Seyahat Günlüğüne Nasıl Başlanır? (Seyahat Blogu Hazırlamak)

İster bir hobi olarak ister meslek olarak yapıyor olun seyahat blogu yazmak bazı teknik beceriler gerektirir. Bir önceki yazımızda da bahsettiğimiz gibi seyahat; nihai bir kişisel gelişim aracıdır. Bu yüzden seyahat günlüğü yazmak, not almak, başkalarıyla paylaşmak önemlidir.

Eskiden bir web sitesi oluşturmak için HTML bilgisi gerekliydi ve Dreamweaver gibi zor programlar kullanılırdı. Ancak bugün bir blog oluşturmak eskisi kadar meşakkatli değildir. Artık web siteleri ve bloglar WordPress sayesinde çok daha kolay bir şekilde hazırlanabilmektedir. WordPress bugün itibariyle internetin %25’ini oluşturuyor ve bloglamak için en uygun platform olarak biliniyor. Başarılı bir seyahat günlüğü oluşturmak için izlenmesi gereken altı adım vardır:

1- Bir isim seçin

Yapmanız gereken ilk şey bir etki alanı adı (yani web sitenizin adı) seçmektir. Alan adınızı seçerken uymanız gereken çok fazla kural yoktur. Yanlış alan adı diye bir kavram olmamakla birlikte alan adı seçilirken bir kaç noktaya dikkat edilmelidir.

  • Alan adının anlamı sürdürülebilir olmalı. Yani mertinasyagezileri.com alan adı Asya’yı terkettiğinizde anlamını yitirecektir. Konunuzu ya da odağınızı değiştirdiğinizde anlamını kaybetmeyecek bir alan adı seçtiğinizden emin olun.
  • Mümkün olduğu kadar ne yaptığınızı açıklayan bir alan adı seçin. İnsanlar alan adını gördüğünde blogunuzun içeriği hakkında bir fikir edinebilmelidir.
  • Alan adını kısa tutun. Maksimum 3 ya da 4 kelime kullanılmalı, gerekirse kısaltma kullanılmalıdır.
  • Alan adını basit tutun. Siteyi ilk defa ziyaret edecek olanlar için kafa karıştırıcı olmaması açısından jargon ya da argo kullanılmamalıdır. Eğer ziyaretçi alan adını anlayamazsa o ziyaretçiyi kaybedebilirsiniz. İnce manalı isimler zor anlaşılır.

2- Hostgator’a kaydolun

Alan adınızı seçtikten sonra onu kayıt ettirip bir hosting hizmeti satın almanız gerekecektir. Hostgator ve Bluehost en büyük iki hosting şirketi olmakla birlikte bunun dışında da bir çok küçük ya da yerli hosting firmasından hizmet alabilirsiniz. Çağrı merkezi müşteri hizmetlerinin daha hızlı işlediği Hostgator bu konuda ilk tercihiniz olabilir. Host satın alırken en temel plan ile başlanmalıdır. Blogunuz gelişene ve temel paket yetmemeye başladığında hizmet paketinizi yükseltebilirsiniz. Kayıt bilgilerinizin herkese açık olmasını istemiyorsanız alan adı gizliliği korumasını hizmetinize eklemeyi unutmayın. Ödemeyi gerçekleştirdikten sonra hosting hesap bilgilerinize sahip olacaksınız ve blog kurulumunu bu bilgilerle gerçekleştireceksiniz.

3- WordPress kurun

Alan adınızı kaydettikten ve hosting paketinizi satın aldıktan sonra yapmanız gereken WordPress kurmaktır. WordPress’i kurarken açılış ekranında barındırma sayfasını kullanıcı bilgilerinizi, blog başlığı altında blogunuzun adını, kullanıcı adınızı ve şifrenizi seçmeniz gerekmektedir. WordPress kurulduktan ve oluşturulduktan sonra web siteniz blog yazmaya hazır hale gelecektir.

