Türkiye’deki En Güzel Mağaralar

Ülkemiz içerisinde çeşitli birçok mağara bulunmaktadır. Bu mağaralar bizi yeraltının gizemli, büyülü dünyasıyla tanıştırmaktadır. Mağaraların içerisinde gezmek, kare kare fotoğraflamak oldukça zevk veren bir etkinliktir. Gezi, seyahat gibi aktivitelerinize renk verecek, farklılık katacak güzel bir etkinliktir. Ülkemizde de bu konuda gidip görebileceğiniz birçok mağara bulunmaktadır. Biz de sizler için bu mağaraları inceledik.

Dupnisa Mağarası / Kırklareli

Kırklareli’nin Demirköy ilçesinde bulunmaktadır. İlçenin sahip olduğu Sarpdere köyünün güneybatısında yer almaktadır. Mağaranın üç girişi bulunmaktadır. 3000 metre uzunluğundadır. Neredeyse 1000 metresi su ile doludur. Turizme açık tek mağara olarak bilinmektedir. Görkemli ve esrarengiz bir yapıya sahiptir. Kırklareli’ne giderseniz mutlaka uğramalısınız.

Altınbeşik Mağarası / Antalya

Antalya’nın İbradı ilçesinde bulunmaktadır. Mağara ilçenin sahip olduğu Ürünlü köyünün güneydoğusunda yer almaktadır. Manavgat Vadisinin batısında yer almaktadır. Mağaranın girişinde yer alan deniz botları güzel vakit geçirmenizi sağlamaktadır. Ayrıca bu mağara Türkiye’nin en büyük, Avrupa’nın üçüncü büyük yer altı gölüne sahiptir.

Karain Mağarası / Antalya

Antalya’nın Yağca Köyü içerisinde yer almaktadır. Türkiye’nin en büyük mağaralarından biridir. Denizden 450 metre yüksekliktedir. Ayrıca içerisinde insan yaşamış olan en büyük mağara olarak bilinir.  Mağaranın içerisinde Paleolitik çağdan, Klasik Çağ’a her dönemden kalıntılar yer almaktadır. Mağara oldukça etkileyici ve gizemlidir. Gidip görmenizi ve bu muhteşemlikten etkilenmenizi, buna şahit olmanızı tavsiye ederiz.

Ilgarini Mağarası / Kastamonu

Kastamonu’nun Pınarbaşı ilçesinde bulunmaktadır. Önemli turistik merkezlerden biridir. Mağara tahmini olarak üçüncü veya dördüncü zamanda oluşmuştur. Ayrıca Dünyanın dördüncü büyük mağarası olarak kabul edilmiştir. Mağaranın içerisinde sarkıt ve dikitler bulunmaktadır. Oldukça dikkat çekicidir. Ziyaretçileri kendine hayran bırakmaktadır. Mağara yapı ve şekil bakımından Bizans dönemini anımsatmaktadır. İçerisinde mezarlar ve kiliseler bulunmaktadır. Kastamonu gezi planınıza mutlaka bu mağarayı da eklemeli ve gezip görmelisiniz.

Damlataş Mağarası / Antalya

Antalya’nın Alanya ilçesinde bulunmaktadır. İnsanı büyülemektedir. Mağara deniz kıyısında bulunmaktadır. Atmosferinin astım ve bronşit hastalarına iyi geldiği inancı mevcuttur. Mağaranın üzerinden akan su damlalarından dolayı Damlataş ismi verilmiştir. Alanya’ya yolunuz düşerse mutlaka mağarayı ziyaret etmeli ve o atmosferi yaşamalısınız.

Kaklık Mağarası / Denizli

Denizli’nin Pamukkale ilçesinde yer almaktadır. Mağara sarkıt, dikit ve damla taşlardan oluşmaktadır. İçerisinde traverten basamakları bulunmaktadır. Ayrıca mağara içerisinde termal su kaynağı bulunmaktadır. Bu özelliği onu diğer mağaralardan ayırmaktadır. Denizliye yolunuz düşerse mutlaka bu mağarayı gezmelisiniz.

İnsuyu Mağarası / Burdur

Torosların arasında kalmaktadır. Ülkemiz içerisinde turizme açılan ilk mağara olarak bilinmektedir. İçerisindeki atmosferin şeker ve mide rahatsızlıkları için iyi geldiği bilinmektedir. Burdur’a yolunuz düşerse bu mağarayı ziyaret edebilirsiniz.

Cehennemağzı Mağaraları / Zonguldak

Zonguldak’ın Ereğli ilçesinde yer almaktadır.  Antik dönemin Acheron Vadisi olarak bilinmektedir. Roma ve Bizans döneminde kullanılmıştır. Zonguldak il merkezine 50 km uzaklığındadır. Zonguldak’a yolunuz düşerse mutlaka uğramalısınız.

İçerikte kullanılan bazı materyallerin kaynakçaları:

    • https://www.kdmp.gov.tr/haberler/kure-dagari-milli-parki-ilgarini-magarasi-yuruyus-yolu-tamamlandi.181#group-3
    • https://www.kulturportali.gov.tr/turkiye/denizli/gezilecekyer/kaklik-magarasi
Yazı Hakkında Düşündüklerinizi Yazın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.