Trenler, geçmişten günümüze kadar gelen bir ulaşım aracıdır. Eskiye oranla tercih edilme durumu azalmış olsa da tüm ulaşım araçlarından daha güzel ve de nostaljiktir. Günümüz teknolojisinde eski klasik trenler haricinde artık hızlı trenler de kullanılmaktadır. TCDD’nin Yüksek Hızlı Tren adını verdikleri bu trenler, klasik trene göre daha hızlı ve de daha konforludur. Tren ile seyahat etmek isteyen bireylerin, elbette bilmesi gereken ve merak ettikleri bazı hususlar mevcuttur. Bunları detaylı bir şekilde öğrenip öyle yolculuğa çıkmaları gerekmektedir.Biz de yazımızda trenlerde koltuk ve sınıf tipleri ile ilgili bilgi vereceğiz.
Trenlerde Koltuk ve Sınıf Tipleri
Trende koltuk ve sınıf tiplerinin olup olmaması, eğer var ise ne tür sınıflar ve tipler olduğu yolcular tarafından merak edilen pek çok konudan biridir.
Trende koltuk ve sınıf tipi, klasik trenlerde mevcut değildir. Klasik trende, biletinizi alırsınız ve koltuk numaranıza göre oturursunuz. Yüksek Hızlı Trenlerde ise farklı bir sistem vardır. Uçaklardaki gibi business ve ekonomi sınıfları mevcuttur. Trende genelde ilk vagon business olurken diğer vagonlar ise ekonomidir. Business ve ekonomi arasında elbette farklar vardır. Bunlara biraz değinelim.
Business ile Ekonomi Sınıfının Farkları
Business sınıfı vagonda, 2+1 düzeninde deri kaplı, 940 mm aralı koltuklar bulunmaktadır. Ayrıca 4 ayrı kanaldan en az 4 saat süreyle müzik yayını yapabilecek ses sisteminin yanı sıra yine 4 ayrı kanaldan yayın yapacak görsel yayın sistemi mevcuttur. Yolcu bölmesi başına bir adet bagaj rafı, koltukların arkasına monte edilmiş olanların haricinde her yolcu bölümünde iki katlanabilir masa vardır.
- Bilgisayarlar İçin Güç Kaynağı
Business sınıfta diz üstü bilgisayarlarınız için güç kaynağı mevcuttur ve her koltuk arkasında müstakil LCD ekran mevcuttur. Ayrıca tavanda LCD ekran da vardır. Kabin görevlilerini çağırmak için ışıklı sinyal koymayı da ihmal etmemişler. Bununla birlikte 2 adet vakumlu tuvalet mevcuttur. Vagona bakıldığı zaman zeminlerin halı kaplı olduğu görülmektedir.
- Diğer Özellikler
Ayrıca vagon koltuklarında 3 konumlu ayak yaslama yeri, kol dayanakları, koltuk başlıkları, kol dayanakları, çöp kutusu, dergi tutucu, ses girişleri gibi ekstra şeyler de mevcuttur. Vagon pencereleri temperli çift camlardan oluşmaktadır. Ayrıca her salonda 2 adet de temperli imdat penceresi bulunmaktadır. Yüksek Hızlı Trenlerde kafeterya hizmetlerine artı olarak Business Vagonunda ücretsiz ikramlar var iken Ekonomi Vagonlarında ise ücretli yiyecek-içecek servisi vardır. Ekonomi sınıfına bakıldığında, Business sınıfı kadar ayrıcalıklı bir sınıf olmadığı görülecektir. Koltuk araları daha dardır ve ses ve görüntü sistemi Ekonomi sınıfı vagonlara, Business sınıf vagonlar kadar itina ile verilmemiştir. Ekonomi sınıfı vagonlar, Business sınıfı vagonlar kadar konforlu olmamak ile beraber yine de çoğu taşıma aracına göre daha konforlu bir yolculuk sunmaktadır.
En Ucuz Tren Biletleri
Yüksek Hızlı Tren yolculuğu için biletinizi gişelerden alabildiğiniz gibi internet üzerinden de alabilirsiniz. İnternet üzerinden alınan biletlerde istediğiniz sınıfı ve istediğiniz koltuğu seçebileceğiniz bir sistem vardır. İnternet üzerinden size gösterilecek bir resim ile sizin için en doğru koltuğu alabilirsiniz. Dışarıyı izlemek isterseniz pencere kenarı alabilirsiniz. Dışarı izlemeyi sevmiyorsanız koridor alabilirsiniz. Masa etrafı alarak daha rahat bir şekilde yemek-içecek tüketiminizi yapabilirsiniz. Üstelik trenin hangi yöne gittiğini göreceğinizden, ters koltuk ya da düz koltuk seçiminizi çok rahat bir şekilde yapabilirsiniz. Yüksek Hızlı Trenin fiyatı çok yüksek değildir. Bu sebeple Ekonomi Sınıf ile Business Sınıf arasında da çok bir maliyet farkı yoktur. Ekonomi Sınıf ile Business Sınıf arasında konfor farkı da çok yoktur. Bu sebeple yolculuğunuzda çok bir şey fark etmeyecektir. Ancak yine de rahatınıza çok düşkünseniz Business Sınıf almanızı öneririz.