4- Eklentilerinizi kurun

WordPress’I Hostgator’a yükledikten sonra alanadınız.com/wp-admin adresine giderek giriş yapmak için oluşturduğunuz kullanıcı adı ve şifreyle giriş yapın. Bu sayfada yapmanız gereken ilk şey eklentileri kurmaktır. Eklentiler, bir WordPress destekli siteye ilave işlevsellik kazandırma yoludur. WordPress marketinde bugün itibariyle 41.000 den fazla eklenti bulunmaktadır. Sitenizde olmasını istediğiniz hemen her özelliği markette bulabilirsiniz. Bu eklentiler içinde blogunuzda mutlaka olması gerekenler ise şunlardır:

Akismet: Web sitenize gelen spam yorumları engelleyerek web sitenizin arama motorları tarafından spam olarak işaretlenmesini engellemektedir. Bu eklenti WordPress ile birlikte gelir ve yapılması gereken tek şey akismet.com dan bir hesap açarak aktif hale getirmektir.

Yoast SEO: WordPress’in en iyi SEO eklentisi olan Yoast’ta blog yazılarınız için meta etiketler ve açıklamalar oluşturma, yazılarınızı optimize etme, arama motorlarının okuması için site haritası oluşturma, sosyal medyada nasıl göründüğünü özelleştirme ve bir çok özelliği bir araya getirilir.

Relevanssi: WordPress sitenize arama seçeneği eklemede pek başarılı değildir. Relevanssi ise bunu düzeltmeye, ziyaretçilerinize en iyi site içi arama imkanı sunmaya yarar.

BackWPup: WordPress veritabanı şimdiye kadar yazmış olduğunuz her şeyi tutar. Eğer bir gün sorun yaşarsanız sisteminizi geri getirmek için bir yedeğe ihtiyaç duyarsınız. Bu eklenti sitenizin istediğiniz zamanlarda yedeğini alıp bunları Dropbox, Google Drive gibi bulut depolama hizmetlerine yüklemeye yardımcı olur.

Google Analytics: Web sitenize gelen ziyaretçilerin kimler olduğunu, nereden geldiklerini ve sitenizin popüler içeriklerini görmek için kulllanılan bu eklentiyi aktifleştirmek için kaydolduktan sonra size verilen kodu eklenti sayfasına yerleştirmeniz gerekir.

5- Temanızı yükleyin

Web sitenizin göze hoş gelmesi de okunurluğunu artıracak etkenlerden biridir. Bir blog için kaliteli içerik kadar iyi bir tasarım sahibi olması da önemli ihtiyaçlarındandır. İnsanlar tasarımınıza bakarak bir kaç saniye içinde sitenize güvenip güvenmemeleri gerektiğine karar verirler. Görsel açıdan çekici bir web sitesi okuyucuların siteye geri dönüş oranlarını artıracaktır. Bütçenize göre ücretsiz temalar seçebilirsiniz ancak bu temalar bloglamayı uzun süre gerçekleştirmeyi planlıyorsanız blogunuz büyüdükçe sorun haline gelebilir. Bu nedenle daha ileride ücretli bir tema kullanmanız tavsiye edilir. Yaklaşık fiyatı 25 dolar olan bu temalar sitenizi özelleştirmenize de yardımcı olacaktır. Premium wordpress teması satın almak için Themeforest, WooThemes ya da StudioPress firmalarını kullanabilirsiniz. Eğer bütçeniz genişse kendinize özel bir tasarım yaptırabilirsiniz ancak bunun maliyeti ortalama 3000 doları bulmaktadır.

6- Ana sayfanızı oluşturun

Temanızı yükledikten sonra blog yayınlarına ek olarak web sitenize birkaç basit sayfa hazırlamak isteyeceksiniz. Bu sayfaları oluşturmak için sol kenar çubuğuna gidin ve sayfalar/yeni ekle bölümüne girin. Bir sayfa ile post arasındaki fark sayfanın blogdan ayrı işlem gören statik bir içerik yapısı olmasıdır. Girişte eklemeniz gereken sayfalar Hakkında/İletişim/Gizlilik/Telif Hakkı Sayfası olarak sıralanabilir.

Her şey bu kadar! Temel web sitenizi kurdunuz. Tabi daha eklenecek sosyal medya butonları, yazacak yazılar ve yüklenecek resimler var ancak bu 6 adım blogunuzun temel çerçevesini oluşturacak.

 

Yazı Hakkında Düşündüklerinizi Yazın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.