Uçaklarda Yer Alan WC’ler Çalışıyor Mu?

Uçaklarda Yer Alan Wc’ler Çalışıyor Mu?

Aslında ne kadar basit olursa olsun, bir o kadar da zor bir soru olan lavabo detaylarına bakacak olursak, uçaklarda her zaman için en karmaşık bölge lavabolar ve tuvaletler oluyor. Bu durum, hem yolcuların uzun süreli uçuşlarda düşüncelere dalmasına neden oluyor, hem de sağlıklı bir uçuş için olması gereken verimi veremiyor (tabi bazı durumlarda). Genellikle uçak tuvaletleri, sanıldığı kadar temiz yerler değildir diye bir tanı var. Tabi bu, uçakların yeterli çalışmadığından değil, personelle de ilgili değil. Bu konu, tamamen yoğun kullanım olduğu için insanların aklına gelen konulardan birisi. Her seyahatlerde defalarca kullanılan ve inişten sonra pek çok temizlik yapılsa dahi lavabolar için standart temizlikler yapıldığından, bir sürü yolcunun ihtiyaçlarına çözüm üretmek için emek veren uçak WC’leri, gerçek anlamda çalışıyor. Lakin kullanımlarda dikkat edilmesi gereken noktaların olduğunu söyleyebiliriz.

En Uygun Uçak Biletlerini İncele»

Hijyen, Her Yerde Bizim İçin Çözüm

ucak-tuvaletiHijyen, her yerde bizim için çözüm. Uçuşlarda yer alan yasakların arasında, uçağa bindirilmeyen sıvılar var. Hatta sabun ve benzeri tarzı (sıvı yapılı) ürünlerin alımı dahi yasak olduğu için (sebeplerini okuyunca, sebebini anlayabiliyoruz), çözümler de özel kolonyalı hijyen mendilleri oluyor. Bunları kullanarak da uçak içi hijyenimizi rahatlıkla sağlayabiliyoruz. Özellikle uzun süreli uçuşlarda çok sık kullanılan tuvaletlerin kapıları ve kapı kolları, bakteriler için biçilmiş kaftan olduğundan dolayı mümkün mertebe bu tarz yerleri peçeteniz ile ya da benzeri kolonyalı mendil tarzı ürünlerle kullanmakta fayda var. Yolculuklardan sonra her ne kadar temizlik yapılsa da, yolculuk boyunca oldukça yoğun kullanılan tuvaletler, kişiler için de bir sorun olabiliyor bazen. Uzun süreli uçuşlarda sigara içmek isteyen bazı yolcuların yasa dışı olarak tuvalette sigara içmesi de ayrı bir sorun iken, tuvaletlerin oldukça yoğun kullanıldığını söyleyebiliriz.

Tuvaletlerde sigara içildiği an sensörler devreye giriyor. Hatta bazı uçakların (özellikle uzun seferlerde) tuvaletlerinde neden kül tablası olduğunu soranlar oluyor. Bu konuyu şöyle açıklayabiliriz. Olası bir sigara durumunda sensörler çalışacağı için, hostesler müdahale edebiliyor dışarıdan. Bu tarz durumlarda, sigara içen yolcu panikleyip sigarasını çöpe atabiliyor ve olası ateşlerin ve kıvılcımların çıkmasına neden olabiliyor. İşte bu tarz durumlarda kül tablası üzerinden sigara söndürülsün diye konuluyor o kül tablaları. Yasada bir değişiklik olmadığı sürece, bu tarz durumların kişilerin istisnasına bırakılmaması çok önemli. Bu yüzden detaylı bir çalışma ile uçakların WC’leri temizleniyor ve sürekli bakımı yapılıyor. Ama yine de üzerimize düşen görevlerden birisi, bu konuda hassas olmak olduğu için, ne kadar dikkatli olursak, bizim için o kadar ideal bir çözüm olacaktır.

 

Uçak WC’lerinde Yaşanan Olaylar

ucakta-tuvaletAslında genel anlamı ile sadece işlevsel bir lavabo olsa da, uçakların tuvaletlerinde oldukça garip olaylar yaşanabiliyor. Genel olarak baktığımız zaman sağlıklı bir insan günde ortalama 7 kez tuvalet ihtiyacı hissediyor ve bu yüzden ortalama 7 ya da 6 kez tuvalet kullanıyor. Peki uçuşlarda bu durum sizce nasıl? Kuşkusuz uçuş süresinin uzunluğu, uçuş boyunca yaşanan stres (özellikle ilk defa binen yolcular için), yolcunun yediği, içtiği ve metabolizması bu sayıyı belirliyor. Yani uçaklarda durum biraz daha farklı diyebiliriz. En azından ortalama 6 saat süren bir yolculukta uçak basıncından tutun da, metabolizmanın çalışma sistemine varıncaya kadar oldukça yoğun bir hareket söz konusu. Özellikle ikram sonrası ve uçak inişe yaklaşırken tuvalet kullanımı hızla artmaya başlıyor ve bu da akıllara belirli soruları getirebiliyor (ister istemez). Tuvalette kalma süresi ise ortalama 4 dakika oluyor ve bu da genel olarak seyahat halindeki bir kişi için uzun bir süre (ortalamanın üstünde diyebiliriz). Teknoloji geliştikçe, bize yardım ettiği alanların varlığı da artıyor elbet. Bu yüzden hemen hemen her alanda gördüğümüz gibi, tuvalet alanında da görüyoruz bu çalışmayı. Yani tuvalet tasarımları son yıllarda giderek daha kullanışlı bir şekle bürünüyor ve bu da bizim için oldukça işlevsel çözümler yaratıyor.

Örnek vermek gerekirse aydınlatma sistemi gayet pratik ve özel çalışıyor. Yani kişi kolay kolay karanlıkta kalmıyor. Bunlara ek olarak fotoselli çalışan musluklar da oldukça önemli bir detay yaratıyor. Hatta sistemin o kadar gelişmiş haline baktığımızda, çöp kutularının dahi kapaklarında yapılan değişiklikler, bizleri şaşırtmaya devam ediyor. Bu kadar detay, hemen hemen pek çok havayolu tarafından tercih edildiği için, uzun süren yolculuklarda da kalite ve verim artıyor. Tabi bunca şey verimli bir çözüm için organize edilirken, bazen kabine daha fazla koltuk koymak için tuvaletlere ayrılan alanlar azaltılabiliyor.

En Uygun Uçak Biletlerini İncele»

Hatta bazen durum öylesine gelişiyor ki, bazı firmaların ‘Uçak tuvaletlerini paralı hale getirebiliriz’ demesi günlerce kamuoyunda tartışılabiliyor. Durumun bu halde bir tartışma içinde yer alması, uçaklarda yer alan WC’lerin ne şekilde çalıştığını sorgulatıyor bizlere ister istemez. Verimli bir yolculuk için, uçak tuvaletlerini pratik olarak kullanmak ve mümkün mertebe az zaman harcamak, en mantıklı ve doğru tercih gibi geliyor. Bu yüzden dikkat etmeniz gereken detayların arasında, yukarıda bahsettiğimiz hijyen seçeneklerini kullanmanız olabilir. Zaman kaybetmeyin ve sizin için üretilen en güncel makaleleri inceleyerek, uçak yolculuklarında tuvalet kullanımı gibi detaylara göz gezdirin. Bu sayede hem güncel çalışmaları, hem de sektörel olarak yenilenen sistemleri takip etmiş olursunuz. Şimdiden verimli ve sağlıklı yolculuklar diliyoruz.

Yazı Hakkında Düşündüklerinizi Yazın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.