YouTube için Seyahat Videoları Nasıl Hazırlanır? (Detaylı Rehber)

Youtube videoları blogunuzun kitlelerle bağlantı kurma potansiyelini gösterir. Bu yazıda Youtube için seyahat videolarının nasıl oluşturulacağıyla ilgili adım adım bir rehber hazırladık:

 

Videolar neden önemlidir?


Videoların
bu kadar önemli olmasının nedeni ilgi çekici olmaları, görsel hareketlilik sağlamaları, ses, hikaye ve kişiselleştirilebilirlik içeren iyi bir deneyim sunabiliyor olmalarıdır. Videolar büyük bir potansiyele sahiptir. Hiçbir deneyime sahip değilseniz ya da ne yaptığınızdan hiç emin değilseniz bile bugün bu rehberi okuyarak bir yerlerden başlayabilirsiniz.

Seyahat videoları hazırlamakla ilgili en önemli noktalardan biri yapımcı olarak ne yapmak istediğinize, hikayenizi nasıl filme almak istediğinize karar vermektir. Seyahat videoları hazırlarken izlemeniz gereken temel adımlar şunlardır:

Hikayenizi Tanımlayın: Harvard Business Review’a göre beynimiz hikayeleri sever ve onları takip etmekten hoşlanır. Videonuzda hangi hikayeyi paylaşacağınıza karar verin.

Videonuzu Çekin: Hikayeye karar verdikten sonra videonuzu çekmeye başlayabilirsiniz. Bolca detay çekim ve uzun çekimler almanız tavsiye edilir. Daha sonra düzenlemelerde bulunmak için ekstra çekimler de yapabilirsiniz.

Videonuzu Düzenleyin: Video düzenleme çektiğiniz ham klipleri akıcı bir hikaye haline getirme işlemidir. Bu noktada ihtiyacınız olmayan parçaları kesebilir ve bir düzene oturtabilirsiniz. Bir videonun düzenlenmesi bulmaca çözmek gibidir, her şeyi bir araya getirmelisiniz.

Yayınlayın ve Tanıtın: Videonuzu oluşturduktan sonra onu Youtube’a veya seçtiğiniz herhangi bir video platformuna yükleyin ve video hikayenizi başkalarıyla paylaşabilmek için videonuzun tanıtımını yapın.

Seyahat videoları hazırlamaya başlamadan önce oluşturmak istediğiniz seyahat videolarının hangi türlerde olacağını düşünmeye zaman ayırmakla başlayabilirsiniz. Bazen de ilk önce video yapmaya başlarsınız ve daha sonra deneme yanılma yöntemiyle hangi tür videolar çekmekten hoşlandığınızı tespit edebilir, alanınızı daraltabilirsiniz.

 

VLOG Çekimleriniz de işinize yarayacak aksesuarlar için Shop.biletall.com ‘a göz atmayı unutmayın! >>

Videoların Türleri

Seyahat Vlogları: Vloglar veya diğer bir deyişle video blogları bir blog yazısının video eşdeğeridir. Seyahat vlogları genellikle kişiseldir ve gerçekliğe odaklanır. Çoğunlukla mükemmel şekilde düzenlenmeleri veya filme alınmaları gerekmez. (Çoğunlukla selfie şeklinde çekilir) BBC’ye göre en büyük vloggerların sırrı izleyicileriyle aralarında güven bağı kurmuş olmaları. Vloglar, seyahat videoları hazırlamak için en çok tercih edilen yöntemdir, çünkü doğal şekilde çekilir. Yayıncının kişiliğini ifade etmesiyle birlikte nerede kalınır, nerelerde yemek yenir gibi temel sorular için ipuçları sunar.

 

Seyahat Rehberi Videoları: Bir seyahat rehberi videosu oluşturmak aşağı yukarı “Delhi ziyareti için rehber” veya “Tokyo’da yapılacak 25 şey” gibi başlıklarla hazırlanabilir. Bunlar yalnızca kişisel güncellemeler değil, seyahat videolarının örnekleridir ve insanlara ilham vermek ya da seyahatlerinde yardım etmek amacıyla çekilir. Ayrıca bu tür hedef videolar arama motorları için optimize edilerek görüntülenmeye devam etmeleri sağlanabilir.

