Uçak Yolculuğunda Evcil Hayvanlara İzin Veriliyor Mu?

Kedi, köpek gibi evcil hayvanlar hatta muhabbet kuşu gibi kanatlılar insanların en iyi ve sadık dostlarından biri olmaya devam edeceklerdir. Çoğu insanın sahiplendiği bu evcil hayvan türleri isim ve karne alarak evlerin ve ailelerin bir parçası olmaktadır. İnsanların evcil hayvan almadan önce en çok merak ettikleri ve endişe duydukları şey ise herhangi bir yolculuğa çıkarken, en önemlisi de şehirlerarası ya da deniz aşırı uçak yolculuklarında bu evcil hayvanlarını da yanlarına alıp alamayacaklarıdır. Evcil hayvanlar diğer yabani hayvanlara göre eğitilebilir ve gerekli aşıları yaptırıldığı için daha sağlıklıdırlar. Dolayısıyla uçuş firmaları da bu konuda gerekli hassasiyeti göstermektedirler. Yolcular üzerinden para kazanan ve isim yapan birçok uçak firması da gerekli tedbirler dahilinde evcil hayvanların seyahatine de izin vermektedir. Öncelikle uçaklarda sadece kedi, köpek gibi evcil hayvanların ve küçük ötücü kuşlar kategorisindeki kanarya, muhabbet kuşu ve saka kuşu gibi türlerin seyahatine izin verilmekte olduğunu hatırlatmakta fayda var. Ancak bu evcil hayvanlar içinde bile sağlıksız ve yabani görünüşlü hayvanların uçuşuna izin verilmemektedir. İnsan sağlığının ve güvenliğinin üst noktada korunduğu yerler olan uçaklarda bu hassasiyetin gösterilmesi zorunludur. Aynı zamanda yanınızda taşıdığınız evcil hayvanın 8 kiloyu aşmaması gerekmektedir aksi takdirde kafes ve kutusuyla bu kiloyu aşan hayvanların kargo bölümünde seyahat etmesi gerekmektedir.

evcil-hayvan-ucaklar

Evcil hayvanınızın taşıması için ücret ödemeniz gerekmektedir. Kafesi ya da kutuda seyahat ediyorsa, kutusuyla birlikte tartılan hayvanınızın çıkan ağırlığı için fazla bagaj ücreti ödenir. Beraberinizde taşıyacağınız evcil hayvanın girişleri ve çıkışları ayrıca transit geçişleri de seyahat edilen ülkelerin kurallarına tabi tutulur. Evcil hayvanlarınızın aşı ve sağlık sertifikalarının mutlaka geçerliliğini koruması gerekmektedir. Aynı zamanda giriş izinlerinin ve transit ülkelerle ilgili diğer kağıtlarının da eksiksiz olması şarttır. Uçuşa kabul edilmeyen hayvanlardan bahsetmek gerekirse, genellikle tehlike riski yüksek olan yabani ve yırtıcı türler bu gruba dahildir. Pitbull terrier, Mastino Napolitana, Amerikan Pittbull Terrier, Caucasian Owtscharka, Bull terrier, Pincher doberman, Amerikan staffodshire terrier, doberman, japanese tosa, Tibetan Mastiff, Dogo Argentino, Mastiff, Fila brasileiro, Bandog tosa inu, Rottweiller, Roman fighting dog, Staffordshire bull terrier, Dogue de Bordeux, Spanish mastiff, Neopolitan mastiff türleri uçuş için tehlikeli ve riskli olabilir. Bu türler genelde agresif olurlar ve aşıları ile sağlık belgeleri olsa dahi uçuşa izin verilemez. Yolcu kabini ya da kargo bölümlerinde yalnızca kedi, köpek ve küçük ötücü kuş türleri taşınır. Rezervasyonunuzun uçuş saatinden 6 saat önce yapılması gerekmektedir. Bazı uçak tiplerine göre evcil hayvanlar için öngörülen kontenjan değişiklik gösterebilmektedir. Evcil hayvan kabul işlemini nerede yaptıracaklarını merak edenler ise, endişe duymasınlar çünkü yolcu kendisine check in işlemi yaptırırken yanında taşıyacağı hayvanı içinde beraber işlem yaptırmaktadır.

