Her zaman büyük ve görkemli kampüsler hayalleri süsler. Hayallerin içinde kendimizi o kampüslerde görmek ise bize ayrı bir mutluluk verir. Eğitim ve öğretim hayatımız boyunca beğenilen, değerli üniversiteleri kendimize hedef olarak belirler ve o üniversitelere kayıt yaptırmak için var gücümüzle çalışırız. Kitaplar, geç saatlere kadar ders çalışmalar ve sonunda zafer tabii ki bizimdir. Ancak bunun da ötesinde herkesin ortak isteği üniversitelerin kampüslerinin ihtişamlı ve yeterli olmasıdır. Biz de bu yazımızda Türkiye’nin en büyük kampüslerini kaleme aldık. Hem size bir fikir olsun dedik, hem de üniversiteleri tanıtmak için bu yolu seçtik. Yüzölçümü bakımından Türkiye’nin en büyük kampüslerine yakından bir bakalım.
Bu İçerikte Neler Var?
1. Van 100. Yıl Üniversitesi (85 milyon m2):
Yüzölçümü bakımından Türkiye’nin en büyük alanına sahip olan üniversite 20 Temmuz 1982 tarih ve 41 sayılı kanun hükmüne göre kurulmuştur. Zamanında dönemin Cumhurbaşkanı Atatürk Milli Eğitim Bakanı Mustafa Necati Bey’i incelemelerde bulunmak için bölgeye göndermiştir. Van’da ilk üniversite bunun sonucunda kurulmuş olur. Daha sonra ülkede genel olarak üniversiteler açılmaya başlar. Yüzüncü Yıl Üniversitesi de bunlardan biridir. Van’ın incisi olarak görülen bu üniversite her yıl yüzlerce öğrencinin hayata atılmasında öncülük yapmaktadır. Yapısı gereği ise geniş bir arazi üzerine kurulan bu üniversitenin en önemli özelliği Türkiye’nin en büyük kampüsüne sahip olmasıdır. Bu kampüste bulunan her nokta öğrenciler tarafından kullanılmaktadır.
2. Orta Doğu Üniversitesi (76 milyon m2):
Ankara’da bulunan bu üniversite Türkiye’nin yakından tanıdığı bir üniversitedir. Yükseköğrenim hayali kuran gençlerin hayallerini süsleyen bu üniversitenin bir özelliği Türkiye’nin yüzölçümü bakımından 2. büyük üniversitesi olmasıdır. Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) 15 Kasım 1956 tarihinde dönemin Başbakanı Adnan Menderes ve Karayolları Genel Müdürü Vecdi Diker ve İTÜ’lü akademisyen tarafından başkentte kurulan bir üniversitedir. Üniversitenin kampüsü 1960lı yıllardan başlanarak çalışanlar ve öğrencilerin desteği ile çok güzel bir şekilde ağaçlandırılmıştır. Kampüsün ayrı bir güzelliği ise kampüsün içinde Eymir Gölü’nün bulunmasıdır. Bahar mevsiminin gelmesiyle öğrenciler burada eğlenceli vakitler geçirmektedirler. Balık avlama, piknik, kürek sporu gibi ihtiyaçlarını rahatlıkla karşılarlar. Aynı zamanda ODTÜ’nün su ihtiyacı bu gölden karşılanmaktadır. Kampüs olarak farkını ortaya koyan bu üniversite yıllardır ülkemizde çok değerli insanlar yetiştirmektedir. Kampüsün içinde bulunan çok sayıda kantin sayesinde öğrenciler ihtiyaçlarını her an karşılayabilmektedirler.
Biletall.com’dan Ankara’ya En Ucuz Otobüs Biletini Bul »
3. İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü (35 milyon m2):
İzmir’de 1992 yılında kurulan teknoloji alanında adını duyuran bu üniversite yüzölçümü bakımından da bir hayli büyüktür. Yayın ve danışmanlık yapan bu üniversite dünyada en gelişmiş teknik üniversite modeli ve ileri teknoloji enstitülerinin ülkemizdeki iki örneğinden birisi olarak halen varlığını sürdürmektedir. 132.000 m2’ye yakın bir kapalı alanda tüm eğitim ve öğretim faaliyetleri kesintisiz sürdürülmektedir. İzmir İleri Teknoloji Üniversitesi kampüsü sürekli kendini geliştirmektedir. Çalışanların desteği ile bakımı yapılan kampüste öğrenciler kaliteli zamanlar geçirmektedir. Ayrıca, İzmir İleri Teknoloji Üniversitesi açıldığı tarihten 1999 ‘a kadar şehrin merkezinde faaliyet göstermiştir. 1999 yılından sonra İzmir Urla Gülbahçe’deki kampüsüne taşınmıştır. Kampüste 10 lisans, 25 yüksek lisans ve 12 doktora programında eğitim ve araştırma faaliyetleri sürmektedir. Eğitim ve araştırma açısından teknolojik her detayı rahatlıkla bulabileceğiniz bu üniversitenin kampüsü de oldukça büyük bir yapıya sahiptir. Teknolojinin adresi olan böyle bir üniversiteye de büyük bir kampus yakışırmış demekten kendimizi alamıyoruz.
4. Erzurum Atatürk Üniversitesi (33 Milyon m2):
Bu üniversitenin en önemli özelliği Türkiye Cumhuriyeti’nin önemli projelerinden biri olması. Ulu önder Atatürk 1 Kasım 1937 tarihinde yaptığı konuşmada Doğu Anadolu ‘da büyük bir üniversite kurulmasının müjdesini verdi. Çalışmalarına hızla başlanarak bitirilen ve bugüne kalan eski üniversitelerdendir. 6.5 milyon m2’lik açık alana sahip olan kampüste öğrenciler oldukça güzel vakitler geçirmektedir. Yemyeşil bir sahasının bulunması kampüsü diğer kampüslerden farklı kılıyor. Aynı zamanda çağdaş kent estetiğini açıkça gösteren peyzajıyla ideal bir yaşam alanı oluşturmaktadır. Huzurlu bir üniversite hayatı, bu güzel kampüste daha da bir anlam kazanmaktadır. Bu büyük kampüste banka şubeleri, alışveriş merkezleri, kafeler, oyun alanları, sinema salonları ve aktiviteler için spor salonları bulunmaktadır. Ders aralarında veya ders çıkışlarında arkadaşlarınızla yürüyüşler yapabileceğiniz bu kampüste olmaktan ayrı bir mutluluk yaşayacaksınız.
5. Sivas Cumhuriyet Üniversitesi( 30 Milyon m2):
Türkiye’nin beşinci büyük kampüsüne sahip olan Cumhuriyet Üniversitesi 9 Şubat 1974 yılında 1788 sayılı kanunla geniş bir arazi üzerine kurulmuştur. Üniversitede yaşam, genel olarak kampüslerde devam etmektedir. Kütüphane, yemekhane ve spor tesisleri ile öğrencilerin rahat edebilecekleri bir kampüse sahip olan üniversiteyi mutlaka önceden gezip görmenizi tavsiye ederiz. Kampüste sportif ve kültürel faaliyetler açısından birçok aktivite mevcuttur. Geniş arazi üzerinde kurulan üniversite günümüzde hala öğrencilerimize hizmet vermektedir.
Biletall.com’dan Sivas’a En Ucuz Otobüs Biletini Bul »