Türkiye’den 12 En Önemli Film Festivali

 

Bir toplumun gelişmesinde; insancıl ve yaratıcı bireyler yetiştirmesinde sanatın önemi yadsınamaz. Her çağda duyguların, doğanın, yaşamın en özel biçimlerde dile getirilmesini sağlayan sanatın, beyaz perdeye yansımış hali -Filmler- ülkemizde her yıl düzenlenen festivaller ile, izleyicisiyle buluşuyor.

“Belki şehre bir film gelir

Bir güzel orman olur yazılarda

İklim değişir Akdeniz olur

Gülümse!”

Eskiden şehre gelen bir film, festival havası yaratmaya yeterken; bugün binbir emek ile gerçekleştirilen çok değerli film festivallerine katılım göstererek onları yaşatmak, sinemaseverlere düşen keyifli bir sorumluluk aslında. Bizler de, bir dahaki sefere kaçırmamak için “Bir kenarda dursun” diyen değerli sinemaseverlere, Türkiye’nin çeşitli yerlerinde gerçekleştirilen önemli film festivallerini derledik.

altin-portakal-festivali

Antalya Altın Portakal Film Festivali

“Türk sinema sektörünü maddi manevi desteklemek, Türk film yapımcısını nitelikli yapıtlar üretmeye teşvik ederek; Türk Sineması´nın uluslararası platforma açılmasına zemin hazırlamak” misyonu ile 1964 yılında başlayan Antalya Altın Portakal Film Festivali, 2015’ten itibaren yeni adıyla, “Uluslararası Antalya Film Festivali” olarak düzenlenmeye devam etmektedir. Ülkemizin en eski ve uzun soluklu festivali olmasının yanında, Asya ve Avrupa’nın da en köklü film festivallerindendir. Festival uzun yıllar boyunca her sene Ekim ayında düzenlenirken, 52. si yeni ismi ile 29 Kasım-6 Aralık tarihlerinde gerçekleşmiştir.

Biletall.com’dan Antalya’ya En Ucuz Uçak Biletini Bul »

İstanbul Film Festivali

İstanbul’un kalbi, sinemaseverler için tam da burada atıyor. 1982 yılında başlayan ve 1984 yılından beri her yıl Nisan ayında düzenlenen festivale, bugüne dek Theo Angelopoulos, Sophia Loren, Emir Kusturica, John Malkovich gibi birçok ünlü yönetmen ve oyuncu katılım göstermiştir. Hem gösterilen film sayısı -her yıl yaklaşık 200 film- hem de izleyici kitlesinin büyüklüğü ile, Türkiye’nin en kapsamlı film festivali sayılmaktadır.

altin-koza-film-festivali

Adana Altın Koza Film Festivali

1969 yılında “Film Şenliği” adı ile düzenlenmeye başlanan festival, zaman içerisinde film ve sanat festivaline dönüşmüştür. Son yıllarda uluslararası bir nitelik kazanarak “Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali” ismini almıştır. Festival, Adana’da genellikle Haziran ayında düzenlenmesine karşın son yıllarda Eylül ayında düzenlenmeye başlamıştır. Festivalde Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması, Öğrenci Filmleri Yarışması, Dünya Sineması Örnekleri, Özel Bölümler, Kısa Film Bölümleri yer alır.

Film Ekimi

Film Ekimi, 2001 yılından beri her yıl -adından da anlaşılacağı üzere- Ekim ayında, ödüllü filmler ve senenin vizyon filmleri ile seyircisiyle buluşmaktadır. Bir süredir İstanbul dışında Ankara, Bursa, Edirne, İzmir, Trabzon gibi şehirlerde de gerçekleştirilen Film Ekimi festivali için bilet bulmak, sinemaseverleri biraz zorlamaktadır. Sıkı takip etmekte fayda var. 

Uçan Süpürge Kadın Filmleri Festivali

Türkiye’nin ilk kadın filmleri festivali olmasıyla, oldukça özel bir anlama sahip bu uluslararası festivalde, ülkemizden ve dünyadan kadın yönetmenler filmlerini izleyiciye sunmaktadır. Bu bağlamda, sanatının dilinden yararlanarak kadın sorunlarına ilişkin farkındalık yaratmak hedeflenmektedir. Festival 1998 yılından beri Ankara’da gerçekleştirilmektedir. Uzun, kısa, belgesel ve animasyon filmlerin yer aldığı festivalde, film gösteriminin yanı sıra yerli ve yabancı yönetmenler, basın mensupları ve sinema eleştirmenleri konuk edilmektedir.

bagimsiz-filmler-festivali

!F – Bağımsız Filmler Festivali

İstanbul’da başladığı macerasına Ankara ve İzmir’i de katarak devam eden !F- Bağımsız Filmler Festivali her sene Şubat ayında gerçekleşmektedir. Festival, bağımsız ve küçük bütçeli filmleri izleyiciyle buluşturarak sinema sektörüne anlamlı bir katkıda bulunmaktadır.

Gezici Festival

Ankara Sinema Derneği’nin 1994 yılında başlattığı bu festival, son 19 yılda Ankara, Artvin, Bakü (Azerbeycan), Bursa, Çanakkale, Diyarbakır, Drama (Yunanistan), Edremit, Eskişehir, Gaziantep, İstanbul, İzmir, Kars, Kayseri, Malatya, Mersin, Ordu, Samsun, Saraybosna (Bosna Hersek), Sinop, Tiflis (Gürcistan), Üsküp (Makedonya) ve Van’da boy göstermiştir. Her yere, herkese sinemayı götürmek ve bu işe  gönül vermek kolay değil. Anlayacağınız bu festival bir harika.

Ankara Uluslararası Film Festivali

1998 yılında Ankara Film Şenliği adıyla başlayan festival, her sene Mart ayında sinemaseverlere baharın gelişini müjdeliyor. Festivalde yer alan film yarışmaları kapsamında yapımlara ödüller de veriliyor.

eskisehir-film-festivali

Eskişehir Film Festivali

Eskişehir’e gitmek için şahane bir sebep mi arıyorsunuz. Anadolu Üniversitesi İletişim Bilimleri Fakültesi tarafından 1998 yılından beri gerçekleştirilen Eskişehir Film Festivali, Mayıs ayında sizlerle.

Çocuk Filmleri Festivali

Her çocuk sinema ile erkenden tanışmalı… Bunun için en uygun yer ise, Çocuk Filmleri Festivali olacaktır. 2009 yılından beri her yıl Mardin, Urfa, Adıyaman, Diyarbakır, Ordu, Kars, Konya, Aksaray, Adana, Mersin, Erzurum ve Rize gibi çeşitli şehirlerde Türsak tarafından gerçekleştirilen festival, Nisan ayında sizi ve çocuğunuzu bekliyor olacak.

SineMardin Film Festivali

Adeta bir kültür mozaiği olan bu şehirde sanatın tadı da bir başka oluyor. 2005 yılından beri Mardin Valiliği ve Belediyesi tarafından düzenlenen festival, Mayıs-Haziran aylarında sinemaseverler ile buluşuyor.

erciyes-film-festivali

Erciyes Film Festivali

2008 yılından bu yana, Erciyes Üniversitesi tarafından gerçekleştirilen festival, her sene Ekim ayında sinemaseverleri Kayseri’de ağırlıyor.

Yazı Hakkında Düşündüklerinizi Yazın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.