Türkiye’nin En Büyük Gölleri

Türkiye topraklarında yüzlerce çeşit doğal göl yer almaktadır. Engebeli yer yapısına rağmen çeşitli göllere sahiptir. Gölleriyle meşhur olan bizzat ziyaret edilmesi gereken yerleri göl olan birçok şehrimiz vardır. Göl manzaralarıyla günlerin geçirileceği şehirleri ve içerisindeki gölleri sizler için araştırdık.

Van – Van Gölü (3.713km2)

Van ili sınırları içerisinde yer almaktadır. Türkiye’de bilinen en önemli göllerden biridir. Yöre halkı tarafından deniz olarak adlandırılmaktadır. Nemrut Dağı patladıktan sonra meydana gelen kraterde zaman içerisinde su birikmiştir.  Biriken sulardan sonra Van Gölü oluşmuştur. Yaklaşık 3bin 700 kilometrelik bir alanda yer almaktadır. Hem tatlı hem de tuzlu su ekosistemlerinden oluşmaktadır. İki tür de görülmektedir. Dünyanın en büyük sodalı suları arasında yer almaktadır. Bu özelliğinin yanında zaten en çok bilinen özelliği Türkiye’de ki en büyük göl olmasıdır. Van Gölü, Van’a veya yakın illerine seyahat için gittiğinizde mutlaka görmeniz gereken yerler arasında yer almaktadır.

Biletall.com’dan Van’a En Ucuz Otobüs Biletini Bul »

Aksaray – Tuz Gölü (1300km2)

Türkiye’nin ikinci büyük gölü olarak bilinmektedir. Tuz Gölü, tektonik şekilde oluşan bir çukurun en dibinde yer almaktadır. Bu çukurun çevresinde fay hatları bulunmaktadır. 1300 metrekarelik bir alana yayılmıştır. Tuz Gölü içerisindeki su seviyesi kış ayında yaz ayına göre daha çok yükselmektedir. Alanının geniş olmasına rağmen Türkiye’nin en sığ gölü olarak bilinmektedir.  Birinci dereceden sit alanı olarak belirlenen Tuz Gölü, görmeniz gereken yerler arasında bulunmaktadır.

Konya – Beyşehir Gölü (565km2)

Türkiye’nin en büyük tatlı su gölü olarak bilinmektedir. Çevresinde Toros Dağları yer almaktadır. 565 kilometrekarelik bir alana yayılmıştır. Deniz seviyesinden yüksekliği 1121 metredir. Beyşehir Gölü, halk arasında Uluarık olarak bilinmektedir. Göl içerisinde yüzlerce çeşit tatlı su balıkları yer almaktadır. Bu da değişik bir görüntü vermektedir. Beyşehir Gölü’nü de görmenizi tavsiye ederiz.

Isparta – Eğirdir Gölü (482km2)

Türkiye’nin en büyük dördüncü gölü sayılmaktadır. Çevresinde dağlar vardır. Sultan ve Karakuş dağlarının arasında bulunmaktadır. 3 bin 309 kilometrekarelik bir alana yayılmıştır. Gölün oluşumunda karstik yapıların etkisi oldukça fazladır. Deniz seviyesinden yaklaşık 900 metre yükseklikte bulunmaktadır.  Göl çevresinde oldukça fazla rüzgâr etkilidir. Bu yüzden çevresinde yürümek, oturmak biraz zor olmaktadır. Isparta’ya gittiğinizde görmeniz gereken yerlerden biri de Eğirdir Gölü’dür.

Biletall.com’dan Isparta’ya En Ucuz Otobüs Biletini Bul »

Bursa – İznik Gölü (308km2)

Marmara Bölgesi içerisinde yer alan en büyük göldür. Türkiye’de en büyük beşinci göl olarak bilinmektedir.  Tektonik bir göldür. Ayrıca suyu tatlıdır. Oldukça fazla turist tarafından ziyaret edilmektedir. Çevresinde piknik yapılabilmektedir. Doğası oldukça güzeldir. Bursa seyahatinize İznik Gölü’nü de ekleyebilirsiniz.

Isparta – Burdur Gölü (200km2)

İki dağ arasında yer almaktadır. Bu dağlar Söğüt Dağı ve Yayla Dağı’dır.  Burdur Gölü, tektonik bir çöküntü sonrasında oluşmuştur. Türkiye’nin en derin göllerinden biridir. Tuzlu bir suyu vardır. Ayrıca göl çevresinde oldukça fazla kuş türleri bulunmaktadır.

Balıkesir – Manyas Gölü (166km2)

Marmara Denizi’nin güneyinde yer almaktadır. Oldukça tatlı bir su gölüdür. En derin noktası yaklaşık dört metre civarındadır. Göl suyunda koloidal kil olduğu için su biraz bulanıktır. Suyun seviyesi ilkbahar mevsiminde oldukça fazla yükselir. 1666 kilometrekarelik bir alana yayılmıştır.  Manyas Gölü ve çevresini ziyaret etmenizi tavsiye ederiz.

Biletall.com’dan Balıkesir’e En Ucuz Otobüs Biletini Bul »

Denizli Acıgöl (153km2)

Afyonkarahisar ve Denizli illeri arasında yer almaktadır. 153 kilometrekarelik bir alana sahiptir. Göl suyunun özelliği sodalı olmasıdır. Göl suyunda sodyum, sülfat ve benzerleri oluşturulmaktadır. Türkiye’de flamingo görebileceğiniz yerler arasında bulunmaktadır.  Göl çevresinde yırtıcı kuşlar yer almaktadır. Turizm konusunda oldukça büyük katkılar sağlamaktadır.

Yazı Hakkında Düşündüklerinizi Yazın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.