Niş Videoları: Eğer spesifik bir seyahat konunuz varsa (yemek seyahati gibi) videolarınızın çoğunluğunu yiyecek odaklı hale getirebilirsiniz. İlgili olduğunuz nişi seçin ve ilgi alanınızın etrafında geçen videolar hazırlayın.

Açıklama ve Pazarlama Videoları: Videolar çok ilgi çekici olduğundan pazarlama ve tanıtımlar için oldukça etkili olabilirler. Seyahat blogunuzdaki “Hakkında” sayfası muhtemelen web sitenizdeki en çok görüntülenen sayfalardan biridir. Bu nedenle bir hakkında videosu yapmanız tavsiye edilir. Bir blogun arkasına yüz, ses ve kişilik kazandırmak onu daha güvenilir ve inandırıcı kılar.

 

Bir videonun en önemli konusu nedir?

Youtube’un en büyük vloggerlarından biri olan Casey Neistat sürekli olarak hikaye kısmının bir videonun en önemli kısmı olduğunu belirtmektedir. Eğer bir videonun hikayesi yoksa çekimleri ne kadar düzgün, müzikleri ne kadar iyi olursa olsun izleyiciyi bir dakikadan sonra sıkacaktır. Ancak birisinin bir şeyler açıkladığı, bir şeyler paylaştığı, izleyiciyi meşgul eden, bir hikayesi olan videoyu izlerken 10 dakikanın nasıl geçtiğini anlayamayabilirsiniz. Çektiğiniz her videonun bir hikayesi olmalı.

 

Videoda yüzünüz görünmeli mi?

Genelde iki tür video vardır: Anlatıcının videoda göründüğü ya da görünmediği videolar. İzleyiciler yüzünüzü görebilir ve kişiliğinizi hissedebilirlerse yüzünü görmediği duruma göre size daha çok bağlanacaklardır. Kamerada olmamayı seçerseniz videolarınızı her zaman düzenleyebilir, sesli mesajlar ya da müzikler ekleyebilirsiniz.

Video Kameralar ve Ekipmanlar

Video çekmek için kullandığınız kamera ve ekipman elbette çok önemlidir. Ancak aynı zamanda bir plan ya da hikayeniz yoksa çok da etkili olmazlar. Video kalitesi önemlidir ancak yine de ekipmanınızın yeterince iyi olduğunu düşünmeseniz dahi video çekmeye devam etmelisiniz. Günümüzde akıllı telefonlarla dahi harika videolar çekebilirsiniz. Video çekimi için kullanabileceğiniz ekipmanlar ise şunlardır:

Lumix GX8: Kaliteli ve boyut olarak ergonomik bir kameradır. Bu kameranın tek olumsuz özelliği mikrofon için bir ses dönüştürücü  kablosu kullanmak zorunda olmanız.

Lumix 12-35 mm lens: Video çekimi için GX8 ile birlikte kullanılabilecek bu lens iyi bir menzile ve alan derinliğine sahiptir.

RODE Video Mic Pro: Ses, videonun önemli bir parçasıdır ve RODE Mic atmosfer seslerini de alabilen iyi bir mikrofondur.

 

Seyahat Videolarını Düzenleme

Seyahat videoları oluşturmanın ve düzenlemenin sınırsız yolu var ancak şu 4 adım düzenleme formülü oldukça işe yaramaktadır:

Giriş (10 saniye): Videonuzun ilk 10 saniyesi çok önemlidir. Eğer yeterince ilgi çekici değilse, insanlar videonuzdan ayrılacaktır. İlgi çekici bir konuyla izleyicilerin dikkatini çekin ve onlara videonunzun ne olacağını söyleyin.

Logonuz (5 saniye): Ardından markanızı tanıtın. Çoğunlukla bu bölümde logo kullanılır ve arkasına müzik eklenir.

Video Gövdesi (3-8 dakika): Videonuzun içeriğinin büyük kısmını kapsayan hikayesi.