Evcil hayvanı kabul işlemi esnasında yolcu, yanında mutlaka hayvana ait gerekli belgeleri bulundurmak zorundadır. Bu belgeler aşı kağıdı, sağlık belgesi ve benzeri evraklardır. Seyahat etmeden önce evcil hayvanınızın dış görünüşüne dikkat etmeli, temiz, uysal ve kokusuz olmasına önem vermelisiniz. Bu hususlara dikkat etmeyenlerin evcil hayvanları uçuşa kabul edilemez. Ücrete tabi olan evcil hayvan kafes, çanta ya da kutusu ile birlikte tartılır. Evcil hayvanın sahip olduğu toplam ağırlık üzerinden gidilecek rota için fazla bagaj ücreti alınmaktadır. Evcil hayvanın içine konulduğu kafes, çanta ya da kutu üzerinde sahibinin ad, soyadı, adres ve telefon bilgileri ile evcil hayvanın kaç adet olduğu ve evcil hayvana ait bir isim künyesi bulunmalıdır. Eğer yurtdışına çıkılıyorsa, gidilecek ülke hangi evrakları istiyorsa, o kağıtların tam ve geçerli olması gerekmektedir. Eğer eksik bir belge mevcutsa, hayvanın uçuşuna izin verilmemektedir. Bununla birlikte bazı ülkeler de evcil hayvan giriş, çıkış ya da transit izni vermez. Bu durumda mutlaka seyahat edeceğiniz havayolu şirketi ile iletişime geçip önceden bilgi almanız önem taşımaktadır. Eğer aynı kafesi paylaşan birbirine alışık ve aynı türde kedi, köpek ya da kuş varsa bunun da ağırlığının 8 kiloyu geçmemesi gerekmektedir. Hamile olan evcil hayvanlarında seyahat etmesine izin verilmemektedir.

ucaklarda-evcil-hayvanlar

Evcil hayvan 8 haftadan küçükse ya da henüz sütten kesilmemişse hem bu hayvanlar hem de emziren hayvanlar taşınamaz. Kediler ise, 8 haftadan büyükse ve 12 haftadan küçükse taşınabilmeleri için veteriner onayı almaları gerekmektedir. Kargo bölümünde ise, 8-24 haftalık aynı anneden doğma yavru varsa, en fazla 3 tanesi taşınabilmektedir. Kurumsal havayolu şirketleri uçuş sırasında ya da uçuştan sonra rahatsızlaşan evcil hayvanların sorumluluğunu kabul etmemektedir. Bazı yolcuların kedi, köpek ya da kuş gibi evcil hayvanlara karşı alerjik reaksiyonları olabilir ve bu hususta yanlarında belge taşıyabilirler. Sağlık raporu gösterildiği takdirde aynı kabin içerisinde evcil hayvan seyahati gerçekleştirilemez. Ancak bu gibi durumlarda şöyle bir ayrıcalık vardır. Rezervasyonu hangi yolcu daha önce yaptıysa, öncelik o yolcudadır. Evcil hayvanın taşındığı kafes havayolu tarafından değil sahibi tarafından temin edilmektedir. Her bir yolcunun taşıyacağı kafes adedi ikidir. Bununla birlikte iki kafes de kabinde taşınamaz. Kafeslerden birinin kargo bölümüne verilmesi gerekmektedir. Bazı kediler solunum problemi yaşayabilirler bu gibi bir durumda öncelik kabin içi seyahattir ancak ağırlıkları dahilinde gerçekleştirilir. Engellilere refakat eden rehber köpekler uçuşa ücretsiz kabul edilmektedir. Bu köpekler duyma ya da görme engelli yolculara tıbbi ya da duygusal destek vermektedirler. Rehber köpeklerin de bütün aşı karnelerinin ve sağlık belgelerinin tam ve geçerli tarihlerde olması gerekmektedir. Aksi takdirde bu evcil hayvanların da uçuşuna müsaade edilmeyecektir. Bazı rehber köpekler ise, duygusal destek ya da psikolojik destek vermektedirler. Bu türlerin de mutlaka bir sağlık raporuna ihtiyaçları vardır. Uzman bir akıl sağlığı doktorundan bu rapor temin edilebilir. Rehber köpeklerin kabin içine alındığında temiz, kokusuz ve sağlıklı olmaları gerekmektedir. Aynı zamanda bu köpeklerin sahiplerinin tasması ile birlikte ayaklarının dibinde oturmaları beklenir.

 

Yazı Hakkında Düşündüklerinizi Yazın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.