Dört bir yanı eşsiz güzelliklere sahip olan ülkemizin yer altı dünyası da oldukça hareketli ve çeşitlidir. Sizler için yer altı dünyasını inceledik.
Bu İçerikte Neler Var?
Nevşehir – Derinkuyu Yeraltı Şehri
1963 yılında keşfedilmiştir. 1967 yılında da açılmıştır. Derinkuyu, yerin 55 metre aşağısına inen bir yeraltı şehridir. Dünyanın en korunaklı ve ihtişamlı yeraltı şehirlerinden biridir. 18 kattan oluşan Derinkuyu’nun tarihi MÖ 8’inci yüzyıla uzanmaktadır. Turizmin önemli noktalarından olan yeraltı şehri görenleri büyülemektedir. Nevşehir‘e gelenlerin uğrak noktalarından birisi haline gelmiştir.
Kayseri – Ağırnas Yeraltı Şehri
Mimar Sinan’ın doğum yeri olan Ağırnas kasabasında kurulmuştur. Ağırnas günümüzden en az 3000 yıl öncesinden insanların oturduğu bilinen bir yerleşim yeri merkezi konumundadır. Yer altı şehrinin içinde bulunan kilisenin duvarlarında yer alan resim ve kabartmalar milattan sonra 1 ve milattan sonra 8. yüzyıl dönemlerine ait olduğu söylenmektedir. Kayseri‘ye geldiğinizde sizde bu yeraltı şehrini ziyaret etmeden gitmeyin derim.
Nevşehir – Kaymaklı Yeraltı Şehri
Kaymaklı yeraltı şehri tarihi M.Ö 3000 yılına dayanmaktadır. Hititler döneminde inşa edilmiştir. 8 katlıdır ancak sadece 4 katı ziyarete açıktır. Kaymaklı’da bir adet bakır işleme atölyesi bulunmaktadır. Şehrin en çok ilgi çeken tarihi noktalarından birisidir. Nevşehir’e geldiğinizde sizde bu ihtişamlı yeraltı şehrini ziyaret etmeden dönmeyin derim.
Kars – Ani Mağaraları
Ani Harabeleri 2016 yılında UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ne girişmiştir. 823 adet yapıdan oluşan oldukça büyük bir yaşam alanı olarak ta bilinmektedir. Orta çağdan günümüze kadar ulaşan tüm görkemiyle ayakta kalan Ani harabeleri milattan önce 5000’li yıllarda oluşturulduğu da bilinmektedir. Tarih ve kültür kokan bu şehri sizde geldiğinizde ziyaret edebilirsiniz.
Bayburt – Aydıntepe Yeraltı Şehri
Yüzeyden 2,5 metreye yakın derinde ana kayaya oyulmuştur. Tornozlu odalar ve bu odaların açıldığı daha geniş mekânlardan oluşur. 3 değişik yerde Yeraltı kalıntıların varlığının olduğu da bilinmektedir. Aydıntepe Yeraltı Şehrinin Doğu-Batı istikametinde 3 veya 5 kilometredir. Uzunluğunda olduğu söylenmektedir. Geçen zaman içerisinde çökmeden dolayı meydana gelen tıkanmalar nedeniyle galeriler kapanmış olup, ileri tarafına geçilememiştir. Bayburt’a geldiğinizde sizde bu tarihi mekânı ziyaret edebilirsiniz.
Kırşehir – Mucur Yeraltı Şehri
Kırşehir’in en önemli turistik yerlerinden biri olan Mucur Yeraltı Şehri, tüf kayaların oyulmasıyla inşa edilmiştir. Bazı bölümleri üç kata kadar inen bu yeraltı şehrinin, erken Hıristiyanlık döneminde sığınma amaçlı yapıldığı bilinmektedir. Kırşehir’e geldiğinizde ziyaret edebilirsiniz.
Aksaray – Saratlı Yeraltı Şehri
2000 yılında temizlik kazısına başlanmıştır. 2002 yılında kapalı durumdaki yeraltı şehri açığa çıkmıştır. Üç katlıdır. Plan ve mimari olarak ve yapı teknikleriyle yeraltı şehri Bizans dönemine uzanmaktadır. Aksaray’a geldiğinizde ziyaret edilmesi gereken mekânlardandır.
Çankırı – Hüyük Yeraltı Şehri
MS 3 – 5. yüzyıllarda yapıldığı ve kullanıldığı tahmin ediliyor. Yer altı şehri 2005 yılında tescil edilmiştir. Orta ilçesine 11 km mesafede yer alan Hüyük Köyündedir. Küçük kilisesi, keşiş odaları, sarnıcı ve alanlarıyla bir yapıdır. Tarihi ve kültürel olarak ziyaret etmeniz gereken yerler arasındadır.