Bitirme ve Harekete Geçirici İşlem (10-15 saniye): Videonuzun sonunda bir harekete geçirici mesaj eklemek iyi bir fikirdir.  İzleyicilerinizden kanalınıza abone olmalarını isteyebilirsiniz. Bir videonun sonunda bir harekete geçirici mesaj vermenin en etkili yollarından biri videoda konuşarak izleyenlerin bir şeyler yapmasını rica etmektir.

 

Düzenleme Araçları

Video Düzenleme Yazılımı: Videolarınızı düzenleyebileceğiniz bir çok program var. Adobe Premiere ve Mac’lerde kullanılan Final Cut ile Lightworks gibi ücretsiz düzenleme yazılımları işinizi görecektir.

Videoya ses ekleme: Sesinizi kaydedip videonun üzerine bindirme işlemi videonuzu ilgi çekici ve etkileyici tutarken seyahat videolarında daha fazla bilgi vermek için iyi bir yoldur. Bu işlem biraz zaman alır ancak buna değer, özellikle de bir hedefi olan videolarda.

Müzik: Müzik seyahat videolarını olumlu etkileyebileceği gibi olumsuz da etkileyebilir. Bu nednele ruh halinize uygun akıllıca bir seçim yapmalısınız. Ancak bu konuda telif haklarına çok dikkat edin ve yalnızca size ait olan, lisansını satın aldığınız ya da telifsiz müzikler kullanın. Dilerseniz Premium Beat ve Audio Jungle gibi sitelerden müzik satın alabilirsiniz.

Doğal Arka Plan Sesleri: Seyahat videoları izlerken birçok insan gerçek sesler duymak istiyor. Hedef ve atmosferin izleyici deneyimine katkıda bulunduğu bir gerçektir. Eğer hikayenize de uygunsa daha az müzik ve daha çok doğal arka plan sesi kullanmayı tercih edin.

Videonuzu Youtube’a Yükleyin

Videonuzu çektikten ve düzenledikten sonra Youtube’ yüklemenin zamanı geldi. Videolarınızı ilk önce gizli olarak yüklemeniz tavsiye edilir. Böylece yayınlamadan önce anahtar kelimeler, başlıklar, ek açıklamalar gibi son işlemlere vakit ayrılabilir. Bu aynı zamanda videonuzu ziyaretçilerinize ne zaman yayınlayacağınızı söylerseniz o anda yayınlamanıza olanak sağlayacaktır.

Bir videoyu hazırlamak ve düzenlemek

Anahtar kelime araştırma: Yüksek arama oranına sahip belirli kelimeleri veya cümleleri aramak ve bunları kulanmak için Google Anahtar Kelime Planlayıcıyı kullanabilirsiniz.

Video Dosyası: Videonuzu yüklemeden önce videolara ilişkin seçilmiş anahtar kelimeleriniz varsa yüklemeden önce videonuza bunu ad olarak verebilir ve anahtar kelimelerinizle birlikte bazı meta verileri ekleyebilirsiniz. Video dosyanızı adlandırın ve ardından yükleyin. (Örneğin endonezya-sate.mp4)

Başlık: Youtube video başlığınız için en iyi seçim anahtar kelimelerinizin başlığınızın başında geçirmektir. (Örneğin Cakarta’da Endonezya Dili)

Açıklama: Her Youtube videosunda videonuzla ilgili bilgileri ekleyebileceğiniz bir açıklama kutusu bulunur. Anahtar kelimelerinizi açıklamalı ve kutuya 100 kelime civarı bir açıklama girmelisiniz.

Anahtar Kelime Etiketler: Hedef anahtar kelimenizi ilk etiket olarak listeleyin.

Videoyu Göm ve Bağlantı: Son olarak bir blogunuz varsa videonuzu ilgili yayına yerleştirin. Okuyucular için yararlı olacaktır.

Youtube’da seyahat videolarının nasıl oluşturulacağına ilişkin bu kılavuzda video oluşturmaya ve kanalınızı genişletmeye nasıl başlayabileceğinizle ilgili bir adım öteye geçtik. Siz de vakit kaybetmeden hikayenizi yaratmaya ve anlatmaya bugün başlayabilirsiniz.

Yazı Hakkında Düşündüklerinizi Yazın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.