelenidir. İnşaatına 2006 Nisan’ında başlanan bina 2013 yılında açılarak dünyanın en yüksek dördüncü binası ünvanını almıştır. Tasarımı Amerikan Bağımsızlık Bildirgesi’nin kelime sayısından esinlenerek yapılmıştır ve 1776 feet (541 metre) uzunluğu tesadüfi seçilmemiştir. Dünyaca ünlü mimarlar David Childs ve Merril tarafından tasarlanan bu 104 katlı cam kule 20. kattan itibaren küp bir tabandan yükseliyor. Kentteki 9/11 anıtının bitişiğinde yer alan Tek Dünya Ticaret Merkezi şehrin son dönem yapıları arasında en çok ziyaret edileni olma özelliği gösteriyor.

St Paul Katedrali, Londra

Londra’daki en ünlü mimari yapı olan St Paul Katedrali İngiliz mimar Sir Christopher Wren tarafından tasarlandı. Londra’nın en yüksek noktası olan Ludgate Tepesi’nde yer alan ünlü kubbe yaklaşık 112 metre ile dünyanın en büyüklerinden biridir. Bölgedeki orijinal kilisi 604 yılında kurulmuştur. Günümüz İngiliz Barok Kilisesi üzerinde yapılan çalışmalar 17. yüzyıldaki Büyük Londra Yangını’nda sonra yeniden inşa programı kapsamına alınmıştır. 1688 yılında çalışmalarına başlayan Wren tasarım çalışmasını 10 yılda bitirdi ve inşaatıyla birlikte restorasyon çalışması yaklaşık 40 yıl sürdü. Katedral o günden beri Londra’nın siluetinde yer alıyor; turistik ve dini cazibe merkezi olarak biliniyor; protestolar için odak noktası oluyor.

Beyaz Saray, Washington

İrlandalı mimar James Hoban tarafından tasarlanan Beyaz Saray’ın inşası sekiz yıl sürdü. 1792’de Hoban burayı başkanlık konağı olarak kullanılmak üzere tasarlattı ve daha sonra komisyondan geçerken ismi Beyaz Saray adını aldı. Ülkenin ikinci başkanı John Adams’tan bu yana bütün ABD liderlerine ev sahipliği yapmış olan saray beyaz renkli özel Aquia kumtaşı ile inşa edilmiştir.

Pisa Kulesi, Pisa

Pisa Kulesi, Avrupa’daki en dikkat çekici mimari yapılardan biridir. Eğimi ile ünlü olan bu kule bir taraftaki yumuşak zemin düzgün bir şekilde desteklenemediği için zamanla eğilmiştir. Kulenin yapımının 1173 yılında başlanması ve 300 yıldan uzun bir süre devam etmesi de kulenin eğilmesine sebep olmuştur. Kulenin arkasındaki mimarın gerçek kimliği hakkında çeşitli tartışmalar yaşanmıştır. Bu tasarım Bonnano Pisano’ya atfedilmiştir. 2001 yılında yapılan restorasyon çalışmaları nedeniyle kule şuan 4 derece eğik şekilde duruyor. Önümüzdeki 100 yıl içinde çökeceği tahmin ediliyor.

Kabe, Mekke

Arapça küp anlamına gelen Kabe Suudi Arabistan’ın başkenti Mekke’de bulunan kare bir binadır. İslam’ın en kutsal yeri olan Kabe zarif ipek ve pamuk örtülerle kaplanmıştır. Her yıl milyonlarca Müslüman, Mekke’ye hacı olmaya gider. Kabe’nin yüksekliği yaklaşık 60 metre, duvarları 1 metre genişliğindeyken toplam boyutu yaklaşık 627 metrekare alana yayılmaktadır.

Ayasofya, İstanbul

Bir zamanlar bir kilise, daha sonra bir cami ve bugün ise bir müze olan Ayasofya dünya çapında bir mimari başyapıttır. Ayasofya, Bizans mimarisinin mükemmel bir örneği olan İstanbul’da bulunmaktadır. Yapı ilk kez İmparator Konstantin (306-337) tarafından yaptırılmıştır. Bununla birlikte isyan ve depremler sırasında yakılmak da dahil olmak üzere pek çok sebeple o zamandan beri birçok kez yeniden inşa edilmiştir. Buna rağmen Ayasofya dünyanın en meşhur binalarından biri olarak bilinmektedir. Birkaç yıl önce vizyona giren Bond filmi Skyfall’ın açılış sahneleri Ayasofya’da geçmektedir.

Biletall.com’dan En Ucuz İstanbul Uçak Biletini Bul »

 

Yazı Hakkında Düşündüklerinizi Yazın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.